Tips voor energieke online meetings

Last Updated on maart 21, 2021 by Léon Polman

[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Léon Polman” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fleon-polman” undefined=”” icon_image_id=”22730″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff”][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Maart 2021 markeert het 1-jarig jubileum van het virus waar we allemaal mee te maken hebben. In plaats van te focussen op alle negatieve aspecten, delen wij deze maand al onze tips voor energieke online meetings.

We hebben in maart zoveel mogelijk tips om ook online in beweging te komen! Afgelopen jaar hebben wij, net als heel Nederland, heel veel geëxperimenteerd en geprobeerd online, dit heeft geresulteerd in heel veel mooie inzichten, tips en tools om ook online energie en verbinding te ervaren.

Hieronder geven we een overzicht van de tips voor energieke online meetings.

Tip 1: ABC Complimenten Estafette

 

Dit is een energizer die je kunt gebruiken voor positieve energie en afwisseling in een meeting. Complimenteer je collega op zijn/haar nieuwe trui of mooie presentatie en vraag of die collega weer een compliment doorgeeft op basis van het alfabet. Zo kan Adriaan een compliment geven aan Barbara en Barbara aan Cornelis en Cornelis aan… etc.! Dit zorgt geheid voor meer positieve energie en verbinding.

Tip 2: Maak gebruik van voorwerpen

 

Het feit dat je online achter je scherm zit, betekent niet dat je je omgeving niet kunt gebruiken. Het is heel effectief om aan je collega’s te vragen om een voorwerp in hun huis te pakken, bijvoorbeeld om iets over jezelf te vertellen aan de hand van dat voorwerp. Op deze manier is iedereen even letterlijk in beweging én leer je je collega’s ook nog op een andere manier kennen.

Je kan er ook een spel van maken: “de eerste collega die een gieter, ovenwant en een kussen in beeld laat zien heeft gewonnen”. Wees dus creatief met je omgeving, zelfs/juist online.

Tip 3: Geleide meditatie

 

Een manier om even tot rust te komen in al die online meetings en om weer even de verbinding met jezelf en elkaar te voelen is een geleide meditatie. Je kunt hier tientallen online van vinden, speel het af, sluit je ogen en laat je even meevoeren. Je zult vrijwel meteen weer meer rust en energie voelen om door te gaan.

 

Tip 4: Iets om te winnen

 

De energie stijgt meteen als er iets op het spel staat. Combineer bijvoorbeeld een spel met het verzamelen van voorwerpen met een kleine prijs. De winnaar krijgt een doosje chocola, of een mooi boek om te lezen. Voor deze challenge hebben wij besloten om een team onze Online Escape Room cadeau te geven!

Tip 5: Zoek de natuur op

 

Hoe lekker is het om even de benen te strekken en een frisse neus te halen in het bos. Een mooie opdracht die je iedereen kan meegeven is om eens anders naar je omgeving te kijken. Dus kijk bewust om je heen en maak een foto van iets dat je is opgevallen. Je kan dit ook koppelen aan het thema wat op dat moment belangrijk is voor jullie team. Dit levert bij het delen van de foto’s altijd hele mooie gesprekken op.

Tip 6: Sociale Babbelboxen

 

Het spontane contact is iets wat een beetje verdwijnt in online meetings. Waar je vroeger even dat praatje had bij het koffiezetapparaat of als je de vergaderzaal kwam binnenlopen is dat online veel lastiger. Daarom is het online goed om juist ook dat sociale contact te organiseren. Plan daarom voor, tijdens of na je vergadering tijd voor spontaan contact. Maak een paar ‘babbelboxen’ waar je gewoon gezellig met je collega’s kan kletsen.

 

Tip 7: Gedegen voorbereiding

 

Juist online is een goede voorbereiding extra belangrijk. Kijk dan ook of je de deelnemers alvast een video kan sturen met vragen waar ze over na kunnen denken of stukken dat ze moeten lezen. Hierdoor kom je in de vergadering veel sneller tot het goede gesprek én kun je het ook korter houden! Win-win.

 

Tip 8: Plan ruimte tussen meetings

 

Nu al onze meetings plaatsvinden vanuit achter onze laptop is het gevaar dat we van meeting naar meeting ‘rennen’, juist omdat we niet meer fysiek hoeven te verplaatsen. Kijk of je voor jezelf minimaal 10 minuten tussen vergaderingen kan plannen om even wat drinken te pakken en sowieso even op te staan van je stoel. Misschien kunnen we met zijn allen onze meetings ook wel verkorten naar 50 minuten?

 

Tip 9: Wissel van werkplek

 

Kijk of je in en om je huis kan wisselen van werkplek. Dan even zitten, dan even staand werken, in de keuken of in kantoor. Deze afwisseling kan ook voor meer energie en inspiratie zorgen. Gijs van Bilsen laat zien hoe dat bij hem thuis werkt:

 

Tip 10: Wheel of Names

 

Een hele leuke tool om vragen te stellen of mensen uit te kiezen is het ‘Wheel of Names’. Je kan hier namen, vragen of onderwerpen in zetten en vervolgens laat je het rad draaien. Het rad komt vervolgens random op een vraag terecht die je dan met elkaar kan beantwoorden. Het is een hele leuke en interactieve vorm om eens uit te proberen.

 

Tip 11: hints voor meer energie

In een online meeting is het fijn als je daadwerkelijk weer in beweging kan komen. Je kan hiervoor hints spelen: stuur een aantal deelnemers een woord met de vraag om dit woord uit te beelden, zonder geluid te maken (zoals hints). De andere deelnemers mogen dan raden. Dit is altijd heel erg leuk!

 

Tip 12: Denk groot

We leven in een wereld die niet groter is dan je computerscherm. Het kan enorm helpen om even wat groter te denken. Pak eens een groot vel papier, whiteboard flip-over of anders een oude behangrol en teken weer eens wat groters! Zo ben je ook weer even van je computerscherm, win-win.

 

Tip 13: De attributentafel

Deze tip is van Engbert Breuker voor een energieke online meeting: maak gebruik van de voorwerpen die rondom je werkplek liggen. Wat zegt dat over hoe je je voelt? Wat voor metafoor is het voor de vergadering? Welke andere linkjes kan je zelf leggen?

 

Tip 14: Online Weerbericht

Gebruik je virtual background om in te checken hoe jij je voelt. Laat iedereen kiezen tussen een aantal weerberichten: zonnig, bewolkt, bliksem etc. Iedereen kiest er een en stelt dit in als achtergrond. Dit is een heel mooi begin om te delen hoe jij erbij zit.

 

Op zoek naar nog meer tips voor energieke online meetings

Als je ook een goede tip hebt, kan je die delen door hieronder te reageren en wij voegen de tip toe aan de lijst![/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][dfd_single_image image=”24022″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie