Veranderen is een hele onderneming!

Last Updated on april 19, 2022 by

Recent heb ik samen met Thijs de Vries en Teddy Monninkhof van LEF Groningen een ondernemersweek voor 100 studenten van het MBO Albeda en MBO Hout en Meubileringscollege ontworpen en begeleid. In deze week hebben we verschillende ondernemersprincipes met de studenten besproken. Door het delen van die principes, en natuurlijk de vragen van de studenten, kwamen wij erachter dat het inzetten van een verandering hetzelfde vraagt als het opzetten van een startup. In deze blog deel ik met je, wat volgens mij, de drie belangrijkste principes hierin zijn.

Principe 1: Zet je klant centraal

Het thema van de week was ‘woningnood onder studenten’. Cruciaal bij dit principe ‘zet de klant centraal’ is voordat je oplossingen gaat verzinnen, je eerst het probleem en vooral de doelgroep goed gaat leren kennen. Anders verzin je misschien een heel gaaf initiatief, maar zit uiteindelijk niemand erop te wachten….

Samen met de studenten hebben we een ‘persona’ gecreëerd genaamd Tim. Stapsgewijs hebben we de volgende vragen[i] beantwoordt:

  • Wat is de grootste uitdaging van Tim?
  • Wat zijn ergernissen van Tim?
  • Wat is het grootste verlangen van Tim?

Op deze manier hebben we goed stil gestaan bij het probleem én gekeken hoe dit probleem wordt ervaren door de doelgroep.

In ons werk als veranderaar is dit ook van cruciaal belang.  Te allen tijde proberen we niet vóór mensen iets te veranderen, maar juist mét mensen. Samen gaan we op zoek naar de grootste uitdagingen én grootste verlangens om op deze manier een traject in te richten dat ook echt past bij de klant.

Principe 2: Durf te falen

Samen met de studenten hebben we de beroemde Marshmallow challenge gedaan. Hierbij krijg als team de opdracht om met slechts een pak ongekookte spaghetti, een meter touw en een meter tape een toren te bouwen. Uiteindelijk moet je marshmallow boven op de toren komen (zonder dat je toren omvalt uiteraard).

Een van de teams had een prachtige constructie uitgedacht, met mooie driehoekige verbindingen, gelijke verdeling van tape en een mooi plekje voor de marshmallow. Dit leek een winnaar te worden! Echter, toen ze in de laatste minuut de marshmallow erop legden, bleek de constructie niet sterk genoeg te zijn… Met man en macht probeerden ze nog voor de tijd de toren omhoog te krijgen, maar zonder succes.

Deze challenge is wereldwijd duizenden keren gespeeld en wat blijkt? Kleuters maken keer op keer een hogere toren dan een gemiddeld team van (jong) volwassenen. Waarom? Kleuters doen gewoon! In plaats van de beste constructie uit proberen te denken, gaan ze gewoon lekker aan de slag. Ze bouwen iets en als de toren valt, bouwen ze opnieuw met vallen en opbouwen totdat die goed staat. Hun belangrijkste manier van leren is leren van ervaringen.

In verandertrajecten vallen we vaak ook in de valkuil dat we van tevoren de beste constructie uit proberen te denken. Dan hoeft die alleen in de praktijk nog even in elkaar gezet te worden. In de huidige snel veranderende wereld werkt deze aanpak niet meer. De kans dat je toren in de praktijk omvalt is gewoonweg te groot.

Daarom zeggen wij ook altijd: na stap 1 komt stap 1. Zet een stap, kijk wat er gebeurt en zet vervolgens samen de juiste volgende stap. Op deze manier creëren we een proces waar we continu aan het leren en bijsturen zijn.

Principe 3: Bekijk het vanuit verschillende perspectieven

Nadat de studenten het probleem en de doelgroep hadden onderzocht, gingen ze aan de slag met het genereren van ideeën. We hebben ze hierbij uitgedaagd om niet meteen voor het eerste beste idee te gaan; het is behulpzaam om verschillende perspectieven te betrekken. Zo hebben de groepen onderling feedback mogen geven op elkaar en kwamen er ondernemers uit de praktijk die als buitenstaander mee konden denken met de studenten.

Dit was wel even moeilijk af een toe. Een groep die bestelbussen wilden ombouwen tot mobiele studentenwoningen kreeg behoorlijk wat kritische feedback van een bankier. Vanwege dit tegengeluid wilden ze er bijna mee gaan stoppen en een ander idee gaan uitwerken. Uiteindelijk zijn ze toch verder gegaan en hebben ze hun idee verrijkt met een extra financieringsperspectief. Een van de studenten gaf achteraf aan heel blij te zijn dat ze doorgezet hebben.

Binnen Pentascope spreken we ook wel van de ‘Meervoudige Werkelijkheid’. Verschillende mensen kunnen naar dezelfde situatie, probleem of vraag kijken en iets anders zien. Als je in je verandering het meest rijke beeld op tafel wil krijgen, is het van belang om al deze perspectieven ruimte te geven. Soms kan zo’n ander perspectief lastig zijn en kan je het gevoel hebben dat je hele veranderproject in het water valt, de kunst is om dit te zien als kans om je project te verrijken vanuit een ander perspectief.

Veranderen is een hele onderneming

Na een week hard werken hebben alle studenten hun uitgewerkt idee en gepitcht voor een jury. Alles kwam voorbij: van een ecologisch studentencomplex op verlaten parkeerplaatsen, een HuizenTinder, en het uiteindelijk winnende idee: het ombouwen van zeecontainers tot drijvende studentenwoningen.

Onze conclusie na deze week is dat veranderen een hele onderneming is en dat we dit best op deze manier mogen zien. Bij een nieuwe startup vinden we het normaal dat er uitgebreid marktonderzoek wordt gedaan, dat er experimenten worden uitgevoerd, dat prototypes mislukken en dat je zo samen stapje voor stapje naar je doel beweegt.

Ik ben ervan overtuigd dat dit perspectief ervoor zorgt dat we binnen een veranderingsproject sneller in beweging kunnen komen en makkelijker accepteren wanneer dingen niet meteen volgens plan gaan. Verander daarom je projectgroep in een startup!

[i] Deze vragen zijn gebaseerd op het Value Proposition Canvas

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie