Teamontwikkeling: Inspiratie uit het dierenrijk

Last Updated on februari 19, 2023 by Tara Vester

Reflecteren op de samenwerking

Vandaag is de lucht helder en blauw. Sneeuwklokjes staan fier in de zon. De knopjes van massa’s paarse en lila krokussen staan op het punt zich te openen. Ik zit op een bankje tegenover het imposante hoofdkantoor van mijn opdrachtgever om een coachingstraject voor managers te begeleiden. Mijn zintuigen zien, ruiken, horen en voelen aan alle kanten de naderende lente. Na drie van de vijf intakes die vandaag op mijn programma staan, ben ik even naar buiten gegaan om wat zonnestralen op mijn bleke gezicht te laten schijnen. Als ik mijn ogen sluit, gaan mijn gedachten terug naar de managers die ik zo-even sprak. Het blijft bijzonder in een intake persoonlijke vragen te mogen stellen aan mensen die ik niet eerder heb ontmoet in het kader van teamontwikkeling. De diepte op te zoeken om een indruk te krijgen van wat er speelt in hen en in het team waarin ze werken.

Diversiteit ruimte geven

Voorafgaand heb ik de Insights profielen[1] van de managers mogen ontvangen. Pentascope werkt regelmatig met dit kleurenmodel. Ze geven mij als teamcoach inzicht in de diversiteit van het team en de (potentiële) teamdynamiek. Met alle rapporten in handen weet ik feitelijk al veel over de managers voordat ze tegenover me zitten. Ik vind het leuk de intake te starten met een verrassende vraag. Eentje die ze niet zien aankomen en die hun verbeeldingskracht prikkelt. Om de teamdynamiek bespreekbaar te kunnen maken, helpt het in mijn ervaring om een metafoor te gebruiken. Zo’n ongebruikelijk perspectief helpt mensen namelijk om tot de kern van zichzelf te komen. Door hun creativiteit te triggeren, komen er vanzelf beelden op die een inzicht geven in welke rol ze (vaak nog onbewust willen) vervullen.


[1] Insights Discovery is een toegankelijk kleurenmodel dat in combinatie met een persoonlijk Insights Discovery profiel mensen meer inzicht geeft in zichzelf en anderen. Een sterke basis voor effectieve teamontwikkeling, samenwerking en optimaal functioneren. Meer info: https://www.insightsbenelux.com/

Talenten benoemen

Vandaag is mijn startvraag: welk dier ben jij in het team? Het beeld dat ze vervolgens toevalt, nemen ze alle vijf met een lach op hun gezicht in ontvangst.

Poedel

In het eerste gesprek verschijnt ‘de poedel’. Door de beschrijving van het dier, leer ik over de specifieke kenmerken van dit ras: enthousiast, betrokken en intelligent. De manager vertelt dat ze graag op dat laatste wil worden aangesproken. Wat haar nog meer aanspreekt is dat de poedel verschillende verschijningsvormen heeft vanwege de variaties waarop je het dier kunt trimmen. Ik leer dat de poedel onverwacht wild uit de hoek kan komen.

Poedel
Foto: Lavi Cella

Uil

Mijn tweede senior brengt ‘de uil’ in het team. Vanuit zijn boom heeft deze vogel een helder zicht op hoe de organisatie in elkaar zit. En door de wijsheid die hij met de jaren heeft vergaard, weet deze uil als geen ander ‘hoe de dingen lopen’. De vogel observeert bij voorkeur en laat de voorgrond graag over aan andere collega’s. Net als de uil is de manager een type die zich siert door bescheidenheid en niet graag op de voorgrond treedt. Een solitaire werker die goed met zichzelf kan opschieten.

Uil
Foto: Erik Karits

Panter

De derde manager die vrij recent is toegetreden tot het team, vindt het nog lastig haar positie vanuit het dierenrijk te benoemen. Het beeld dat haar later toch invalt, is krachtig: een panter. Voor haar staat dit roofdier voor zowel rustig als explosief. Twee uitersten in haar die zich blijkbaar in dit mooie dier verenigen. Daarbij staat de panter voor deze manager voor haar flexibiliteit en snelheid.

Panter
Foto: Nick Lamon

Golden Retriever

Opnieuw komt er een hond in beeld in het hoofd van mijn vierde gesprekspartner. Hij hoeft er niet zo lang over na te denken. De Golden Retriever staat voor zijn loyaliteit, trouw en de behoorlijke mate van volgzaamheid waarmee deze manager zichzelf typeert.

Golden retriever
Foto: Trinity Kubassek

Wolf

Tenslotte kiest het hoofd van dit MT voor een wolf. Niet ‘de boze’ maar ‘de lieve’. Hij houdt van de wolf omdat het een roedeldier is. Doelgericht, intelligent en richtinggevend. Mijn laatste manager herkent zichzelf bovendien in zijn wilde natuur.

Wolf
Foto: Eva Blue

Verbeeldingskracht geeft teaminzicht

Met deze voorbeelden wil ik laten zien dat een metafoor uit het dierenrijk inzicht geeft hoe managers zichzelf zien in relatie tot het team. Mijn startvraag triggert belangrijke vaardigheden van leiderschap: creativiteit en verbeeldingskracht. Tenslotte bieden de vijf eigen dierenmetaforen mij als teamcoach inspiratie voor creatieve werkvormen die ik later in de teamontwikkeling weer kan inzetten. Daar kan ik dan zo blij van worden! En tussendoor warm ik mij, als een gelukzalig tevreden kat, met gesloten ogen en een glimlach op mijn gezicht aan de warme lentezon. Wat is het fijn een teamcoach te zijn.

Wil je meer weten over teamontwikkeling en wat hoe we dat kunnen toepassen in jouw organisatie?  Stuur een mail naar informatie@pentascope en we nemen contact met je op.

Pentascope beweegt: https://pentascope.nl/


Leeuw
Foto: Luke Tanis

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie

Wat is de bedoeling van de Serious Game?

Onze spelmakers broeden al een tijdje op een nieuwe serious game dat het spanningsveld tussen ‘de systeemwereld’ en ‘de leefwereld’ in een spelsituatie tot leven laat komen. Bij het bedenken van uiteenlopende simulatiekeuzes in een specifieke situatie, raakten ze zelf verstrikt in de complexiteit van de werkelijkheid.

Lees verder in mijn blog

Lees verder »