Mag het ook eens moeiteloos?

Last Updated on februari 18, 2018 by Adriaan de Man

[vc_row][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Gijs van Bilsen” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2F%23gijs-van-bilsen|||” undefined=”” icon_image_id=”21645″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff”][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

Of: Hoe een vaag idee gaaf werd.

‘Wanneer is iets moeiteloos?’. Deze vraag houdt mij al een tijdje bezig.
Oktober 2013. Een bijeenkomst van de ‘Organisatie van de Toekomst’. Eigenlijk meer een excuus voor gezelligheid, goede gesprekken en lekker eten. In een oude boerderij in Drenthe praat een groep positievelingen over van alles en nog wat. Platte grappen en diepe gedachtes wisselen elkaar af.

[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]We hebben het over hoe je ergens een succes van maakt. Drijf je mee op de flow van wat is en moet zijn? Of trek je zelf ergens aan als jij erin gelooft. Onvermijdelijk kwam de uitspraak: “Wat zou het fijn zijn als het ook gewoon eens moeiteloos gaat.”
Wat is nodig voor moeiteloosheid? Hoe doe je dat? Levert het wat op? We besluiten het uit te proberen. We gaan de dag van de Moeiteloosheid organiseren. Met als regel dat alles wat we er voor doen, moeiteloos moet gaan. (ja, de ironie van het woordje ‘moet’ in die zin ontging ons niet). Wat er ook gebeurt, we willen een resultaat neerzetten. Dus prikken we een datum een half jaar later: 16 april 2014, de Dag van de Moeiteloosheid.

Het wordt een boeiend proces. Na de eerste avond blijft het idee alleen hangen bij Saskia op de Weegh en mij. De rest wenst ons veel succes en wil “best wel een keertje helpen, hoor…” Saskia en ik bellen regelmatig met elkaar. Mooie gesprekken over de betekenis van moeiteloosheid. We krijgen er allebei energie van, maar tussen de telefoontjes doen we heel weinig. Blijkbaar is moeiteloos voor ons ook ‘niets doen’.

Uiteindelijk is het 16 april 2014, onze ‘Dag van de Moeiteloosheid’. Saskia en ik spreken samen af en welgeteld 1 iemand sluit aan. We filosoferen over de definitie van succes en over mogen falen. Ik vertrek met dubbele gedachtes. Fijn dat we dit proces zo doorlopen hebben, we weten nu beter wat ‘moeiteloos’ voor ons inhoudt. Maar de lol en energie die ik ergens van krijg is toch ook wel gekoppeld aan iets van ‘succes’ (hoe dat dan ook gedefinieerd mag worden).
Drie jaar later, 1 november 2017. Saskia viert dat ze 10 jaar ondernemer is. Eigenlijk meer een excuus voor gezelligheid, goede gesprekken en lekker eten. In een oude boerderij in Overijssel praat een groep positievelingen over van alles en nog wat. Betekenisvolle stiltes en mooie verhalen wisselen elkaar af. Saskia en ik vertellen over ons vage idee: 16 april, de Dag van de Moeiteloosheid.

En opeens wordt ons vage idee het gave idee van iemand anders. Suzanne Pepping, een van de positievelingen en eigenaar van Hartgroeien, mailt ons een paar dagen na het feest. Ze heeft een opzetje gemaakt voor de Dag van de Moeiteloosheid in 2018. 16 april 2018. Ze wordt er steeds enthousiaster van. Praat er met meer en meer mensen over. En inmiddels staat er waar event de planning. Met workshops, boekpresentaties, lezingen en ook gewoon een moment om moeiteloos te laten gebeuren wat moet gebeuren. Het stroomt voor haar. En er haken steeds meer mensen aan. Blijkbaar is moeiteloos voor Suzanne ook wel iets doen.

Ik gun Suzanne alle succes (hoe zij dat dan ook definieert). Vanuit mijn definitie van succes zou ik het dus heel fijn vinden als er veel mensen bij zijn op 16 april. Kom jij ook? De Dag van de Moeiteloosheid.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″ el_class=”sticky” col_shadow=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)” col_shadow_hover=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)”][dfd_single_image image=”21756″ img_rounded=”50″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie

Wat is de bedoeling van de Serious Game?

Onze spelmakers broeden al een tijdje op een nieuwe serious game dat het spanningsveld tussen ‘de systeemwereld’ en ‘de leefwereld’ in een spelsituatie tot leven laat komen. Bij het bedenken van uiteenlopende simulatiekeuzes in een specifieke situatie, raakten ze zelf verstrikt in de complexiteit van de werkelijkheid.

Lees verder in mijn blog

Lees verder »