Last Updated on januari 5, 2020 by Léon Polman
[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Engbert Breuker” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Ftheresa-oost%2F|||” undefined=”” icon_image_id=”21610″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Denk dan altijd waarom ‘of’ als ‘en’ ook kan! Ik vraag me dat elke dag wel een paar keer af en dat helpt. Meestal vind ik een ‘derde’ weg of kies ik eerst een beetje voor het een en daarna weer voor het ander… Dit principe noemen we in consultantjargon: ‘polariteitenmanagement’. Je wilt het een én je wilt het ander.
Een actueel voorbeeld: de Brexit
Waarom wil Groot-Brittannië uit de Europese Unie? Als ‘men’ in een veel eerder stadium echt in gesprek was gekomen en de wil er was geweest om samen echt verder te gaan, dan had de EU kunnen informeren waarom GB liever alleen verder wilde en had de EU vervolgens stappen kunnen zetten om de voordelen van het alleen ‘in te bouwen’ in nieuwe afspraken met GB. Als dát de eerste stap was geweest, had GB vast gereageerd met: Er zijn ook voordelen van in de EU blijven en die willen we graag behouden. Dan had de EU weer kunnen reageren met: Ja graag!
Zou dit gesprek echt hebben plaatsgevonden? Ik denk het niet. Want wat is het geval? Men denkt vaak in de trant van: er is een probleem (‘de EU knelt hier en daar’) en dat moet opgelost worden (‘we gaan alleen verder, Brexit dus’). Echter sommige zogenoemde problemen zijn polariteiten, tegenstellingen, dilemma’s (noem het zoals je wilt): voortschrijdend inzicht heeft ons geleerd dat die NIET op te lossen zijn!
We moeten hier mee leren om gaan. Dat bedoelen we met ‘omgaan met polariteiten’. Even voor de vakgenoten: Dit is een echt nieuw inzicht passend bij het gele waardepatroon (synergie) van Spiral Dynamics. Ik noem dit een echte 21ste eeuw vaardigheid.
Polariteitenmanagement-model
Het polariteitenmanagement-model en de bijbehorende uitgangspunten zijn een speelse manier om met polariteiten en spanningsvelden in het leven om te gaan. Polariteiten zijn doorlopende, langdurige vraagstukken, ingebakken spanningsvelden die onvermijdelijk en tegelijkertijd onoplosbaar zijn. Wanneer je een onderscheid kunt maken tussen een probleem dat opgelost kan worden en een polariteit, waarmee je moet leren omgaan, stap je niet in de valkuil van ‘quick fixes’, welke vaak eerder een averechts effect hebben op het vraagstuk. Het lijkt hogere wiskunde, maar dat is het niet. Het is ook bruikbaar voor mensen die wars zijn van wetenschappelijk geneuzel…
Polariteiten hebben twee of meer juiste antwoorden die onderling afhankelijk van elkaar zijn. Het gaat om ingebakken spanningsvelden, bijvoorbeeld tussen milieu en economie of tussen centraal en decentraal. Als je zulke spanningen probeert weg te poetsen of alleen maar voor een antwoord (pool) kiest, wordt het er alleen maar erger van.
Hoe werkt het praktisch?
Eigenlijk heel simpel: verdeel een A4 in vier vakken. Zet de ene pool van de polariteit links (zoals in onderstaand voorbeeld ‘Individu’) en zet de andere rechts (‘Team’). Zet dan bovenaan het kwadrant het hoger doel wat je graag bereikt (‘maximale impact’) en onderaan je grootste vrees. Dit levert meestal al geweldige gesprekken op als je dit met elkaar maakt. Het goeie nieuws is dat je precies weet wanneer het klopt voor jullie allemaal. Vervolgens probeer je alleen (of samen 🙂 ) zoveel mogelijk voor en nadelen te vinden welke je in het betreffende vak zet. Zie het voorbeeld hieronder over individueel en team werken:
Als je de kwadranten gevuld hebt wijs je aan in welk kwadrant je op dit moment denkt te zijn. Realiseer je dat als jouw ervaring op dit moment bijvoorbeeld rechtsonder zit, dat dit bijna automatisch betekent dat je zult verlangen naar een meer individuele benadering. Het is een logische beweging. Als je als reactie weer 100% alleen gaat werken is de kans groot dat je weer snel tegen die nadelen die daar bij horen aanloopt (kwadrant links onder) en dus weer naar ‘Teamwerken’ verlangt. De uitdaging is te meanderen tussen de voordelen van alleen én samen en daarin situationeel keuzes hierin te maken die zorgen dat je in de bovenste helft, bij de voordelen van beide, blijft. Op weg naar het hoger doel dus. Beschouw een voelbaar nadeel als ‘early warning’ dat je in een voordeel van de andere polariteit moet gaan incorporeren in je werk. En bedenk per polariteit welke stappen (per voordeel) je kan zetten om aan de positieve kant te blijven
En hoe ontdek je nu of iets een probleem is? Heel eenvoudig: dan is er een oplossing waar iedereen tevreden mee is…
Brexit en maintain
Wanneer de EU en GB zo gewerkt zouden hebben, dan ben ik erg nieuwsgierig of ze een gemeenschappelijk hoger doel hadden weten te vinden en of ze hun grootste angst zouden durven delen. Daar zijn nog meer 21ste eeuw vaardigheden voor nodig vrees ik (angstvrij, vertrouwen, kwetsbaar opstellen, menselijkheid, etc.).
Implementatiekunst
Wil je meer weten over omgaan met tegenstelingen, en de andere 21ste eeuw vaardigheden kijk eens bij onze training IK (Implementatie Kunst). In deze training leer je bewegen in deze tijd waar veranderingen sneller gaan dan onze ‘leersnelheid’. Wil je deze training met je organisatie of team doen, neem dan even contact met ons op. De eerstvolgende open training is op 25 & 26 mei en 3 & 4 juni 2020.[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][dfd_single_image image=”23352″ tutorials=””][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]
2 reacties
Mooi en inspirerend Engbert ?
Helder! Én werkbaar ;-))