Verlangen naar eenheid

Last Updated on augustus 22, 2023 by Tara Vester

Sinds deze zomer mag ik mijzelf een ‘Boomer’ noemen. Niet als vertegenwoordiger van de naoorlogse generatie maar in de betekenis van bezoeker van Boom Festival. In deze zomerblog beschrijf ik dit event en deel ik hoe deze tweejaarlijkse global gathering in the middle of nowhere in Portugal mij heeft geïnspireerd. Over wat ik ervaren heb in gezelschap van gelijkgestemden die voor acht dagen afreizen naar het meer van Idanha-a-nova om met 40.000 boomers het leven te vieren.

Het leven vieren

Op de website staat de mission statement: ‘Boom is a transformational, psychedelic, changemaking gathering; a contemporary ritual to the rhythmic beats of a timeless drum. It’s a joyous summit of free spirits who arrive from every corner of the world to converge by the shores of a sparkling lake, and with the blessings of the moon, to celebrate life, freedom, peace, love and respect of nature. In other words: the finest things that make us human’.

Leven in Boomland

Stel je eens voor: een uitgestrekt festival terrein met een oppervlakte van 150 hectare aan een diepblauw meer. In een uur slenter je van de ene naar de andere kant van de oever. Per dag zetten wij op onze teenslippers gemiddeld een slordige 30.000 stappen weg. En dat is inclusief danspassen. Want in Boomland kan je (desgewenst) dag en nacht dansen. Genieten van live optredens van muzikanten. Interessante lezingen volgen over de meest uiteenlopende thema’s variërend van spiritualiteit, body positivity, permacultuur, etc etc. Naast dagelijkse yoga en mediatie sessies kan je kiezen uit vele workshops over tantra, zelfzorg, bewust-zijn en allerlei andere belangrijke levensthema’s. Overal op het terrein staan levensgrote kunstwerken die vooral in het donker tot de verbeelding spreken als gekleurde spots ze verlichten. Aan de bomen hangen hangmatten waarin je urenlang kunt chillen, kletsen en slapen. Terwijl je verkoeling zoekt aan de waterkant ontmoet je op het strand Boomers uit alle windstreken. Vanuit duurzaam perspectief is Boom Festival een inspirerend voorbeeld. Er ligt geen afval op de grond. Plastic flesje verkopen ze niet. Het eten is voornamelijk vegetarisch en vegan. Poepen en plassen doe je niet op een water verspillende Dixie maar op milieuvriendelijke en schone composttoiletten. Douchen gebeurt onder door zon verwarmde showers. De boomers slapen in tienduizenden tentjes. Privacy heb je nauwelijks. En het geeft ook helemaal niet want we willen allemaal hetzelfde: plezier maken en het leven vieren. Verbinding en ontmoeting met jezelf en met de ander. Wellicht lopen nu bij veel van jullie de rillingen over de rug bij dit geschetste festivalbeeld. Voor mij was festival Boom een groot experiment. Ik wilde onderzoeken hoe ik mijzelf acht dagen lang verhoud tot het leven in de zinderende energie van deze gigantische pop-up enclave van Radical Love; het festivalthema van Boom 2023.

We are one

Wat is nu het raakvlak met mijn werk in de echte grote wereld? Sinds 2006 begeleid ik verander-processen. Ook coach ik al jaren management teams van een grote corporates. Als je mijn opdrachten plat slaat in een zin ben ik vooral bezig met het versterken van verbinding tussen mensen. De vruchtbare bodem voor organisatieverandering. Zonder onderlinge verbinding en verbinding met jezelf groeit er geen (zelf)vertrouwen. Zonder (zelf)vertrouwen zijn effectiviteit, resultaten én werkplezier matig. Zelfbewustzijn, nieuwsgierigheid en empathie zijn belangrijke waarden in mijn werkwijze. Dáár zie ik de overeenkomst met wat ik ervaren heb in Boomland: het diepe verlangen naar verbinding en de hunkering van veel Boomers naar zelfonderzoek: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat voel ik? Wat heb ik te brengen in deze wereld die langzaam naar de klote gaat? Hoe verhoud ik me tot de polarisatie? Wat zoek ik in relatie met mensen? Hoe kan ik het verschil maken?

Aan de oever van het meer heb ik veel gesprekken gevoerd over de zin van leven en werk. Hoe we met elkaar onze aarde beter kunnen maken. Waar je gezien wordt voor wie je bent zonder (voor)oordelen. Hoe je jouw leven wilt vormgeven op een manier die goed past bij je eigen waarden en die van de ander.  ‘Er is geen onderscheid tussen jou en de ander. Je bent de ander!’ Deze zin blijft me bij uit de spoken words speech van Rita Carreiras die Festival Boom 2023 opende.

Verlangen naar verbinding

Misschien is het een open deur: iedereen heeft verlangen naar verbinding. Tegelijkertijd is het goed én inspirerend dit zo intens te voelen in Boomland. Dat is wat festival mij heeft gebracht. Met de neus op het belangrijke feit dat dit is wat mensen ten diepste in beweging brengt. Mijn man en ik hebben in acht dagen maar liefst 240.000 stappen gezet. Nu ik thuis in Groningen deze blog aan schrijven ben, lijkt het alsof ik in een andere tijdsdimensie ben geweest. Ik kijk terug op een dynamische en liefdevolle megatrip! En guess what, onze voorpret voor 2025 is nu al begonnen. We verheugen ons er nu al op onze drie zoons en hun vriendinnen op dit levenslustige festival te gaan trakteren.

Mijn drijfveer

De vraag die mij sinds Boom bezighoudt: Waarom lukt het wel in Boomland met 40.000 mensen vreedzaam, duurzaam en in verbinding samen te zijn en in de echte wereld niet? Hoe kunnen we de immense afstand overbruggen? Wat ik kan doen, is in mijn eigen werkomgeving een verschil proberen te maken. En dat is wat mij elke dag drijft om het werk te doen dat ik doe.

We helpen organisaties, zowel in de publieke als private sector, om in beweging te komen. Wil je iets binnen jouw organisatie veranderen? We onderzoeken samen met jou wat ervoor nodig is.  


Deel op LinkedIn

LinkedIn

Eén reactie

  1. Dank je Pauline voor het delen van je inspirerende ervaring bij het Boom festival. En heel herkenbaar wat je deelt. Afgelopen zomer heb ik Ecodorp Findhorn bezocht in Schotland. Ook hier is veel aandacht voor zingeving, bewustwording en gemeenschap. Doordat de aandacht hier naar uitgaat is de omgeving ook zo ‘ingericht’ Drie maal per week zingen de bewoners van Findhorn samen Taize liederen en daarna wordt er gezamenlijk gemediteerd. Dit is een enorme hart opener en het geeft veel verbinding. De gesprekken die na dit uur worden gevoerd zijn hierdoor meer vanuit het hart ipv mentaal. Dus net als jij ben ik op zoek naar we eerste stapjes kunnen zetten in het ziekenhuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie

Wat is de bedoeling van de Serious Game?

Onze spelmakers broeden al een tijdje op een nieuwe serious game dat het spanningsveld tussen ‘de systeemwereld’ en ‘de leefwereld’ in een spelsituatie tot leven laat komen. Bij het bedenken van uiteenlopende simulatiekeuzes in een specifieke situatie, raakten ze zelf verstrikt in de complexiteit van de werkelijkheid.

Lees verder in mijn blog

Lees verder »