Last Updated on april 15, 2018 by Adriaan de Man
[vc_row][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Fokke Hofman” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Ffokke-hofman%2F|||” undefined=”” icon_image_id=”21586″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff”][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]
Nepnieuws? Zucht… ja weer nepnieuws. Laatst hoorde ik nog op de radio wat we eigenlijk al wisten: Er zijn commerciële organisaties, zoals Cambridge Analytica, die doelbewust nepnieuws verspreiden om mensen te misleiden, om verkiezingen heimelijk te beïnvloeden, om politieke tegenstanders digitaal te ‘elimineren’.
[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Naast het fenomeen nepnieuws worden we gebombardeerd met meer en meer informatie, terwijl we minder tijd krijgen om het te verwerken. Dit geeft informatiestress, ook wel infomania genoemd. Het beinvloedt onze gezondheid en het beperkt ons vermogen om ons werk goed te doen. Onderzoek wijst uit:
- 25 procent van de werknemers ervaart veel stress en een slechte gezondheid vanwege de hoeveelheid informatie die ze nodig hebben om te verwerken.
- 36 procent van de managers rapporteert een slechte gezondheid vanwege de overmatige informatie die ze op de werkplek moesten verwerken.
- 68 procent van die managers vindt dat informatie-overloadeen negatieve impact heeft op hun persoonlijke en professionele relaties.
- 66 procent meldt spanning met hun collega’s en management en verminderde werkplezier.
Hoe houd je je staande in die berg informatie?
Hoe houd je, als professional die goed geïnformeerd wilt zijn, je staande als die enorme berg aan nieuws en informatie dagdagelijks over je wordt uitgestort? Hoe ga je om met die steeds maar toenemende informatie-overload? Hoe voorkom je dan informatie-overbelasting en infomania?
Informatie-overload is een groot probleem dat dus alleen maar erger wordt. Helaas kunnen we dit niet stoppen. Het enige wat we wel kunnen doen is te bepalen hoe we ermee omgaan.
Want het zijn onze gewoontes hoe we omgaan met de stortvloed aan informatie, die meestal leiden tot informatie-overbelasting.
Het gaat dus minder om het bestrijden van informatie-overload en meer over het vormen van goede gewoontes om met de hoeveelheid aan informatie om te gaan. Er zijn verschillende manieren om overbelasting te verlichten:
Is deze informatie relevant?
Vraag je vooral af: is deze informatie relevant? Heb ik deze informatie echt nodig?
Het geheim van het beheersen van overbelasting is het bepalen van de relevantie. Werk met informatie die direct en indirect gerelateerd is aan wat je doet, wanneer je het doet. Doe je best om irrelevantie te elimineren, te filteren of te blokkeren. Doe wat je kunt om ervoor te zorgen dat de informatie die je nodig hebt voor je beschikbaar is wanneer je het nodig hebt. Het vergt oefening, vereist discipline en is afhankelijk van geduld.
Even niet beschikbaar
Zorg dat je op bepaalde momenten even niet beschikbaar bent. Dat je even offline bent. Wijzig bijvoorbeeld je status op de chat in niet beschikbaar, sluit je e-mailprogramma en zet je telefoon uit. Dit richt jouw aandacht op het stuk informatie dat er het meest toe doet. Waar je nu aan werkt.
Filter en prioriteer
Filter informatie en zet daar de beschikbare technologie voor in. Abonneer je niet op van alles en zet niet alle notificaties aan. “Wat als ik iets belangrijks mis?” Het implementeren van deze strategie vergt een beetje geloof. Als je iets mist en je bent op de hoogte van dat feit, verfijn je filtercriteria zodat je de informatie ontvangt die er voor jou toe doet.
Streef niet altijd naar perfectie
Je hebt waarschijnlijk weleens van het gezegde “Perfect is de vijand van het goede” gehoord. Als je op mij lijkt, klinkt dat als geen goed idee. We streven vaak naar perfectie. Perfectie induceert overbelasting. Een gezond compromis? Streef er niet naar om altijd volledig kennis te hebben van de enorme informatie die beschikbaar is. Luister vooral naar informatie die uit je interne kompas voortkomt.
Je hebt een kans!
Informatie, wanneer deze goed wordt beheerd, schept kansen. De overgrote meerderheid van de mensen om je heen verdrinkt in overtollige gegevens. Kies ervoor om er anders mee om te gaan. Dan behoort voor jou informatiestress tot de verleden tijd. Geen infomania meer!
En heb je ook tijd en rust om nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden…
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″ el_class=”sticky” col_shadow=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)” col_shadow_hover=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)”][dfd_single_image image=”22048″ img_rounded=”50″ tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][/vc_row]
2 reacties
Welk onderzoek?
Beste Albert,
Er zijn verschillende studies hiernaar verricht. Ik heb mij o.m. gebaseerd op informatie die ik vond in de volgende artikelen en onderzoeken:
Artikel Dying for Information? A report on the effects of information overload in the UK and worldwide, Paul Waddington;
Artikel Information Overload: Causes, Symptoms and Solutions Innovations Laboratories, Harvard Graduate School of Education;
In deze artikelen werd weer verwezen naar o.m. de volgende onderzoeken:
Chard, P. Information overload: Are we technology’s masters…or servants? WorldAtWork Journal 11(3);
Weil, M., & Rosen, L. TechnoStress: Coping with technology @work @home @play. New York: Wiley & Sons.