Nieuw leven, een wisselwerking tussen jou en je omgeving  

Last Updated on oktober 26, 2023 by Léon Polman

‘Without the right nurture you can’t speak of nature. The nature part of you won’t come out. The nature nurture question is always about the two, and to understand oneself. You have to understand this combination.’

Als geadopteerde, heeft het nature/nurture debat mij altijd mateloos geïnteresseerd. Zo op het eerste gezicht lijken de daar aangekoppelde ervaringen ver van organisatieontwikkeling te staan. Toch komt een aantal kenmerken overeen. De wisselwerking tussen omgeving en mensen, tussen binnen en buiten is ook binnen organisatieontwikkeling duidelijk zichtbaar.. 

In deze blog neem ik jullie mee langs een aantal sleutelmomenten in mijn leven. Sleutelmomenten, vaak getriggerd vanuit de omgeving, veroorzaken een nieuwe situatie, nieuw gedrag, en soms zelfs een nieuw of vernieuwd leven.

3 december 1990

We gaan terug in de tijd. Op tweejarige leeftijd verruilde ik het ‘Holy Cross home for babies’ op het Indiase platteland in Amravati voor de Werflaan 64 in Zoetermeer. Ik was acht weken oud toen ik werd afgestaan door mijn biologische moeder omdat ze ongehuwd was en niet voor mij kon zorgen. Na twee jaar in het Holy cross home, kwam ik op 3 december 1990 terecht bij een liefdevol gezin in Nederland en kreeg ik er twee grote broers bij. Voor mij een lange tijd het moment geweest waarop mijn leven begon. Juist omdat dit sleutelmoment al zo vroeg in mijn leven plaatsvond, ontwikkelde ik gedwongen een groot aanpassingsvermogen. Een ander klimaat, andere taal, andere geuren en stemmen. Ook organisaties verhuizen, fuseren, reorganiseren waardoor er een andere context ontstaat. Hoe groter de aanpassingskracht van mensen in een organisatie, hoe gemakkelijker de verandering is. Hier kun je je bewust in trainen. Zo kun je het bewust opzoeken zoals ik tijdens mij studietijd deed.

6 juni 2011   

Als geadopteerde miste ik een aantal puzzelstukken in mijn leven. Over waar ik vandaan kom, maar vooral over mijn identiteit. Wie ben ik? Het antwoord dreef mij naar mijn moederland. In 2011 ging ik anderhalf jaar naar India voor mijn stage en afstudeerscriptie. Maar vooral om te ontdekken wie ik ben, waar ik van ben en waar ik niet van ben. Ik dompelde mij compleet onder in de cultuur. Het was zowel liefde als op het eerste gezicht en feest van herkenning als onbegrip en weerstand omdat ik sommige aspecten niet in mezelf terug herkende. Juist een zoektocht naar je omgeving kan hier de ontbrekende puzzelstukjes op de juiste plek leggen.

In India kwam ik een vrouw tegen op de veranda terwijl we samen keken naar de ondergaande zon achter de bergen van de Himalaya. “Can I ask you something? You seem to me like a wise woman, and I can use some advice.” Ik legde haar uit waarom ik naar India was gereisd en wat ik er zocht. Vijf à tien minuten hield ik een monoloog met mijn angsten, uitdagingen en ik eindigde met de vraag: “How am I going to survive this year? Do you have any advice for me?” Ze keek mij bedachtzaam aan voordat ze antwoordde: “The only advice I can give you my dear: feel your way through India… and then find it.” De woorden stroomden door naar elke cel van mijn lichaam en met intuïtie als kompas zette ik mijn reis voort. Als organisatie is het ook van groot belang dat je weet waar je wel van bent en waar niet bent. En soms helpt juist het contrast met je omgeving om antwoord op deze vraag te krijgen. Door te voelen en te kijken. Door te denken en te kijken. Door te doen en te kijken en uiteindelijk te voelen en te doen. Onbewust, paste ik Kolb’s leercirkel toe op mezelf.

26 april 2016

Het is halfzes in de ochtend en opeens hoor ik “Kaitlin, Kaitlin, get ready.” Langzaam maar zeker dringt het tot mij door dat dit de grote dag is. Rustig sta ik op, gooi ik een emmer koud water over mij heen en maak ik mezelf klaar. Ik mag voorin de auto zitten en ben compleet in mijn eigen bubbel. Een droge savanne wordt vlakker en verkleurt langzaam van frisgroen naar okergeel. Ik hoor zuster Theresa aan de telefoon tegen iemand zeggen: “I’m on my way with someone of the daycare and we go to her village.

De cultuur van een organisatie kun je deels vergelijken met de aangeboren ‘natuur’ van individuen. Met het type mens dat het werk moet doen. Denk aan juist heel nauwkeurig of creatief. Net zoals mensen bepalen aangeboren eigenschappen hebben, heeft een organisatie ook een ‘cultuur’ die deels aangeboren is. Denk aan diepgewortelde waarden en normen. En deels wordt beïnvloed door externe factoren. Ik was al een hoop te weten gekomen over externe factoren die mijn persoonlijkheid hebben gevormd, net als organisaties door hun ervaringen en ontwikkeling worden gevormd. Maar over het deel dat aangeboren is, wist ik weinig.

‘Error Fair: Retourticket Bruxelles – Mumbai 209 Euro’. Een teken vanuit buitenaf dat ik na 5 jaar weer naar mijn moederland terug moest. Om te ontdekken wat binnen in de kern zit. Op 26 april 2016 ontmoette ik voor het eerst mijn biologische moeder. In haar ogen las ik nieuwsgierigheid. Ze had een zelfverzekerde energie met een bepaalde nonchalance die ik goed herkende van mezelf. De ontmoeting veranderde mij. Juist door dicht bij de kern te blijven, pas ik mij minder snel aan en maak ik naar mijn omgeving andere keuzes en weten mensen ook beter wat ze aan mij hebben en wat niet. Mijn zelfbewustzijn werd door dit moment vergroot. Hoe dichterbij organisaties bij hun kern en DNA blijven, hoe duidelijker het ook voor hun omgeving is waarvoor ze kiezen of wat ze van hen kunnen verwachten en maken daarmee een veel bewustere keuze.

Ik kan nog vele sleutelmomenten opnoemen waar nature onlosmakelijk verbonden is met nurture en andersom. Verandering in de omgeving, brengt verandering in jou. En ontstaat er iets nieuws. Dit kan ontstaan vanuit een trigger afkomstig uit de omgeving, maar ook vanuit jou of je organisatie. Vanuit een verlangen, misschien zelfs een hartenwens. Soms leidt dit zelfs tot een nieuw leven. Zo was de hartenwens van mijn man en mij om een gezinnetje te stichten. En na wat omzwervingen mogen we rond kerst 2023 ons kindje hopelijk gezond en wel verwelkomen.

Nieuw leven is een wisselwerking tussen jou en je omgeving. In het voorjaar 2024 komt mijn boek ‘nieuw leven’ uit waar ik dieper op de sleutelmomenten in het leven en de interactie tussen mens en omgeving in ga. Wil je al eerder meer over dit thema weten en inzicht krijgen in hoe dat bij jou in de organisatie zich uit? Stuur mij dan vooral een berichtje!

We helpen organisaties, zowel in de publieke als private sector, om in beweging te komen. Wil je iets binnen jouw organisatie veranderen? We onderzoeken samen met jou wat ervoor nodig is.  


Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie