Het ‘echte’ nieuwe werken: kwestie van doen

Last Updated on maart 29, 2020 by Léon Polman

[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Léon Polman” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fleon-polman|||” undefined=”” icon_image_id=”22730″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff”][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Deze corona crisis vraagt van iedereen een andere manier van werken, ook van ons. Wij zijn vanuit Pentascope direct met een aantal nieuwe digitale manieren gaan experimenteren om bijvoorbeeld onze eigen geplande interne teamdag vorm te geven en online door te laten gaan, dialogen met en voor klanten te faciliteren, onze Serious Games online aan te bieden en ga zo maar door. In dit artikel delen we graag onze ervaringen en hopen we dat we je hiermee een beetje kunnen inspireren.

Voor dit artikel hebben we aan al onze collega’s gevraagd waar ze de afgelopen tijd mee hebben geëxperimenteerd en wat ze daarvan hebben geleerd. Hier kwamen vier gemene delers in naar voren.

  1. Het is een kwestie van doen

Bij een aantal collega’s zat er in eerste instantie nog veel twijfel over online ontmoeten en faciliteren. Wij willen natuurlijk altijd zo puur mogelijk in contact staan met elkaar en met de klant. Hoe gaat dat online? Hoe komt het over als we onze reflecties willen delen? Onze collega Joos twijfelde of ze negatieve patronen die ze gezien had in een organisatie wel terug moest geven als dat niet in een veilige, offline, omgeving kon. Uiteindelijk heeft ze in contact met de klant besloten haar reflecties toch te delen. Ze vertelt hier het volgende over:

“Het was mooi om te ervaren dat er in het gesprek echt iets gebeurde tussen ons. Dat je op afstand betrokkenheid voelt. Dat er stiltes waren. Dat we allebei aan het zoeken waren naar hoe je elkaar kunt aankijken op het scherm. Dat het warm en waardevol was.”

 

Voor Joos was dit een bevestiging dat het soms inderdaad een kwestie van doen is. En dat er misschien wel heel veel meer aannames in onze reguliere manieren van werken zitten die we nooit checken. En we die aannames bij op afstand werken wel heel graag allemaal willen tackelen.

 

  1. Anders contact

Toch kwam bij het delen van onze ervaringen naar voren dat het contact anders is. Germa geeft aan dat ze de geur en aanraking mist van het echte contact. Eef geeft juist aan dat het contact ook sneller persoonlijk kan worden:

“Het contact is anders. Sneller persoonlijk. Iedereen zit in zijn of haar eigen bubbel thuis. Dus als je videobelt met mensen die je niet kent krijg je een heel ander beeld. Er hangen foto’s, posters of plaatjes aan de muur die iets zeggen over de persoon waarmee je in gesprek bent. En je hebt sneller wat informeler contact, doordat iemands kind iets komt vragen en je daardoor daar een kort gesprekje over hebt. Dus ondanks dat het verder weg is, voelt het vaak dichterbij.”

Dat is een mooi inzicht dat ver weg toch dichterbij kan voelen. Voor Eef ook een reden om in de toekomst minder snel 3/4 uur in de auto te zitten voor een gesprek, maar deze dan online te voeren.

  1. Crisis geeft richting

De grootste gemene deler is dat we allemaal in de actie en creatiemodus zijn gegaan. We zijn niet stil gaan zitten om ‘te wachten tot het overwaait’, maar juist gaan testen en experimenteren. Zo heeft Kathalijn onze teamdag met 25 mensen gefaciliteerd, de eerste online teamdag van Pentascope ooit:

“Een goede voorbereiding is het halve werk. Juist met online werken is deze uitspraak zo waar. Offline is het voor de facilitator soms al een uitdaging om de dag goed vorm te geven. Hoe ging ik online zorgen dat iedereen er echt bij was, zich gehoord voelde en dat we ook nog iets nuttigs deden? Vooraf had ik duidelijke linkjes en tijdsblokken gemaild. Met per blok ook bijvoorbeeld templates die klaar voor ze stonden om in te vullen. Dit maakte dat we door de teammeeting ‘heenvlogen’. Nu betekent het niet dat ik hiermee klaar was met mijn taak. Want ook tijdens de meeting ben je continue bezig om te zorgen dat het proces wat bedacht is, ook daadwerkelijk wordt doorlopen.

  1. Crisis maakt creatief

Woensdag 1 april (en nee, dit is geen grap) is de primeur van onze online Escape Room ‘Overbrug de Afstand’ die op het online festival: ‘verbinden op afstand’ live gaat. Want wie zegt dat je op afstand niet met elkaar kan lachen, leren en verbinden? In onze Online Escape Room ervaar je hoe je op afstand een gezamenlijke uitdaging aan kan gaan én leer je over wat voor jou belangrijk is bij het werken op afstand.

Kathalijn: Wij zeggen altijd dat de kracht van onze Serious Games is dat het gebeurt ‘tussen de neuzen’, waar mensen met elkaar betekenis kunnen geven aan de gezamenlijke ervaring die ze doormaken. Het is niet onze kernkwaliteit om online games te maken die mensen alleen achter hun computer spelen. Dus hoe kunnen we die gezamenlijke betekenis ook digitaal terug laten komen? Dit vertaalproces is superleuk. We stretchen ons denken en we stretchen de mogelijkheden van online tools als zoom. En het is vooral heel leuk om dit samen met mijn collega’s Léon en Gijs te doen.’”

Daarnaast hebben we talloze online platforms voor videobellen en faciliteren uitgeprobeerd zoals: zoom, skype, whereby, teams, webex, mural, mindjet, mindmeister en ga zo maar door. Dit hebben we dan weer gebruikt om te kijken wat er technisch mogelijk is voor nieuwe ideeën. We hebben hiermee dialogen gefaciliteerd, brainstorms gehouden en een webinar gegeven. Na al dat geëxperimenteer en getest van de afgelopen weken kwam er afgelopen donderdag wel een heel mooi bericht van een klant binnen:

“We willen graag met jullie samenwerken, omdat jullie de meeste ervaring hebben met digitaal werken en het online faciliteren van dialogen.”’

Een hele mooie beloning en een bevestiging dat in tijden van twijfel en onzekerheid het ook gewoon een kwestie van doen is.[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][dfd_single_image image=”23475″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie