Teamontwikkeling is ploeteren

Last Updated on februari 28, 2020 by Léon Polman

[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Barbara Jansen” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fbarbara-jansen|||” undefined=”” icon_image_id=”21637″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Momenteel ben ik met meerdere teamontwikkeling opdrachten bezig, bij verschillende opdrachtgevers. Meestal speelt er veel bij deze teams en kom ik in deze trajecten gebruikelijke thema’s tegen zoals ‘slechte samenwerking’, ‘geen feedback (durven) geven’ en ‘niet weten wie nu welke verantwoordelijkheid of rol heeft’. Er zijn ook onderwerpen die ik minder vaak tegenkom, zoals ‘grensoverschrijdend gedrag’ en ‘klagen en niet denken in oplossingen’. Om hier écht stappen in te zetten, in zowel de gebruikelijke als minder gebruikelijke thema’s, ervaar ik altijd als een proces van ploeteren. Maar waarom eigenlijk?

 

Onderlinge afhankelijkheid

Waar ik samen met het team als eerste mee aan de slag ga, is kijken of het team ook daadwerkelijk een team is. Heeft het team een gezamenlijk doel én zijn de teamleden onderling afhankelijk van elkaar om dat gezamenlijke doel te behalen? Wanneer dat niet het geval is, gaat het dus niet over een team en kun je bijvoorbeeld spreken van een groep. Door de onderlinge afhankelijkheid van mensen in een team is het noodzakelijk dat er goed wordt samengewerkt. Bij een groep mensen hoef je niet samen te werken. Soms werkt het dan zelfs beter als je NIET samenwerkt…. Bij het ontrafelen van de vraag of het gaat om een team of een groep begint het ploeteren vaak al en komen de vragen: ‘Wat is ons gezamenlijke doel eigenlijk? Waar zijn we van? En waar niet van? En wie is onze klant?’ Het lijken voor de hand liggende vragen, maar ik heb nog nooit een team ontmoet waar de antwoorden direct helder waren en werden gedragen door het hele team.

 

Samenwerking

Als je er dan achter bent dat het gaat om een team, spelen de samenwerkingsvraagstukken. Als er sprake is van een groep, kun je je afvragen of het nodig is om de samenwerking te verbeteren. In sommige gevallen wel, maar niet altijd. Bij een team is het een noodzaak.

 

Ploeteren deel 2 begint.

Vraagstukken als ‘Hoe werkt samenwerking eigenlijk? Wil ik mijn eigen belangen wel of niet op tafel leggen? En ga ik vertellen wat me daadwerkelijk dwars zit?’ komen voor ieder individu op tafel. Hier wordt het meestal spannend voor de teamleden. Dit gaat namelijk over jezelf kenbaar en zichtbaar maken. En dat brengt een gevoelsmatig risico met zich mee. Dan kun je namelijk ‘gezien’ worden. Gezien in wie jij daadwerkelijk bent, wat jij echt vindt en hoe jij over zaken denkt. En tegelijkertijd voelen de meesten wel aan, bewust of onbewust, dat jezelf laten kennen bijdraagt aan een betere samenwerking. Als we namelijk veel laten sluimeren op wat ons echt dwarszit (ook wel de onderstroom genoemd), blijft ons dit alleen maar in de weg zitten.

 

Als er één schaap over de dam is

Ik nodig mensen graag uit om hun onderstroom te benoemen, zodat ze ook daadwerkelijk voortgang kunnen boeken in hun samenwerking en daarmee in het behalen van het gezamenlijke doel. En als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Er is altijd wel een moedig persoon die begint met benoemen van de onderstroom en als eerste op tafel legt wat er echt leeft of dwars zit. Vaak gebeurt dit spontaan en anders vraag ik de mensen als trainer/facilitator daarnaar. En als een teamlid start met benoemen van wat hem of haar echt dwarszit, dan opent dat ook de deur voor de rest van het team om hier met elkaar over in gesprek te gaan. Er is niet altijd gelijk een oplossing, maar vanuit begrip ontstaat verbinding, en vanuit verbinding kunnen oplossingen ontstaan.

 

Mijn ervaring is dat wanneer het moeilijk wordt en je het gevoel hebt dat je aan het ploeteren bent, een stap vooruit dichtbij is.[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][dfd_single_image image=”23436″ tutorials=””][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie