Schitterend Organiseren

Last Updated on januari 21, 2018 by davidwijns

[vc_row][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Luc Pieters” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2F%23luc-pieters|||” undefined=”” icon_image_id=”21643″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff”][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

Organiseren is mensenwerk. Daar kan iedereen zich wel in vinden. Elke organisatie snapt dat mensen hun belangrijkste ‘asset’ zijn. Veel organisaties zijn dan ook bewust bezig met het mensgerichter maken van hun organisatie. Het verwondert mij dat er desondanks nog veel organisaties zijn die allerlei onmenselijke trekjes vertonen. Waardoor mensen zich niet prettig voelen in hun werk. Waardoor stress ontstaat en mensen afhaken. Waardoor organisaties niet hun volle potentieel tot ontwikkeling brengen.

[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Deze organisaties worden nog steeds bestuurd als productiesystemen. De taak van managers is dan om een optimale afstemming te vinden tussen doelstellingen, producten en diensten, processen en systemen, mensen en middelen. Beheersing wordt daarmee belangrijker dan ontwikkeling. Mensen worden geacht zich te schikken in hun rol in het productieproces. Daartoe krijgen zij een functieprofiel toegemeten en worden er afrekenbare resultaatafspraken gemaakt. Deze worden vaak in productietermen opgesteld.

Dergelijke organisaties hebben vaak problemen met motivatie, betrokkenheid en loyaliteit. De medewerkers verbinden zich niet echt met de organisatie. Zij lenen een stukje van zichzelf op contractbasis uit aan de organisatie. Ze doen wat van hen verwacht wordt. Of minder als dat mogelijk is. De mens wordt daarmee gevangene van zijn eigen werkomgeving.

De organisatie als werk- en leefomgeving

Het is alweer meer dan 10 jaar geleden dat Pentascope het boek ‘Schitterend Organiseren’ uitbracht. Daarin worden de contouren geschetst van een nieuwe, meer mensgerichte manier van organiseren. Waarbij duurzaamheid, vakmanschap, authenticiteit en zingeving centraal staan. En waarbij het gaat om het creëren van vonken in mensen en organisaties.

Wat zou het toch mooi zijn als meer mensen en organisaties zouden schitteren. Vanuit het besef dat ieder mens het in zich heeft om vanuit betrokkenheid mee te bouwen aan een organisatie. Waarin zijn zich met hun passie en talenten kunnen verbinden met waarden en visie die met elkaar gedeeld worden.

Als we mensgerichter willen organiseren dan kunnen we beginnen om met elkaar de leefbaarheid in organisaties te verbeteren. Door produceren en productiviteit te laten aansluiten op de drijfveren en behoeftes van alle betrokken stakeholders. En echt met elkaar te verbinden door het aangaan en ontwikkelen van duurzame relaties, zowel intern collegiaal als extern met klanten en leveranciers. Met een manier van organiseren die uitgaat van het inzetten en ontwikkelen van ieders volledige potentieel.

Meer weten over mensgericht en schitterend organiseren? Neem contact op met Luc Pieters

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″ el_class=”sticky” col_shadow=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)” col_shadow_hover=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)”][dfd_single_image image=”21752″ img_rounded=”50″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie

Wat is de bedoeling van de Serious Game?

Onze spelmakers broeden al een tijdje op een nieuwe serious game dat het spanningsveld tussen ‘de systeemwereld’ en ‘de leefwereld’ in een spelsituatie tot leven laat komen. Bij het bedenken van uiteenlopende simulatiekeuzes in een specifieke situatie, raakten ze zelf verstrikt in de complexiteit van de werkelijkheid.

Lees verder in mijn blog

Lees verder »