Wie ben ik, door de ogen van de ander?

Last Updated on april 28, 2018 by Adriaan de Man

[vc_row][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Eef Nibbelink” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Feef-nibbelink%2F|||” undefined=”” icon_image_id=”21648″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff”][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

In de hedendaagse maatschappij hebben we het vaak over het leren kennen van jezelf en dichter bij jezelf komen. Jezelf zijn wordt hierbij als grootste goed beschouwd. Alhoewel het uitgangspunt een hele positieve is, ligt het risico op de loer dat je inflexibel wordt. Want wie ben ik eigenlijk? Ik ben een dochter, een partner, een collega, een instructeur, een zus. In elke van deze rollen ben ik een andere versie van mijzelf. Sterker nog, in elke interactie met een ander ben ik een variatie van Eef. Als ik op zoek ga naar de enige ‘echte’ versie van mezelf verlies ik kleur in al die variaties.

 

[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

Jezelf leren kennen doe je niet op een meditatiesteen in Nepal

 

Als je jezelf wilt kennen, moet je over jezelf leren. In mijn optiek doe je dat niet op een meditatiesteen tussen de monniken in Nepal, maar in het dagelijkse leven. Om te leren heb je feedback nodig en feedback krijg je primair van anderen. We krijgen continue signalen van onze medemens, hints van wie wij zijn in de ogen van de ander. Door goed te kijken naar welke signalen je terugkrijgt kun je achterhalen wie jij geweest bent in die interactie door de ogen van de ander. Op basis daarvan kun je besluiten of je die variant van jezelf oké vond of dat je graag een andere reactie teweeg had gebracht.

Dit betekent niet dat je altijd maar alle feedback die je krijgt moet verwerken. Soms krijg je feedback waarvan je voelt, denkt of weet dat deze niet klopt. Als je kritisch en eerlijk leert kijken naar wat je terug krijgt kun je voor jezelf beslissen of je het eens bent met de assessment van de ander. Zo ja, doe je er iets mee. Zo nee, dan doe je dat niet. Immers, iemand is ook een eigen persoon en geeft evenveel informatie over zichzelf als over jou.

Het is vaak helemaal niet makkelijk om die signalen te interpreteren. Hoe doe je dat?

 

Ikzelf oefen met mijn paarden. Paarden leven in het hier en het nu. Ontplooi je een initiatief vanuit een intentie waarop het paard aan wilt haken dan doen ze met je mee. Lukt dat je niet, zorgen ze voor zichzelf. Ieder paard op zijn eigen manier. Ik ben van nature perfectionistisch en erg ongeduldig. Zodra deze emoties opspeelden had mijn pony een hele goede methode om af te haken: ze mikte me van haar rug of liep ze bij me weg (stel je voor: een zeer gefrustreerde tiener en een pony die rustig ergens anders gras staat te eten). Doordat je de mens met al zijn oordelen uit de vergelijking haalt is het vaak makkelijker om de feedback te herkennen en te kunnen ontvangen. Dat maakt werken met paarden bij uitstek geschikt om meer over jezelf te leren.

Leren kiezen en meebewegen

 

Ook alle paarden zijn anders. Bovengenoemde ‘draak’ is zeer eigengereid en redt zich prima in haar eentje. Mijn witte en grijze zijn erg nerveus en angstig. Zij hebben duidelijkheid en vastigheid nodig om te kunnen ontspannen. Mijn rode heeft nodig dat ik mij niet verzet tegen mijn eigen emoties, zij haakt af als ik incongruent ben. Mijn blonde kan juist die incongruentie heel goed hebben en spiegelt mij deze subtiel terug waardoor ik weer kan landen (ja, ik heb absoluut te veel paarden). Zo ontwikkel ik onder andere duidelijk zijn, zacht zijn, structuur bieden, loslaten, congruent zijn. In elke situatie lees ik de feedback en probeer ik uit welke nadruk het beste werkt. Ik leer al mijn Eefs zijn. Maar vooral: ik leer kiezen en mee bewegen. Door te blijven kijken naar wie ik ben door de ogen van de ander kan ik bewegen naar de Eef die het hardst nodig is. Vaak ontdek ik dat de Eef die het hardst nodig is nog niet helemaal bestaat. En dat is waar ik ontwikkel.

Wie ben ik? Ik ben altijd mijzelf en elke keer iemand anders.

 

Heb je interesse in een workshop te leren kiezen en meebewegen met paarden? Neem gerust contact op.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″ el_class=”sticky” col_shadow=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)” col_shadow_hover=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)”][dfd_single_image image=”22084″ img_rounded=”50″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie