Produceer naar vermogen en neem naar behoefte!

Last Updated on januari 5, 2019 by Adriaan de Man

[vc_row][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Engbert Breuker” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fengbert-breuker|||” undefined=”” icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” icon_image_id=”21640″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

(mijn wens voor het nieuw jaar)

De staat van onze ‘op ondernemingsgewijze en productie georiënteerde’ maatschappij is een thema dat mij al lange tijd bezighoudt. Ik wil graag een paar reflecties met je hierover delen en ben ook benieuwd naar jouw ideeën hierover.

 

[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

Geloof in grenzen aan groei versus markt los het wel op

Velen onder ons roepen dat de grenzen van het kapitalisme zijn bereikt, anderen geloven dat de markt het allemaal wel oplost. Beide standpunten vind ik moeilijk te geloven omdat ik die net zomin kan overzien en BEGRIJPEN, als het ontstaan van de aarde en het bestaan van het heelal. Bovendien heb ik het idee dat velen, zelfs zij ‘die hierover gaan’, hetzelfde voelen en denken. Wat rest is terug te gaan naar je zelf en bedenken hoe het voor jou werkt.

Vertrouwen in jezelf en in de ander

Voor mij is begrijpelijk wat in mijn huishouding (mijn eigen ‘economisch systeem’) werkt en wat niet. Mijn inzicht (of geloof, zo je wilt) is als we dit allen zo voelen dat we het (‘grotere economisch’) systeem van binnenuit kunnen verbeteren (genezen zo je wilt). Een voorbeeld: Voor mij is geld een middel en geen doel. Ik werk naar vermogen en neem naar behoefte. Deze behoefte ligt niet op een belachelijk laag niveau (!) en ik heb niet de behoefte te leven als de allerarmsten, hoewel ik me daar ook wel weer een beetje voor schaam. Want waarom ik wel en zij niet?

Deze levenshouding is gebaseerd op het idee dat als je kunt delen, je ook kunt vermenigvuldigen en is gebouwd op de pijlers ‘liefde’ (respect en aandacht als je dat liever hoort) en ‘behoefte’. Dit betekent vertrouwen in jezelf en de ander als uitgangspunt.

Angst en hebzucht

De (inmiddels bijna vergeten) kredietcrisis werd veroorzaakt door een mechanisme wat ik dus niet begrijp en dat er wel is. Dit mechanisme veroorzaakt angst in de motor van ons economische systeem (de beurs). Een Amerikaanse beurskenner maakte het mij duidelijk. Hij zei: de beurs wordt geregeerd door of ‘FEAR’ of ‘GREED’. Angst of hebzucht dus. Wat zou er dan gebeuren als we die vervangen door ‘liefde en beperking tot behoefte’? Zou de handel dan niet gewoon weer gaan over waar het over zou moeten gaan: de echte (intrinsieke) waarde van de genoteerde onderneming i.p.v. het sentiment om te willen winnen (‘greed’) of juist niet (te veel) te willen verliezen (‘fear’)? Daarmee is de beurs terug waar die m.i. zou moeten zijn: Een plek waar je als ondernemer terecht kan om geld aan te trekken voor nieuwe ideeën i.p.v. een ‘casino’ van winnen of verliezen.

Werken vanuit de bedoeling

Dit strookt weer met mijn eerdere gedachten toen ik destijds op de HEAO algemene economie kreeg en mij verbaasde dat er zoveel aandacht aan Keynes werd besteed, terwijl mijn aandacht getrokken werd naar Schumpeter. Schumpeter, die in dezelfde tijd leefde als Keynes, trok me omdat hij een standaardwerk had geschreven met de titel: ‘NEUE KOMBINATIONEN’. In dit boek trof ik de voor mij inspirerende reden om een onderneming te starten. Tot die tijd kende ik alleen bedrijfseconomische redenen zoals: ‘continuïteit op lange termijn’ en ‘winstmaximalisatie’. Ik vroeg me altijd af voor wie of waarom dan? Schumpeter gaf mij het antwoord: ‘Winst dient ter financiering van nieuwe ideeën’. En ik voeg daaraan toe: ‘(ideeën) die de wereld verbeteren!’ Daarom werk ik met mijn Pentascope collega’s graag aan het mensgericht maken van organisaties die de bedoeling dienen, want organisaties bestaan niet, mensen wel! En als die mensen zich verbinden ontstaan netwerken waar werken ‘net werken’ is, wat op veel manieren positief uit te leggen valt. Dit doen we ieder jaar, ook weer in 2019, crisis of geen crisis want als je je hoofd met je hart verbindt gaat je hoofd voelen en je hart denken en gaan je handen de goede dingen doen.

Ik wens jullie allemaal weer een verbindend nieuw jaar toe!

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″ el_class=”sticky” col_shadow=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)” col_shadow_hover=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)”][dfd_single_image image=”22615″ img_rounded=”50″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie