Mijn nieuwjaarswens: Vrede op Aarde

Last Updated on januari 11, 2023 by Tara Vester

Vrede op aarde. De mensen die mij kennen weten dat ik dit al jaren roep en dat het beschreven staat in ‘Een boek over wereldvrede’ van Erica Pierik. Eerst leek 2025 nog ver in de toekomst. Toen kwam ik nog weg met: ’t zou kunnen… Maar nu met alle crisissen en oorlogen lijkt het verder weg dan ooit… Of toch niet? Nee, ik denk het niet. Het kan wel. Hoe dan? Gewoon door te doen.

Wereldvrede begint bij innerlijke vrede


Collega Theo Dijt, die met onze collega’s van Pentascope en WakkerAan de gedachte Wereldvrede in 2025 al lang geleden omarmde, zegt altijd: “wereldvrede begint bij innerlijke vrede”. Theo houdt van omdraaiingen en dat ziet er dan zo uit (dank Arjan):


En Gea Maring: weer bedankt dat je dit naar mij appte met de tekst: ‘dit zeg jij ook altijd’.

In drie stappen naar vrede op aarde

Natuurlijk is wereldvrede een optelling van micro naar meso naar macro en begint het niet bij de wereldleiders maar bij ons.

Wat nou als we dit gaan DOEN. En #hoedan? Het idee is simpel en uitvoerbaar:

We gaan de komende drie jaar in drie stappen naar ons doel: Hink-Stap-Sprong naar Wereldvrede. We pakken een mooie ‘allitererende’ datum in ieder jaar en steeds op 21 september (VN Wereldvrede dag) vieren we de tussenstappen.

Stap 1
In 2023 werken we aan innerlijke vrede te vieren op 03-03-2023. Dit is VN World Wildlife Day: de dag voor Harmonie (=vrede) tussen Mens en (wilde) Dieren en Planten.

Stap 2
In 2024 werken we aan organisatie vrede te vieren op 04-04-2024. Dit is VN Internationale dag tegen Landmijnen (staat dan voor wapens de wereld uit!.

Stap 3
In 2025 vieren we op 5 mei om 5 over 5 omdat het kan. De bevrijdingsfestivals staan in het teken van het jaar van de wereldvrede. Op 21-09-2025 is het officieel wereldwijd erkent dat het Vrede is.

Is er dan nergens oorlog meer? Waarschijnlijk wel, maar in een goed huwelijk is er toch ook wel eens onenigheid? Als we gewoon tegen elkaar zeggen wat 99% van de mensheid wil, is het toch gewoon zo?

Geïnspireerd? Mee doen? Kan dit viraal gaan? Heb je ideeën? Graag een reactie. Theo en ik (en al onze directe Pentascope collega’s) hebben er zin in!

Wij organiseren in ieder geval op 3/3/2023 onze Stap 1 in de Thuishaven in Zeewolde, ons inziens een hele goede plek, ook omdat het het voedselbos goed past bij het subthema ‘leven in harmonie tussen Mens en Natuur’. Innerlijke vrede dus! 🙂

Hartelijke groet!
Engbert


Deel op LinkedIn

LinkedIn

Eén reactie

  1. Mooi !, Engbert en anderen. Zelf ben ik begonnen door buren te benaderen die ik wellicht te weinig aandacht geef (of van wie ik voel te weinig aandacht te krijgen). Je wilt wél (in plaats van niet) wat er dan gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie