Een betekenisvolle zondagochtend

Last Updated on november 1, 2020 by Léon Polman

[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Pauline Schueler” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fpauline-schueler” undefined=”” icon_image_id=”23586″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Het is zondagochtend. Het is voor mij een betekenisvolle ochtend om meerdere redenen. De eerste aanleiding is een bijzonder geschenk aan de deur en even daarna een ongebruikelijke vondst tijdens mijn ochtendwandeling. Op het eerste gezicht hebben ze niks me elkaar te maken. In de tweede instantie wel: beide ervaringen gaan over betekenis geven.

Verloren mondkapje

De regen is net opgehouden als ik met mijn hond Rover het park inloop. Het rondje dat ik op deze zondag maak, is als alle ochtenden. Tot het moment dat ik enkele meters verderop een mondkapje zie liggen op het pad. Ik reflecteer op de aandacht die het stukje kunststof in de afgelopen maanden kreeg. De plek waar ik het mondkapje vind, refereert ook aan de bijzondere tijd waarin we nu leven. Van onbeduidend gebruiksvoorwerp uit de behandelkamer van mijn tandarts, groeide het kapje uit tot controversieel symbool. Voor de één levensreddende bescherming, de ander voelt zich bij het dragen ervan gefrustreerd en monddood gemaakt. De zin of weerzin verschilt bij de betekenis die je eraan geeft en het gevoel dat je daarbij ervaart.

Dat is het verschil tussen mens en dier, denk ik. Mijn hond ervaart niets als hij aan mondkapje snuffelt. Het geurtje boeit hem blijkbaar niet. Hij reageert op zijn primaire behoeftes en loopt snel  door naar een boom waar hij een plasje doet. Ik passeer het kapje. Even later loopt een jogger in een rap tempo op ons af. Welke betekenis zou hij geven aan het mondkapje op zijn pad? Ik houd in en kijk wat hij doet. De man laat zich niet afleiden en loopt langs me heen.

 

Betekenisgeving

In mijn werk als teamcoach bij houding- en gedragsvraagstukken en leiderschapsontwikkeling, sta ik voor mens-zijn, met ruimte voor liefde, authenticiteit, sensitiviteit en kwetsbaarheid. Mensen het gevoel geven dat ze van betekenis zijn, is voor mij een kernwaarde.

 

Dit weekend ben ik blijkbaar zelf aan de beurt. Want voordat ik de hond ging uitlaten, gebeurde het volgende:

 

Ding dong

Omstreeks acht uur schrik ik wakker van de deurbel. Wie belt er nu zo vroeg? Opeens herinner ik mij dat een pakket wordt bezorgd. Ik open de deur in mijn ochtendjas. Daar staat een man met een zwarte mondkap: ‘De broodjes en de eitjes zijn warm en er zit een brief bij’. Hij heeft een grote platte doos voor mijn deur gezet. Door het plastic in de deksel zie ik krentenbollen en croissants. Dit heb ik in mijn veertienjarig ondernemerschap niet eerder meegemaakt. Een uitgebreid ontbijt voor twee, van mijn opdrachtgever, bezorgd aan huis met brief: ‘… als dank voor jouw bijdrage aan Samenspel… ’ Sinds mei coach ik twee gebiedstafels met in totaal 14 managers in een ingrijpend veranderproces bij ProRail. Het pakket is een dag eerder aangekondigd via whatsapp. In een filmpje aan mij persoonlijk, vertelt de programmamanager hoe blij hij is met ‘mijn inzet, liefde en enthousiasme’. Ik voel wat het met me doet, deze bijzondere uiting van waardering.

 

Voorbeeldgedrag

Met deze voorbeelden wil ik het verschil en daarmee de kracht van betekenisgeving laten zien.  Enerzijds de transformatie van een simpel mondkapje tot levensreddend symbool of gewraakt object van vrijheidsberoving. Uiteindelijk kies je zélf de betekenis die je er aan geeft en volgt je houding en gedrag.

Ten tweede mijn eigen verlangen naar betekenis in mijn werk. Bekrachtigt door het ‘relatiegeschenk’ – letterlijk – van ProRail én het filmpje gemaakt voor mij. Voor een teamcoach die veel aandacht schenkt aan betekenisgeving, voelt het bijzonder dat nu door mijn opdrachtgever het omgekeerde gebeurt. Mijn zondag kan niet meer stuk.

 

[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][dfd_single_image image=”23903″ tutorials=””][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie