Het spel in de hooiberg

Last Updated on april 25, 2020 by Léon Polman

[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Eef Nibbelink” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Feef-nibbelink|||” undefined=”” icon_image_id=”21648″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff”][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Binnen ons team ‘Serious Gaming’ hebben we een inventarisatie gemaakt van alle spellen die we ooit ontwikkeld hebben bij Pentascope. Spoiler alert, dat zijn er heel veel.[1] En ook heel divers. Dus hoe maak je daar dan chocola van? We schreven ooit een marktconsultatie over serious gaming, daar stonden de spellen netjes gecategoriseerd in onderwerpen, dat geeft een soort van houvast. De marktconsultatie leidde uiteindelijk tot de gaafste klus die ik ooit gedaan heb, en was dus de moeite meer dan waard. Hoewel de klussen op dit moment zoveel mogelijk digitaal doorgaan is er door de corona uitbraak wat meer lucht om toe te komen aan zaken waar in het enthousiasme van de dag vaak geen tijd meer voor is. Beloofd: dit was de eerste en laatste corona referentie in deze blog. Zo ben ik aan de slag met het actualiseren van onze website tekst voor serious gaming. En daar loop ik tegen een interessante discussie aan.

 

Een spel of werkvorm?

Binnen Pentascope hebben we het vaak over spellen. Ook spelen we spellen van collega adviesbureaus en komen we op het internet ook leuke dingen tegen. Een product wordt al snel een spel genoemd, vast niet in de laatste plaats omdat dat sexy klinkt. Een spel spelen is natuurlijk leuker dan een werkvorm uitvoeren. Dikwijls gaat het helemaal niet om een spel! Vaak betreft het een leuke werkvorm, die weliswaar aansprekend is, maar mijns inziens absoluut niet onder de noemer ‘spel’ thuishoort.

 

Een spel kun je winnen

Mijn collega’s vinden dat ik een beetje ben blijven hangen in fase oranje van Spiral Dynamics, maar zonder kleur te bekennen ben ik toch echt van mening dat een spel iets is wat je moet kunnen winnen. Je speelt een spel individueel tegen elkaar, in groepen tegen elkaar of als groep tegen het spel. In alle situaties moet je iets overwinnen om te kunnen winnen. En dat wakkert competitiegevoel aan. De uitdrukking ‘er staat iets op het spel’ is dan toepasselijk. En dat creëert flow en groepsgevoel. Ergens samen voor gaan, dat vind ik heerlijk!

 

Een spel moet leuk zijn

Een spel zonder enige vorm van entertainment is geen spel. Als ik een spelletje speel, wil ik ten minste een aantal keer gelachen hebben (in deze definitie is Kolonisten van Catan geen spel, dat is een zéér serieuze zaak). En dat betekent niet dat alles altijd alleen maar grappig moet zijn. Een goede serious game heeft altijd een balans tussen fun en serieuze elementen. Genoeg inhoud om te kunnen boeien en tot een goed resultaat te kunnen komen en genoeg fun elementen om te blijven prikkelen. Een spel lang niet gelachen is in mijn ogen een spel lang niet geleefd.

 

Wat is dan een serious game?

Een serious game is een spel waar inhoud en het behalen van leerdoelen samenkomt met spel. Dus niet alleen voor de fun leuke dingen met elkaar doen, maar door middel van fun een resultaat boeken met elkaar. In onze maatwerkgames doen we dat graag door de dagelijkse werkelijkheid op ludieke wijze terug te laten komen in de game. We gaan in co-creatie met de klant aan de slag om te zorgen dat de leerdoelen met een knipoog en kwinkslag te behalen zijn. We dagen de deelnemers uit om uit hun vaste patronen te stappen en mee te doen in een nieuwe werkelijkheid. En als dat lukt, is dat gááf. Leerdoelen behalen was voor menig deelnemer nog nooit zo leuk.

 

De inventarisatie van al onze spellen is inmiddels af, we hebben onze focus gekozen. We gaan ons richten op waar we echt goed in zijn: offline games die zorgen voor beweging. Want veranderen gebeurt niet op papier, maar tussen de neuzen. Nieuwsgierig geworden? Neem dan vast contact me me op op of hou onze website in de gaten.

 

Dan nog even vloeken in de kerk: ons bijdragespel is dus geen spel. Maar wél een steengoede werkvorm. Sorry collega’s.

 

Eens of niet eens? Laat het weten in de comments!

 

 

 

[1] Denk aan: kaart- en bordspellen, theatrale simulatiespellen, digitale quizgames, augmented reality games, DIY games, twee escape rooms (waarvan één online gespeeld kan worden!), examen/opleidingspellen, evenementbelevingen, cultuurspellen, on the job spellen en meer.[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][dfd_single_image image=”23568″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie