Hoe werk ik mee aan wereldvrede in 2025

Last Updated on juli 7, 2019 by Adriaan de Man

[vc_row][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Sharona Ceha” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fsharona-ceha|||” undefined=”” icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” icon_image_id=”22776″ tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

Stel je eens een wereld voor waar niemand honger heeft en ieder mens welkom is. Een wereld waar we zelfvoorzienend leven, en waar we geen afval meer hebben. En dat alle plekken die nu uitgeleefd en arm zijn weer in bloei staan. En dat ieder mens gelukkig is. We leven dan in een natuurlijk bruisend ecosysteem.

 

 

 

 

 

 

[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

Mijn wake-up call

In ontmoetingen die ik met mensen heb vertel ik graag hoe ik ieder mens in beweging wil brengen voor dit prachtige toekomstbeeld. Ik vertel dan over mijn eigen ‘wakker worden’ proces. De schop onder mijn reet die mijzelf in beweging bracht. De schop onder mijn reet die mij deed inzien dat ik mijn hele verdere leven mij hiervoor wil inzetten. De schop onder mijn reet die mijn leidende principes hebben opgeleverd die ik hieronder verder uitwerk. Maar eerst vertel ik je nog graag over die schop en wake-up call.

Ahold

Vijftien jaar geleden werkte ik bij Ahold als projectleider en werd ik samen met vele anderen ontslagen omdat de Raad van Bestuur gefaald had (boekhoudfraude), iets waar mijn collega’s en ik niets aan konden doen. Toch voelde het voor mij als een vreselijk falen en ik wist niet wat ik moest doen. Na een aantal maanden, een paar leiderschapstrainingen en persoonlijk onderzoek verder, nam ik een paar besluiten welke nu mijn leidende principes vormen:

  1. Op de fiets
    Het eerste besluit was dat ik weer meer op de fiets naar mijn werk wilde. Zelf mijn eigen menselijke maat weer ter handen nemen en dichtbij huis werken. Heerlijk de wind door mijn haren, onderweg naar huis nog even snel een boodschap doen en dichtbij mijn opgroeiende kinderen zijn. En daardoor ook meer oog hebben voor de veranderingen in mijn wijk en in mijn stad.
  1. Verder leren
    Het tweede besluit was dat ik veel meer wilde leren over de krachten en dynamieken ‘onder de tafel’. Ik ben een rationeel opgeleid mens en mis soms de sensitiviteit om afgestemd op de ander te reageren. Ik ben me gaan verdiepen in voor mij nieuwe methodieken (onder andere systemisch werk, oplossingsgericht managen en coachen, transactionele analyse), nieuwe stromingen (The Hunger Project) en veranderwijzen (transitiekunde).
  1. Meer waarde toevoegen
    Mijn derde besluit was dat ik alleen nog maar waarde wil toevoegen. Waarde en dus meer dan alleen geld. Van toegevoegde waarde zijn voor mijn wijk, mijn stad, mijn familie. Het beter maken. En steeds meer begrijp ik dat het leven niet alleen maar over geld en geld verdienen gaat. Er zijn belangrijker waarden, zoals liefde, thuis en samen.

Mijn leidende principes

Deze principes, deze besluiten, ondersteunen mij in alles wat ik doe. Ze brengen mij dat ik altijd de dingen doe die mij de weg wijzen naar die prachtige toekomst van wereldvrede die ik voor ogen heb. Ze zijn mijn houvast. Ze geven richting. Ze zijn leidend. En maken mij daardoor ook gelukkiger.

Waarmee ik klaarwakker, elke dag, werk aan wereldvrede.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″ el_class=”sticky” col_shadow=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)” col_shadow_hover=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)”][dfd_single_image image=”22981″ img_rounded=”50″ tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie

Wat is de bedoeling van de Serious Game?

Onze spelmakers broeden al een tijdje op een nieuwe serious game dat het spanningsveld tussen ‘de systeemwereld’ en ‘de leefwereld’ in een spelsituatie tot leven laat komen. Bij het bedenken van uiteenlopende simulatiekeuzes in een specifieke situatie, raakten ze zelf verstrikt in de complexiteit van de werkelijkheid.

Lees verder in mijn blog

Lees verder »