Last Updated on mei 1, 2023 by Tara Vester
Heb jij het in deze periode van het jaar ook zo druk met het bijhouden van de tuin? Eén dag verslappen en voor je gevoel sta je al gelijk op twee dagen achterstand. Zowel de bloemen, planten en helaas ook het onkruid schieten omhoog. Hoe kan het trouwens dat het onkruid altijd harder lijkt te groeien dan de rest? In deze blog maak ik met deze tuinmetafoor de parallel naar verandermanagement.
Onkruid bestrijden?!
Gelukkig zijn er een heleboel middeltjes om het onkruid tegen te gaan. Vroeger ging dat nog rucksichtslos met RoundUp, maar ja, dat mag niet meer. Dus zijn we nu overgestapt op andere middelen zoals natuurazijn, zout of lopen we met een gasfles op de rug het onkruid weg te branden.
Een ding hebben al deze manieren gemeen, het onkruid komt altijd weer terug. Is er dan niets dat helpt? Jawel hoor, dit kost alleen ook veel meer tijd en energie. Gewoon op de knieën, meter voor meter, het onkruid met wortel en al wegsteken is natuurlijk de beste oplossing. En zelfs dan komt het eigenlijk altijd wel weer terug. Meestal hebben, of nemen, we hier de tijd niet voor zodat we dus genoegen nemen met een op het oog aardige oplossing maar wel een die we keer op keer moeten herhalen…
Niet echt effectief, slecht voor het milieu en door de herhaling ook nog eens erg frustrerend!
Maar hoe dan wel?
Wat zou er gebeuren als we niet het onkruid centraal stellen maar juist de bloemen en planten meer aandacht zouden geven? Bijvoorbeeld door hier gewoon meer van in de tuin te planten zodat er steeds minder ruimte en licht is voor het onkruid. Wat dan dus vanzelf zal verdwijnen of in ieder geval minder (snel) zal groeien. Stuk leuker werk met een mooiere tuin tot gevolg!
De parallel met verandermanagement
Op ons werk is er altijd veel aandacht voor de dingen die niet goed gaan. We moeten het als medewerker of organisatie zelf oplossen of we vragen externen om de zogenaamde ‘wakker-lig-punten’ voor ons op te lossen. Dat laatste lijkt vaak ook wel makkelijk, maar ja, waarom zou het externen wel lukken iets op te lossen wat jij zelf waarschijnlijk ook al hebt geprobeerd?
Er wordt dus vooral aandacht, tijd en geld gestoken in het aanpakken van de problemen. Net zoals in de tuin is het vaak niet zo makkelijk om deze ook daadwerkelijk op te lossen.
Durf jij het aan?
Durf jij het aan om te investeren in de dingen die al goed gaan of op z’n minst voldoende? Zoek je naar een aanpak die als gevolg ook (een deel van) de problemen oplost? Ik geloof dat je, door je blik te verschuiven naar iets anders dan het probleem, je in staat bent om je eigen werk leuker, effectiever en zinvoller te maken. Vanzelfsprekend zal ook jouw organisatie hier als geheel van profiteren.
En oh ja! Met het oog op de naderende zomervakantie: niks doen is ook een optie! Dus geniet ook vooral van de tuin zoals jij ‘m hebt gemaakt.
Wij kijken bij Pentascope vaak net even anders aan tegen organisatievraagstukken en verandermanagement. Een verrassend voorstel of eigenzinnige aanpak zorgt voor de beweging die nodig is om de aandacht van het ‘onkruid’ te verplaatsen naar de bloemen en planten die je wél in je tuin wilt hebben. Samen ’tuinieren’? Druk op onderstaande knop om in contact te komen.

Foto: CDC