Werkgever, werknemer en ondernemer: we zijn het allemaal toch?

Last Updated on februari 21, 2021 by Léon Polman

[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Joos Jacobs” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fjoos-jacobs” undefined=”” icon_image_id=”21636″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

‘Sorry we missed you’

 

Deze film raakte mij. Het verhaal gaat over pakketbezorgers in Groot-Brittannië die als zelfstandig ondernemer werken voor een bedrijf dat alle risico’s en sores bij de ondernemer legt en daar niets tegenover stelt. Het laat zien hoe ‘onder het mom van vrijheid en ondernemerschap’ mensen uitgebuit worden.

 

De film raakte mij omdat wij bij Pentascope sinds een aantal jaren geleden op een andere manier mensen verbinden aan onze organisatie. De reden waarom we dat doen is natuurlijk niet omdat we mensen willen uitbuiten. We willen dat mensen aansluiten op een manier die bij hun past, dat zij ondernemend kunnen zijn en aan elkaar en aan het werk verbonden zijn. Vaak zijn dat ZZP-ers, die behoefte hebben om met elkaar samen te werken en te ontwikkelen of die er genoeg van hebben om in hun eentje ondernemer te zijn.

 

Maar toch…ook omdat we, in 2013, bijna ten onder zijn gegaan aan de gevolgen van de economische crisis en (salaris-)kosten waar niet altijd omzet tegenover stond. We wilden voorkomen dat we opnieuw in die situatie terecht zouden komen.

 

En het werkt. Zoals bij de eerste Coronagolf. We draaiden als bedrijf minder omzet, maar we hadden door onze manier van organiseren en verbinden minder kosten. En dat betekent onvermijdelijk dat het bij de afzonderlijke mensen gevoeld werd. Bij de medewerkers en bij degenen die als zelfstandige aangesloten zijn.

 

Ik hoor mijn collega’s denken: je kunt Pentascope toch niet vergelijken met die film!

 

Allemaal ondernemend

Met het oprichten van een coöperatie in 2013 zijn we allemaal eigenaar van Pentascope, samen met mensen die Pentascope een warm hart toedragen. In die tijd waren er ongeveer 20 mensen in dienst van Pentascope. De effecten van de economische crisis waren nog volop gaande. De kosten van salarissen en de onzekerheid of daar voldoende omzet tegenover stond was aan de orde van de dag. We konden het risico van in dienst nemen niet aan. Dat was een van de redenen om mensen op freelance basis te verbinden aan Pentascope. Pentalancers noemen wij ze: Dedicated, niet om ‘klussen’ op te halen, maar om met elkaar Pentascope opnieuw op te bouwen. Zij dragen een vast percentage van hun omzet bij[1] aan Pentascope. Tegelijk hebben in die periode de medewerkers besloten hun salaris te flexibiliseren door in het salaris mee te bewegen met de omzet. Dat betekende dat 67% van het salaris de basis was en het percentage realisatie van de target je uiteindelijke salaris bepaalde. Zo hielpen we met elkaar Jan Splinter door de winter. En zo gingen de omstandigheden van medewerkers en Pentalancers meer op elkaar lijken.

 

Hierboven schrijf ik in de we-vorm, want dat is het ook bij ons. Omdat we allemaal eigenaar zijn, nemen we zo’n beslissing met zijn allen. Er is geen hiërarchie, dus niemand kan iets er doordrukken. Als ook maar één iemand overwegend bezwaar maakt, gaat een besluit niet door. Wij kiezen zelf hoe het bedrijf is ingericht.

 

Meervoudige werkelijkheid

We hebben in 2021 drie mensen in dienst en achttien mensen die als Pentalancer aangesloten zijn. Ons uitgangspunt is dat we willen dat iedereen kan aansluiten op een manier die bij hem of haar past. En dat we het uitgangspunt -dat je kunt kiezen voor meer of minder financiële zekerheid- individueel toepassen waar dat nodig of gewenst is. En dat we samenwerken omdat we verantwoordelijk willen zijn voor elkaar. Solidair zijn. En elkaar steunen en stimuleren om interessant werk te doen en ons inkomen te verdienen. Daarin willen we experimenteren en een levend laboratorium zijn, ook in de manier waarop we onszelf organiseren en belonen. Dat is één manier van hiernaar kijken. Maar er is ook een andere werkelijkheid. En bij die werkelijkheid hoort het besef dat ook wij, als puntje bij paaltje komt, onze risico’s afwentelen op individuen. En niet bang moeten zijn om de vergelijking met  ‘Sorry we missed you’ te maken. Want dat is nodig. Alleen door met elkaar ook deze kant te zien, te voelen en daar aandacht voor de hebben, kunnen we beter voor elkaar zorgen en invulling geven aan solidariteit.

 

Tegenlezen

Wij laten onze blogs vóór publicatie altijd door een of twee collega’s tegenlezen. Een van mijn collega’s vond -zoals ik het al bedacht had door tijdens het schrijven altijd over de schouder meekijkende types- de vergelijking te ver gaan en ook niet kloppen. We kwamen hierover in gesprek. Hij gaf aan dat de overstap van ‘ZZP-er of ondernemer in je eentje’, naar het collectief van Pentascope voor hem voordeel opleverde. Dat minder financiële zekerheden hebben voor hem niet voelt alsof het risico op jou afgewenteld wordt.

 

En daar werd ik dan weer heel blij van. Want ook dat is een kwestie van perspectief. Als het ons bedrijf is met onze keuzes, wie wentelt dan op wie af?

 

Link naar de trailer ‘Sorry we missed you’

https://www.youtube.com/watch?v=ysjwg-MnZao

[1] Wij noemen het bijdragen en niet afdragen, dat doet meer recht aan dat het voor ons allemaal bedoeld is.[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][dfd_single_image image=”23982″ tutorials=””][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie