Last Updated on november 15, 2020 by Léon Polman
[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Fokke Hofman” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Ffokke-hofman” undefined=”” icon_image_id=”23913″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Perspectief. Dit woord hoor ik de laatste weken veel. Vaak met betrekking tot de vervreemdende situatie waar we ons momenteel met zijn allen in bevinden. En dan wordt er met name gesproken over het ontbreken van perspectief. Maar wat is dat eigenlijk, perspectief? Na wat googelen kwam ik onder meer de volgende definities tegen:
- Vergezicht, uitzicht, vooruitzicht, toekomst
- Perspectief is een punt van waaruit iemand naar iets kijkt of waarneemt. ‘Iets vanuit een bepaald perspectief zien’ is een belangrijke uitdrukking.
Wat bieden mij deze definities? Wat kan ik er mee?
Toekomstbeeld
Perspectief in de betekenis van toekomstbeeld, dat was ook het eerste waar ik zelf aan dacht toen ik het woord perspectief op mij liet in werken. Want hoe belangrijk is het niet om te weten waar het naar toe gaat? Hebben we niet allemaal een stip op de horizon nodig? Ik in ieder geval wel. Daarbij popte de vraag op: waar haal ik mijn perspectief vandaan?
Visualiseren
Wat mij helpt om mijn perspectief te vinden is te oefenen met visualiseren. Door te visualiseren creëer ik ruimte in mijn hoofd voor een nieuwe realiteit. Ik visualiseer bijvoorbeeld dat het voorjaar 2021 is. De zon schijnt, de bomen hebben frisgroene bladeren en beginnen her en der al mooi in bloei te raken, nog even en de meivakantie is daar en op de radio vertelt de nieuwslezer dat al 3 miljoen Nederlands zich hebben laten vaccineren… Zie je het voor je? Hoe voelt dat? Als ik me deze situatie visualiseer krijg ik meteen meer energie en biedt het me daarmee automatisch al een bepaald perspectief.
Hoe kijk ik? En hoe kijk jij?
Maar perspectief betekent dus ook hoe je naar iets kijkt en hoe je dingen waarneemt. Kijk ik vooral naar wat niet goed gaat? Of kijk ik naar wat er allemaal ook is, naar wat allemaal wel goed gaat?
In dat opzicht kan ik echt een voorbeeld nemen aan mijn schoonvader. Hij behoort tot de zogenaamde kwetsbare groep. Voor wat betreft Corona dan want in alle andere opzichten is hij onkwetsbaar en energiek en ziet altijd wel weer de positieve kant van een situatie. ‘Always look on the bright side of life’, zo’n type. Hij biedt daarmee zichzelf en zijn omgeving altijd weer een positief perspectief. En dat doet hij niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk. Want hij maakt schitterende schilderijen, kijk maar eens op zijn website https://tonvankooten.nl/. Alleen al zijn kleurgebruik stemt mij vrolijk en als ik naar een van zijn landschappen kijk dan ben ik daar (bijna) echt.
Het is maar hoe je kijkt, wat je waarneemt en waar je op let. We hebben allemaal onze eigen realiteit. Anaïs Nin zei: “We zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien de dingen zoals we zijn”. Wat je ziet en vooral ook hoe je interpreteert wat je ziet, wordt voor een groot deel bepaald door de manier waarop jij op dat moment naar de werkelijkheid kijkt. Waar jij wellicht veel details ziet, zien anderen juist de grote lijnen. Waar jij licht ziet, ziet een ander misschien wel vooral schaduw.
Kijken vanuit een ander perspectief
Wat we zien is dus niet dé werkelijkheid. Ik, jij, wij zien allemaal net wat anders. Je kijkt altijd met een subjectieve blik door je eigen bril naar de wereld, naar de dingen die gebeuren. Een bril die gevormd wordt door je karakter, je opvoeding en allerlei omgevingsfactoren. En dat betekent ook dat je altijd bepaalde zaken over het hoofd ziet. Hoe waardevol zou het zijn om eens vanuit een ander perspectief naar de wereld te kijken? Maar hoe doe je dat? Enkele tips:
- Kies eens bewust een totaal ander perspectief om naar je vraag te kijken. Neem bijvoorbeeld eens het perspectief van jouw buurvrouw of buurman, van een goede vriend die als hobby bungy-jumpen heeft, van Mark Rutte of van je nichtje van 16. Verplaats je in de ander en kijk eens door haar of zijn ogen naar de situatie. Hoe zou die ander met jouw situatie of vraagstuk omgaan? En wat kan jij hier vervolgens mee?
- Stel jezelf voor dat het twintig of dertig jaar later is en je ouder en hopelijk ook wat wijzer bent. Stel jezelf eens voor als oude vrouw of man zittend in een leunstoel. Wat vindt zij/hij van de situatie waar je je nu in bevindt? Wat zou zij/hij tegen jou zeggen als je nu om raad zou vragen?
- Verander je dagelijkse routines eens. Loop ‘s ochtends in de tegenovergestelde richting zoals jij normaal doet. Ga de achterdeur uit en ga links in plaats van rechts. Of nog beter, ga de voordeur uit en neem de straat in plaats van de steeg. Als je een andere route neemt, ga je andere dingen zien; en je ziet dezelfde dingen vanuit een ander perspectief, vanuit een andere hoek. Als dat gebeurt, zie je meer dimensies en dat kan helpen op een dieper niveau te begrijpen wat iets werkelijk is.
Productief maken van de meervoudige werkelijkheid
Het kijken vanuit een ander perspectief is ook erg belangrijk om goed met verschillen tussen individuen en groepen/teams om te kunnen gaan. En om veranderingen succesvol te laten zijn is het nodig om de verschillende gezichtspunten goed kennen, te erkennen en te benutten. Bij Pentascope noemen we dit het productief maken van de meervoudige werkelijkheid. En dit sluit ook aan bij het centrale uitgangspunt dat ‘niemand heeft het monopolie op de waarheid’ van Deep Democracy.
Vanuit elk gezichtspunt is het bepalend vanuit welk perspectief je kijkt en hoe je hiermee omgaat. Zie jij licht of donker, dag of nacht? En heb je een idee wat de ander ziet? En bovenal: ben jij in staat om jouw perspectief te laten verschuiven?[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][dfd_single_image image=”23914″ tutorials=””][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]