Last Updated on april 19, 2022 by
Wie regelmatig het nieuws leest, weet dat de koptekst niet altijd het juiste beeld geeft van de inhoud van het artikel. Bewust of onbewust stuurt een titel je al in een bepaalde denkrichting. Ik betrap mijzelf er nog wel eens op dat ik al een mening heb gevormd zonder ook maar een letter van de inhoud te hebben gelezen. Dit gebeurt mij ook bij voornamen, ik geef het eerlijk toe. Zonder de persoon te hebben ontmoet heb ik al een beeld bij Geertruida, en ook bij Rodney.
Laten we hem nog iets groter maken. Filosoof René Gude schreef in Stand-up filosoof al dat door dingen een naam te geven de mens veronderstelde er enigszins controle over te krijgen. In de oudheid werd het onbegrijpelijke en mystieke daardoor meer tastbaar. Door dingen een naam te geven, er woorden aan te verbinden, krijgt het randvoorwaarden en kaders. Dit zorgt echter niet automatisch voor gelijke zienswijze.
Serious gaming
We maken hem weer even iets kleiner. Ook op professioneel vlak komt deze valkuil voor. De term serious gaming is hier een goed voorbeeld van. Dit is een actieve werkvorm die wij bij Pentascope inzetten bij organisatieontwikkeling. Omdat ik in mijn directe omgeving merkte dat deze term enig uitleg behoefde ben ik in mijn professionele netwerk een klein onderzoek gestart. Dit begon met de vraag of men bekend is met serious gaming. Het merendeel van de ondervraagden was bekend met de term, maar wist niet precies wat het inhield. De eerste associaties waren vaak met gaming – met een verwijzing naar zijn of haar kinderen – en met spelletjes spelen aan de keukentafel. Maar dan wel de iets moeilijker spellen, want het is serious!
Vervolgens gaf ik uitleg over wat wij onder serious gaming verstaan en wat het voor een organisatie kan betekenen. Serious gaming maakt grote, taaie en/of saaie onderwerpen toegankelijk. Medewerkers stappen hierdoor makkelijker in en er komt meer energie vrij. Daarnaast is serious gaming ontzettend effectief omdat het heel dichtbij het gevoel van de deelnemers komt, het interne patronen en gedachten zichtbaar maakt en deze ter discussie stelt.
Hierna bleek dat de meeste ondervraagden hier zelfs al ervaring mee hadden. Alleen dan onder een andere naam, zoals simulatie, creatieve sessie of actieve workshop. Sterker nog, men was over het algemeen zeer positief over deelname hieraan en over de opbrengst van deze werkvorm. What’s in a name.
Mijn naam is Sybo, daar heeft u misschien ook gelijk al een beeld bij. Hier het werkelijke.
Samen met mijn collega’s ontwikkel ik serious games. Wilt u weten of uw beeld van serious gaming hetzelfde is als die van mij? Dan kunt u hier onze white paper downloaden.