Organisatieadviseurs zijn allemaal mooipraters

Last Updated on september 6, 2020 by Léon Polman

[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Engbert Breuker” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fengbert-breuker” undefined=”” icon_image_id=”21610″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Bij de organisatie van het tweede Kennisfestival van Het Noorden, vorig jaar, kreeg ik een opvallende reactie van iemand die ik had uitgenodigd. Hij schreef mij: ‘Beste Engbert, ik kom niet weer. Ik ben wel klaar met ex-profvoetballers, zelfbenoemde goeroes en workshops die tot doel hebben organisaties te veranderen. We hebben hier zo lang ik hier werk vijf keer een organisatieverandering meegemaakt en ik doe nog steeds hetzelfde werk. Ik draag dus niet meer bij aan het vullen van de zakken van deze mooipraters en de organisatoren van zo’n festival.’

 

Klare taal

Ik vind en vond dit klare taal. En houd daar ook van. Ik snap deze opmerking en je hoort dit wel vaker bij koffieapparaten en in wandelgangen en soms zelfs in management teams. Bovendien denk ik zelf ook wel eens: Wat is nou de zin van organisatieverandering?

 

Mijn antwoord op bovengenoemde reactie werd:
Dank je voor je reactie. Ik werk al jaren als adviseur op dit terrein en voel met je mee. Ook ik vraag me regelmatig af wat de heilige graal is van organisatieverandering. Ik zoek deze in de essentie van werk: waarom doe je mee of niet? Maar de zoektocht gaat altijd door. Anderen en hun verhalen helpen mij daarbij. Dit is waarom ik het festival mede organiseer. Kortom, ik begrijp jouw zienswijze en denk er ook nog bij: wat een mooi verhaal voor het Kennisfestival.’

De opmerking bleef het afgelopen jaar wel resoneren. Waarom doe ik dit werk en waarom bestaat ons bureau Pentascope al dertig jaar? Onze missie is ‘organisaties mensgericht maken’ en iedereen staat achter dit streven. Waarom hebben we dat ideaal dan nog niet bereikt?

 

Werkvrede-breuk

Er is kennelijk nog heel wat werk te doen. Ik word blij van zelfsturende organisaties in de thuiszorg, van een school die het super doet of van de geweldige service van CoolBlue of het Kadaster. Van al die innovatieve organisaties waar mensen met plezier werken. Waar klanten dik tevreden over zijn.

 

Tegelijkertijd zit er nog zo veel vast in oude patronen. Raken medewerkers diep ongelukkig en lopen klanten of burgers huilend weg. Typische gevallen van ‘werkvrede-breuk’. Jaren geleden schreef ik daarvoor al het ‘scenario van de hoop’. Wat hopelijk uitmondt in een boek met als (werk)titel: ‘Over Organisatie Vrede’

 

Horror en hoop

Strekking hiervan: Er is een scenario van de horror en een scenario van de hoop. Welk scenario wil je voeden? Ik kies voor dat van de hoop en stel mij als doel om met hoofd en hart verbonden te werken. Innerlijke vrede te ervaren. Of gewoonweg lol in je werk hebben. Het gevoel hebben dat je iets voor een ander kunt betekenen. En dat wens ik iedereen toe. Of dat nu met betaald of onbetaald werk is.

 

Daarom hebben we met Pentascope in 2014 het ‘belachelijke’ doel ‘Wereldvrede in 2025‘ bedacht. Wereldvrede te bereiken door innerlijke vrede. Onze stelling: Innerlijke vrede van mensen leidt tot organisatie vrede en vredige organisaties leiden tot wereldvrede.

 

Leed en machtsmisbruik

Naïef? Misschien wel, maar ik werk liever aan dit ‘scenario van de hoop’ dan aan een scenario dat leidt tot verspilling, milieuschade en niet in de laatste plaats tot menselijk leed in de vorm van burn outs en machtsmisbruik in organisaties.

 

Fris kijken
Mijn conclusie is: Als je ervoor open staat en actief zoekt om met plezier letterlijk en figuurlijk zaken voor elkaar te krijgen, is zo’n kennisfestival zo gek nog niet. Je kunt je er laten inspireren met nieuwe en frisse manieren van kijken.

 

N.B. Dit jaar is het kennisfestival weer in Deventer in aangepaste corona stijl met op het Pentascope podium het thema: Hoe pakken we dit moment om een aantal zaken structureel te verbeteren in de economie, zorg, onderwijs, openbaar bestuur etc. Met als sprekers/moderatoren diverse leden van het Break-out team (zie: https://www.breakoutteam.nl/)!

[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][dfd_single_image image=”23860″ tutorials=””][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie

Wat is de bedoeling van de Serious Game?

Onze spelmakers broeden al een tijdje op een nieuwe serious game dat het spanningsveld tussen ‘de systeemwereld’ en ‘de leefwereld’ in een spelsituatie tot leven laat komen. Bij het bedenken van uiteenlopende simulatiekeuzes in een specifieke situatie, raakten ze zelf verstrikt in de complexiteit van de werkelijkheid.

Lees verder in mijn blog

Lees verder »