Pleidooi voor de ‘systeemwereld’ (én de leefwereld)! 

Last Updated on januari 7, 2024 by Gea Maring

Haha zullen mensen zeggen die mij kennen: dat zal wel, Engbert en een pleidooi voor de systeemwereld… Nou ik meen het wel degelijk en vind dat goed om ook eens uit te spreken. Want in mijn ‘fles’ (waar ik moeilijk het etiket van kan lezen), oftewel mijn ‘bubble’, spreekt men graag over het falen van de systeemwereld omdat men ‘De bedoeling’ kwijt is: het systeem wordt belangrijker gevonden dan de ‘leefwereld’.

Leef- en systeem wereld

Eerst even over de begrippen leefwereld, de bedoeling en systeemwereld. Ik heb ze voor het eerst gehoord tijdens een verhaal van schrijver en ‘bedoeling’ deskundige Wouter Hart. Ik vond en vind het nog steeds een mooie duiding waardoor ik meer inzicht kreeg in mijn gevoel dat wat er in de werkelijkheid gebeurt soms (meestal?) niet aansluit bij wat er in organisaties wordt bedacht, besloten en soms (meestal?) ook wordt gedaan.

Realiteit en werkelijkheid

Onlangs werd ik getipt over een boekje van organisatiedeskundige en oud-bankier Wim van Dinten. Hij doet een vergelijkbare duiding in dat boekje ‘Los het nou eens op!’: de ‘realiteit’ is wat er zichtbaar en waarneembaar is en de systeemwereld noemt hij ‘de (gecreëerde) werkelijkheid’. Mij helpen dit soort begrippen om vat te krijgen op de werkwereld om ons heen. Zo geef ik zelf aan o.a. management van de gemeente Amsterdam ook training in polariteiten-management. Dat is zo’n ‘instrument’ dat mij helemaal heeft gepakt en dat ‘managen van polariteiten’ is wat ik liefkozend een 21e-eeuwse vaardigheid noem. Ik schreef er al eens eerder over.

Polariteiten en balans houden

Situaties/gebeurtenissen die tegenstrijdig zijn, of, zoals een dilemma, onoplosbaar zijn kunnen niet als een enkelvoudig probleem ‘opgelost’ worden. Als je beide ‘polen’ wilt respecteren moet je er mee omgaan. Polarisatie-management specialist Barry Johnson leert ons dat. Losgelaten op de leef- en systeemwereld levert dat op: erken dat beide er zijn en nodig zijn om onze wereld enigszins in stand te houden. Door het als polariteit te behandelen weet je dat je constant moet ‘balanceren’ tussen de twee polen. In de praktijk betekent dat als je te veel van een pool ervaart je weer wat moet toevoegen van de andere pool. Dus als je de druk van het systeem voelt: ga dan naar de leefwereld en kijk/voel/ zie wat de bedoeling is. Als je dan weer voelt dat het bijvoorbeeld te chaotisch dreigt te worden, voeg dan wat systeem toe…

Nou ja, ik licht het graag nog eens verder toe, maar de korte samenvatting is: maak systemen levend en leef met de systemen. Niet OF maar EN…

We helpen organisaties, zowel in de publieke als private sector, om in beweging te komen. Wil je iets binnen jouw organisatie veranderen? We onderzoeken samen met jou wat ervoor nodig is.  


Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie