Last Updated on maart 10, 2019 by Adriaan de Man
[vc_row][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Marianne Zuur” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fmarianne-zuur%2F|||” undefined=”” icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” icon_image_id=”22744″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]
Hoe breng je beweging in wat vast zit? Hoe maak je licht wat zwaar is? En hoe maak je bespreekbaar wat moeilijk is? Bij Pentascope werken we veel met spelvormen en teams ervaren dat hiermee taaie organisatieproblemen op een laagdrempelige en lichtvoetige manier op tafel komen. Met aansprekende en blijvende resultaten als gevolg. We gebruiken serious gaming vaak als werkvorm in leiderschaps-, participatie- en verandertrajecten. Eén van onze meest gevraagde games in teamontwikkeling is onze zelfontwikkelde Mobiele Escape Room. Spelen is voor ons een essentieel onderdeel van leren. Waarom eigenlijk? Daar gaat deze blog over. En over een kans voor jou: ontwikkel met ons een maatwerk escaperoom!
[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]
Spelen hoort bij kinderen?
De puurste vorm van spelen laten kinderen ons zien. Zij scheppen genoegen in spelen en creëren: een fantasiewereld rond Lego, playmobil, tekeningen, met de attributen die ze tegenkomen, hun dromen tot leven te brengen of af te rekenen met angst en vervelende ervaringen. Daarmee oefenen zij. De familiespelen die wij met onze kinderen spelen geven ons saamhorigheid, genieten van vindingrijkheid, geoorloofd uitleven van competitie en de kans om te leren met winnen en verliezen om te gaan. Ook in het onderwijs maken we gebruik van spelelementen. Uit onderzoek blijkt dat spelelementen aanzetten tot effectiever leren. Spelen hoort als kernkwaliteit, in essentie, bij ons mensen – wij zijnhomo ludens.
Veilig spelen?
In een werkbijeenkomst of leerprogramma komen mensen binnen in een nieuwe setting. Neurologisch gezien verscherpt dit de waakzaamheid in ons lijf. Ons brein zoekt eerst voldoende vertrouwen voordat er geleerd of gewerkt kan worden. Het is de taak van de trainer of facilitator om een veilige omgeving te scheppen waarin leren mogelijk is – zoals het hek om het schoolplein, waarmee je het kader van het speelterrein aangeeft. Wij maken in bijeenkomsten graag gebruik van energizers: korte (kennismakings)spellen die ontspanning en plezier brengen en een fijne sfeer zetten voor de dag. Onze eigen positieve basishouding geeft deelnemers het vertrouwen dat nodig is om mee te doen. In ontspannen staat is samenwerken vervolgens een stuk makkelijker en ook het in het gesprek brengen van moeilijke of gevoelige onderwerpen.
Spel als werk(bare) metafoor
Er zijn ook spellen voor het doorontwikkelen van samenwerking. Je kunt ze buiten doen (levend stratego bijvoorbeeld) en in veel heisessies of teamuitjes beleven we daar samen plezier aan. Wij ontwierpen een Escape Room voor in de vergaderzaal. En ons repertoire kent ook theatrale simulatie. De gedachte achter deze ludieke werkvormen is dat ieder in het spel zijn eigen authentieke gedrag tegenkomt en daar dan in ontspannen sfeer op kan reflecteren. Zo wordt het spel een metafoor voor wat je op de werkvloer tegenkomt.
Functionele frustratie
Serious games kunnen frustrerend zijn: het gedrag van de groep botst bijvoorbeeld met jouw eigen wensen en waarden. Of jij klapt dicht. Hoe ga je daar dan mee om? Terecht is dan de vraag naar veiligheid, want wanneer je je veilig voelt laat je ander gedrag zien dan in onveilige situaties. Veiligheid hangt af van de context waarin de deelnemers elkaar kennen (e.g. is dit een team met een veilige werkvloer?) en van de manier van begeleiden. De mate waarin de trainer de eigen emoties heeft weten te waarderen en herbergen is hierin essentieel voor de bedding die hij of zij de groep biedt. Een goede game is ontworpen om ‘functionele frustratie’ op te wekken. Je komt net voldoende frustratie tegen om te kunnen zien hoe mensen en teams zich gedragen als het lastig wordt. Maar de frustratie is niet zo hoog dat mensen afhaken bij het spel. En het grootste leereffect zit in het nabespreken en een veilig en warm betekenis geven aan het geleerde: ik ben oké, jij bent oké.
Geen ontkomen aan!
Pentascope heeft een eigen methode ontwikkeld met spelelementen. De Mobiele Escape Room voor Organisatiedynamiek: ‘geen ontkomen aan!’. Een escape room is een speelse interventie die op een veilige manier, deelnemers uit hun comfortzone haalt en daarmee gedrag zichtbaar maakt en laat ervaren, waar na afloop met een professionele facilitator op wordt gereflecteerd. Juist dit zorgt voor een ultieme leerervaring. We maken graag voor jouw organisatie een Escape Room op maat, met jullie eigen verhaal. En gebaseerd op wat er in jullie organisatie speelt. Bijvoorbeeld over thema’s van duurzame inzetbaarheid: werkgeluk, opgave gericht werken, en 21century skills. De overheid stelt hiervoor een subsidie beschikbaar. Deadline is begin april. Wil jij die kans grijpen? Neem dan contact op met Gijs van Bilsen.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″ el_class=”sticky” col_shadow=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)” col_shadow_hover=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)”][dfd_single_image image=”22768″ img_rounded=”50″ tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][/vc_row]