Nee zeggen voor gevorderden

Last Updated on april 28, 2019 by Adriaan de Man

[vc_row][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Eef NIbbelink” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Feef-nibbelink|||” undefined=”” icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” icon_image_id=”21648″ tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

Agendastress is een woord dat tot voor kort niet in mijn vocabulaire voorkwam. Ik had een overzichtelijke opdracht, een (nog niet uit de klauwen gelopen) hobby en een prima normaal sociaal leven. Genoeg tijd voor rust en ruimte, dus. Met verwondering kon ik kijken naar sommige vrienden, die altijd druk zijn en vaak gestrest. “Die moeten assertiever worden en meer nee leren zeggen” dacht ik dan. En ikzelf was meer dan assertief genoeg, vond ik, dus dát zou mij zeker niet overkomen.

Tot ik anderhalf jaar geleden bij Pentascope kwam werken.

 

 

 

 

[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

Nee

Het internet staat er bol van: prachtige lijstjes met tactieken om beter en weerbaarder nee te kunnen zeggen. Maar wat ik heel opvallend vind is de redenen die deze artikelen noemen voor het feit dat we weinig nee zeggen. Dat we van nature helpers zijn, bang zijn om afgekeurd te worden, nee zeggen associëren met negativiteit. De adviezen zijn duidelijk: leren om je hart te volgen en alleen ja te zeggen tegen de dingen die je écht wilt.

Luxeprobleem

Maar ik heb hierin een duidelijk probleem. Mijn hart wil écht alles. Met wat allemaal op mijn wensen en to do lijstjes staat kan ik prima een paar levens vullen. Zo zou ik ook graag leren zingen en klimmen en oh, kite-surfen is ook gaaf! In mijn werkende leven is dit geen haar beter. En dan helpt het niet om bij een bedrijf als Pentascope te werken. Want hier komen zoveel zulke ontzettend gave klussen voorbij… Het is simpel: ik wil ze graag allemaal doen. En dat past niet.

Twee praktijkvoorbeelden:

  1. Ik had vier paarden. Ik ontmoette het paard van mijn dromen. Ik heb nu vijf paarden.
  2. Ik had meer dan genoeg klussen. Pentascope besluit om een Escape Room! te gaan bouwen. Ik heb te veel klussen.

Op een of andere manier leef ik in het soort waan dat als ik het maar graag genoeg wil, ik het wel in 24 uur gepropt krijg. Alsof het feit dat het allemaal uit mijn hart komt een soort van Mary Poppins tas is, maar dan met uren.

Next level nee

Ik moet nee leren zeggen. Niet tegen dingen die ik stiekem niet wil, maar tegen fantastische dingen. Gave dingen, die er gewoon niet meer bijpassen in de agenda. En dat is next level shit.

Vorig jaar al zat ik geëmotioneerd tegenover mijn favoriete collega, die me aankeek en zei: “Wat heb jij een naar leven, je mag overal gave dingen doen!”

Hij heeft gelijk. Die realisatie helpt: ik heb best een heel tof leven. Dit probleem is er een van de decadente orde. En toch maakt het mijn agendastress niet minder. De agenda stretcht namelijk niet mee.

Goed voornemen

Dus heb ik een goed voornemen voor dit jaar en de rest van mijn (werkende) leven: ik ga alleen de állerleukste dingen doen.

Hoe overleef jij je leuke leven? Ik lees hieronder graag je reactie![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″ el_class=”sticky” col_shadow=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)” col_shadow_hover=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)”][dfd_single_image image=”22873″ img_rounded=”50″ tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

3 reacties

  1. Beste Eef, tja…er kan maar één ding het állerleukste zijn. Zo te lezen ga je ‘agendastress’ vermoedelijk inwisselen voor ‘keuzestress’. Ben benieuwd of dat het ‘stress’-probleem oplost. Van harte het ‘aller’-beste toegewenst, Anjo. 😉

    PS ben natuurlijk benieuwd na verloop van tijd je ervaring te vernemen.

  2. He die Eef, mooi geschreven! Nu nog een uitkomst. Misschien helpt het te weten dat ik met dezelfde ‘next-level’-keuzes te maken heb en dat jij voorsprong hebt van een aantal decades. Hier komt de houdbaarheidsdatum om de hoek kijken van een aantal gave dingen. Dat geldt voor jou minder dus ik zou zeggen; geniet daar maar van?.

  3. Ha Anjo! Keuzestress is me inderdaad niet vreemd 😉 Ik denk dat erkennen dat niet alles kan stap 1 is, en goede prioriteiten stellen de ontwikkeling is die ik daarna door mag maken. Dus ik zie het niet als inwisselen, maar als de volgende les leren. Volgend jaar rond deze tijd mag ik weer een blog schrijven, hou die in de gaten! Groet, Eef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie