Last Updated on mei 15, 2023 by Tara Vester
Het lukt me niet om mijn laptopscherm dicht te klappen. Het is 16.30, ik heb alle belangrijke taken van de dag afgerond, maar in plaats van te genieten van mijn middag blijf ik staren naar mijn scherm. Toch maar mijn mail refreshen om te kijken of er nog iets te doen is.
Waarom zou je stoppen met werken als je nog tijd hebt om ‘nuttig’ te zijn?
Poolreiziger Roald Amundsen laat zien waarom het belangrijk is om voldoende rust te nemen.
De strijd om de zuidpool
In 1911 streden kapitein Scott en Roald Amundsen om als eerste de zuidpool te bereiken. Scott’s team was ambitieus en legde op goede dagen maximale afstanden af. Op slechte dagen rustten ze en klaagden ze over het weer. Amundsen’s team daarentegen, legde elke dag precies 20 km af, ongeacht de omstandigheden. Zelfs op een zonnige dag waarop ze om 13.00 al 20 kilometer hadden gelopen, besloten ze te stoppen en te rusten.
Uiteindelijk bereikte Amundsen’s team de zuidpool nagenoeg zonder noemenswaardige inspanning, terwijl Scott’s team nooit terugkeerde. Dit verschil in aanpak laat zien hoe belangrijk het is om een doel te stellen dat haalbaar is en om consistent kleine stappen te zetten.
20 kilometer loop
Jim Collins heeft deze aanpak in zijn boek ‘Great by Choice’ omgedoopt tot de ’20 kilometer loop’. Collins deed 9 jaar onderzoek naar bedrijven die op lange termijn in moeilijke omstandigheden consistent presteerden en het beter deden dan vergelijkbare bedrijven in die periode.
Wat bleek? Alle bedrijven pasten het concept van de 20 kilometer loop toe. Ze hadden allemaal één centraal minimum doel per jaar. Een doel dat zelfs in de grootste sneeuwstorm te behalen valt.
Daarnaast zorgen ze er aan de andere kant ook voor dat ze zichzelf niet kapot lopen. Zelfs als ze meer zouden kunnen investeren of harder zouden kunnen rennen, kozen deze bedrijven ervoor om gas terug te nemen.
Altijd meer willen doen
Persoonlijk vind ik dat laatste een van de moeilijkste dingen om te doen. Als ik een rustige week heb is mijn neiging om harder te gaan werken en mijn tijd op vullen met nieuwe activiteiten. Het is nooit genoeg. Er is altijd wel een nieuwe taak te verzinnen om op te pakken.
Ook in organisaties zien wij vanuit Pentascope dit fenomeen. Het is niet voor niets dat de burnout cijfers elk jaar weer stijgen. We verwachten van onszelf dat we altijd ‘aan’ moeten staan en we proberen altijd de maximale inspanning te leveren.
Amundsen en Collins laten zien dat er ook een andere manier is. Een manier om als team op lange termijn bovengemiddelde prestaties te leveren. Verken de volgende vragen eens met elkaar:
1. Wat is onze 20 kilometer?
Wat zijn de belangrijkste activiteiten die we structureel moeten doen om dichter bij onze doelen te komen?
2. Wanneer is het tijd om te rusten?
Op welk punt mogen we tevreden zijn met onze 20 kilometer en is het oke om gas terug te nemen?
Mijn persoonlijke doel is om komende week één doel te stellen (mijn 20 kilometer) en daarna lekker mijn rust te pakken. Doe je mee?
Pentascope helpt organisaties, zowel in de publieke als private sector, om in beweging te komen. Mensen, teams en organisaties helpen we bij het bereiken van hun doelen. Denk hierbij aan het vinden van de balans tussen sturen én de verantwoordelijkheid lager in de organisatie leggen. Het ontwikkelen van teams richting meer resultaatgericht sturen. Of het ontwerpen en uitvoeren van leiderschapsprogramma’s ter ondersteuning van een integrale cultuurverandering.

Foto: Wikipedia Commons