Last Updated on januari 23, 2023 by Léon Polman
“Opzij opzij opzij maak plaats maak plaats maak plaats we hebben ongelofelijke haast…we moeten rennen springen dansen vliegen vallen en weer opstaan, we kunnen hier niet blijven, we kunnen hier niet langer blijven staan…” Wat is deze tekst van Herman van Veen toch herkenbaar! Ik voel meteen met het ritme en de snelheid waarmee de woorden elkaar opvolgen de haast tot in diep in mijn vezels. Heb jij dat ook? Het gevoel dat zo veel moet en wel nu en ook nog alles tegelijk? En dat er zoveel om ons heen gebeurt en verandert en ook nog eens in een razend tempo? Dat je steeds harder mee moet hollen om het allemaal bij te benen?
Sneller leven = meer tijd?
We hebben dus haast en leven in de veronderstelling dat je meer tijd wint als je maar sneller leeft. Maar versnellen kan ook ons ook afremmen. Het zal iedereen bekend voorkomen dat je het huis uit stormt en er uiteindelijk achter komt dat je je sleutels, portemonnee, agenda en tas op de keukentafel hebt achtergelaten…behalve dan je smartphone want daar ben je inmiddels onafscheidelijk van geworden…
En niet alleen onze efficiency wordt afgeremd. De kwaliteit van onze ervaringen lijdt er ook onder, want we zijn minder alert en minder ‘bedachtzaam’. Door te haasten heb je niet alleen minder tijd, maar het haalt ook nog eens het plezier en de voordelen weg van de tijd die je wel te besteden hebt.
Op veel gebieden kunnen we de kwaliteit verbeteren door het wat rustiger aan te doen. Door wat minder haast te hebben of nog beter, door echt te onthaasten.
Onthaasten helpt tijd te besparen en meer te bereiken
Het komt vast weleens in je op dat wanneer je maar sneller rijdt, je eerder op je bestemming aankomt. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Tenminste vaak niet als je op een rondweg van een grote stad zit. Op zo’n drukke weg hebben automobilisten vaak de neiging om, zodra ze de kans krijgen te versnellen en op hun rem te staan wanneer ze achter de file aansluiten. Als het druk is ontstaat er zo’n harmonica-effect. Onderzoek heeft uitgewezen dat als op zo’n drukke weg een lagere maximumsnelheid wordt ingevoerd je vaak een vloeiendere verkeerstroom krijgt. Mensen zijn dan sneller op de plaats van bestemming omdat ze langzamer rijden.
Onthaasten loont dus. In meerdere opzichten. Maar hoe doe je dat? Een paar tips:
-
Neem eens een andere route dan je gewend bent. Als je steeds dezelfde route fietst of met de auto rijdt dan heb je de neiging om zo snel mogelijk en op de automatische piloot van A naar B te gaan en neem je je omgeving vaak niet meer echt bewust waar. Een andere route dwingt je open te staan voor je omgeving, ervaar je nieuw dingen. Zie je die mooie boom, die prachtige bloemen, dat grappige huisje of die lelijke flat.
-
Tel altijd 20 procent erbij op. We schatten allemaal slecht in hoeveel tijd iets kost. Ik ook. Bijvoorbeeld voor het schrijven van een blog ? Of bijvoorbeeld hoe lang doe ik erover om op mijn werk te komen? Is dat als alles mee-of tegenzit? Mensen hebben vaak haast omdat ze te optimistisch tegen hun tijdplanning aan kijken. Neem eens de tijd op en bepaal hoeveel tijd iets je werkelijk kost. Blijf de tijd bijhouden totdat je voldoende gegevens hebt om een accurate inschatting te kunnen maken. Hoeveel verschilt dan de werkelijkheid met jouw oorspronkelijke inschatting?
-
Breng de momenten in kaart wanneer je je vaak gehaast voelt en bedenk een systeem waarmee je deze met zo veel mogelijk rust en zo weinig mogelijk inspanning kunt beleven. Met name bij routinematige patronen helpt het inzichtelijk te krijgen wat de haast en onrust creëert en wat dit juist kan verhelpen. Als je bijvoorbeeld weet dat je, zoals ik, vaak te laat opstaat ’s ochtends, zet dan de dingen die je nodig hebt (lunchpakket, werktas, kleren, etc.) de avond ervoor al klaar.
-
Concentreer je op het hier en nu. Vaak zijn we al met de bestemming bezig en niet met de reis zelf. Leven we al volledig in de toekomst en richten we daar onze aandacht op zonder stil te staan bij het hier en nu. Benoem bewust wat je ziet en kijk er echt naar. Wat zie en ervaar je? Door jezelf te dwingen uit te spreken wat je ziet, rem je jezelf automatisch af en ben je meer op het heden geconcentreerd.
-
Oordeel niet te overhaast. Neem de tijd om een oordeel te vellen. Vaak schatten we een bepaalde situatie of persoon in een split second in en hebben we het bij het rechte eind. Maar ook regelmatig slaan we de plank mis en schatten we het helemaal verkeerd in. Blijkt dat iemand veel aardiger en leuker te zijn dan je op het eerste gezicht dacht. Dus ‘don’t jump to conclusions to soon’ en stel je overhaaste oordeel even uit.
-
Last but not least: neem de tijd. Letterlijk. Laat je niet onder druk zetten om snel met een antwoord of een oplossing te komen. Maar neem ook vooral tijd voor jezelf en met name voor de mensen om je heen. Sta stil bij wat hun beweegt. Letterlijk én figuurlijk. Wees je bewust van de complementariteit én tegenstelling van deze werkwoorden, als Yin en Yang.
Het is niet alleen belangrijk om op individueel niveau te onthaasten. Dit geldt ook voor organisaties en de maatschappij. Ik ben ervan overtuigd dat onthaasting meer rust brengt, meer ruimte creëert voor creativiteit en innovatie, het echte contact en echte aandacht stimuleert en wederzijds begrip tussen mensen verhoogt. En daarmee brengt onthaasting ook de wereldvrede hopelijk een stukje dichterbij.
Wil je zelf ook eens wat meer onthaasten? Neem dan eens de tijd om met mij een goed gesprek te voeren wat je bezighoudt. Ik ben benieuwd!
3 reacties
Ben opzoek naar de beste manier om te onthaasten, kan ik nog wat extra tips krijgen?
Ik zou ook graag nog wat extra tops ontvangen 🙂
? Je kunt hier een voorbeeld case vinden over dit onderwerp.