Er is maar één vraag die ertoe doet

Last Updated on februari 4, 2018 by davidwijns

[vc_row][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box module_animation=”transition.fadeIn” title=”Jacqueline Hospers” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2F%23jacqueline-hospers|||” undefined=”” icon_image_id=”21646″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff”][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

Onlangs las ik op nieuworganiseren.nu een artikel over een VMBO/MBO school in Amsterdam West tegen die van “zeer zwak” naar “goed” is gegroeid. Een enorme prestatie, gewoon met behoud van iedereen. De nieuwe directeur Jolanda Hogewind heeft vanuit een aantal principes deze school weer op de kaart gezet en veranderd van een school waar lastige leerlingen ‘opgehokt’ zaten in één lokaal, naar een school waar leerlingen met trots een t-shirt van de school dragen.

[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Terwijl ik het artikel las, popten er beelden op van gesprekken die ik de afgelopen tijd met mensen heb gevoerd en wat daar nu wezenlijk aan was. Wat maakte het gesprek een mooi gesprek? Ook kwamen er beelden van workshops die ik binnenkort moet gaan geven en hoe ik dat dan zal gaan doen. Ik vraag me in de voorbereiding altijd af “waar moet het echt over gaan?” of “wat speelt er nu dat aandacht nodig heeft?” En natuurlijk vraag ik mezelf dan ook af hoe ik het nu weer zal gaan doen.

Al lezend, mijmerend en ronddolend in mijn hoofd kwam ik tot inzicht dat er eigenlijk maar 1 vraag is die er echt toe doet. De ene vraag die alles wezenlijk maakt. De simpele vraag die grote effecten kan hebben. Die vraag luidt:

“Hoe kan ik je helpen?”

“Hoe kan ik je helpen” is de vraag waar alles steeds op terug valt. Het is de vraag die maakt dat een gesprek waardevol is, dat een cultuurverandering op gang komt, dat er beweging komt. Soms is deze vraag misschien te direct, of komt er geen antwoord. Daarom zijn er afgeleide vragen die je kunt stellen of afgeleide acties die je kunt ondernemen.

Dit is wat Jolanda Hogewind deed en allemaal afgeleiden zijn van ‘die ene vraag’.

  1. Ze is gaan luisteren en kijken. Luisteren is het nieuwe praten. Door te luisteren krijg je inzicht in de vraag hoe je kunt helpen en wat er nodig is. Inzicht in hoe mensen de situatie beleven. Hoe deze ‘vervelende’ leerlingen op de docenten overkwamen en wat ze er zelf (niet) aan deden.
  2. Ze is haar visie gaan uitdragen. Het maakt niet uit wat je visie is, als je er maar een hebt en erover praat. Vervolgens stelde ze de vraag: “wil je daaraan bijdragen en ben je bereid eraan bij te dragen?”
  3. Ze heeft de klaagcultuur doorbroken met de vraag: “hoe zou het wel kunnen en wat heb je daarvoor nodig”.
  4. Ze heeft een buddysteem ingericht tussen collega’s onderling en experts gevraagd om te komen ondersteunen, bijvoorbeeld op het gebied van orde houden.
  5. De werkdruk heeft ze omlaag gebracht door de gezamenlijke taken onderling te verdelen. Daarvoor kan iedereen op zijn iPad taken naar zich toe trekken. Als je te veel naar je toe trekt krijg je een rood signaal. Als je te weinig doet is dat ook zichtbaar.

Jolanda heeft in mijn ogen eigenlijk niet meer gedaan dan steeds die ene vraag stellen: Hoe kan ik helpen zodat het wel lukt? Het antwoord op deze vraag is het startpunt om iets te doen. Het enige dat je nog te doen hebt is je woord houden en dan ook echt te helpen. Of, als dat niet lukt, terug te komen bij die persoon en uitleggen dat je niet kunt helpen en wat je wel gedaan hebt. Dat is integer handelen. Dus als je de vraag oprecht stelt, doe dan ook alles wat in jouw vermogen ligt om te helpen.

Hoe kan ik jou helpen?

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″ el_class=”sticky” col_shadow=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)” col_shadow_hover=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)”][dfd_single_image image=”21693″ img_rounded=”50″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie