Last Updated on mei 26, 2019 by Adriaan de Man
[vc_row][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Luc Pieters” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fluc-pieters|||” undefined=”” icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” icon_image_id=”21643″ tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]
Als je iemand vraagt: wat vind je belangijker: geld of geluk, dan is het antwoord waarschijnlijk: geluk. Maar, zeggen ze dan, geld is wel een belangrijke voorwaarde voor geluk. Maakt geld gelukkig? De meeste mensen denken van wel, maar volgens deskundigen blijkt dat maar beperkt zo te zijn. In westerse landen wordt ons geluk maar voor ongeveer vier procent bepaald door ons inkomen!
[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Een aantal van de gelukkigste samenlevingen in de wereld vind je in de armste landen van Zuid-Amerika. Denk bijvoorbeeld aan Costa Rica, waar de mensen ongeveer even gelukkig zijn als in Nederland. Mensen lijken hier niet bezig te zijn met financiële zekerheid of wat wij financieel succes noemen. Zij werken elke dag om te verdienen wat ze nodig hebben. Bovendien hechten ze meer waarde aan geluk en brengen veel tijd door met vrienden en familie.
Hedonistische adaptatie
Hoe gelukkig word je van een tweede huis of een boot? Welke je waarschijnlijk maar enkele weken per jaar gebruikt. Natuurlijk is het fijn om goed te wonen, een comfortabele auto te kunnen rijden en mooie spullen om je heen te hebben. Maar als het er op aan komt, vind je de echte waarde in het leven niet in materiële zaken. Uit onderzoek blijkt dat we heel erg snel wennen aan huizen en spullen in het algemeen. Dit wordt ook wel ‘hedonistische adaptatie’ genoemd. Als het er op aan komt, dan zit het geluk in: goede relaties, voldoening in je (vrijwilligers) werk, iets leren en de momenten waarop je kunt genieten van de kleine dingen in het leven: een mooie wandeling, een goed gesprek, een lekker glas wijn.
Succes en geluk
En succes hebben dan? Hoe beïnvloedt dat geluk? Het blijkt steeds weer dat succes niet zozeer een voorwaarde is voor geluk, maar dat geluk een voorwaarde is voor succes! (Mo Gawdat, De logica van geluk, 2017). En hoe zit het dan met geluk in je werk? ‘Geluk hangt in grote mate af van hoe autonoom vrij, samen en creatief je kunt zijn en hoeveel je het gevoel hebt bij te dragen aan een hoger doel’ (Jules Martin, Handboek voor wereldverbeteraars, 2018).
Veel mensen zijn ongelukkig in hun werk
Waarom zijn er dan zoveel mensen ongelukkig in hun werk? Althans, als we de cijfers mogen geloven over mensen die burn-out zijn of depressief. We zijn ongelukkig in ons werk, omdat we denken dat we door moeten gaan in een baan, omdat we nu eenmaal geld moeten verdienen. Hierdoor blijven sommigen van ons hangen in werk dat geen voldoening geeft of geen uitdaging biedt. Ook zijn we steeds perfectionistischer, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor vergelijken we onszelf steeds met anderen en zijn we constant ontevreden over onze prestaties. Dit zorgt ervoor dat we minder gelukkig zijn dan we zouden kunnen zijn.
Betere balans tussen geld en geluk
Hoe mooi zou het zijn als we in staat zijn om ons werk zo in te richten en te organiseren dat we het werk kunnen doen dat we graag doen, dat we samenwerken met mensen die we graag mogen, dat het werk dat we doen er ook voor anderen echt toe doet en dat we elkaar waarderen voor ieders bijdrage! Dan gaat het niet meer om geld als graadmeter voor succes, maar om andere waarden die de organisatie realiseert. Dan gaat het om betekenis. Vandaar dat we vanuit Pentascope aansluiten bij het initiatief voor het ontwikkelen van de ‘Schaal van Betekenis’. Dit initiatief richt zich op een nieuwe waardering voor bedrijven. Een waardering die verder gaat dan alleen de financiële kant en ook intrinsieke waarden zoals sociale relevantie, maatschappelijke impact en duurzaamheid concreet maakt en waardeert. Zodat er een betere balans kan ontstaan tussen geld en geluk.
*Met dank aan Michiel Hobbelt (De gelukcentrale en mede auteur van ‘Flow in je werk’) voor zijn bijdrage aan deze blog.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″ el_class=”sticky” col_shadow=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)” col_shadow_hover=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)”][dfd_single_image image=”22917″ img_rounded=”50″ tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][/vc_row]
1 reactie
Onze stichting Queri brengt geluk, warmte, liefde en oprechte aandacht in het leven van kansarme mensen en kansarme huisdieren.
We doen prachtig werk en timmeren aan de weg om bij financiers aansluiting te vinden.
Tot nu toe geeft bijna ieder fonds en iedere financier dit antwoord: `wat een mooi en sympathiek project`, maar we kunnen niet bijdragen omdat…..Men vraagt een `verdien model`!
Na vele teleurstellingen hebben we onszelf de vraag gesteld: gaan we ons conformeren en concessies doen? is er een gulden middenweg? blijven we onze boodschap uitdragen dat `liefde, warmte, aandacht en een geborgen gevoel het belangrijkste is voor geluk? Wat betekent eigenlijk `geld` voor ons?
Voor ons betekent geld, dat we kunnen blijven doen wat we doen en dat we dat voor nog veel méér mensen en dieren dat kunnen doen. Geld kan onze stichting gelukkig maken in dat opzicht. We zoeken ook een gulden middenweg: ontwikkelen van een `verdien model`, maar dan wel eentje die bij ons past en waar we achter staan. Als ons bedrijfje succesvol is, dan kunnen we kansarme mensen ook een (aanvullend) inkomen geven…geld dus. Dat draagt in dit geval bij aan hun geluk, naast het andere wat ze bij ons ervaren. We hebben ons opgegeven om mee te doen aan de `sleutel van betekenis`! Mooi initiatief, we hebben erg lang op een dergelijk systeem zitten wachten!