Meten is weten

Last Updated on augustus 22, 2023 by Tara Vester

Meten is weten. Zo ben ik opgevoed; thuis, op school, in mijn eerste werkjaren als bankier, als systeemontwerper, als ondernemer: het resultaat moet tastbaar, SMART, zichtbaar en vooral meetbaar zijn. En dan ga je leven…

Toch zijn sommige dingen onmeetbaar

Gaandeweg merkte ik dat we in onze leefwereld ontelbaar veel zaken hebben die het leven onmeetbaar waardevol maken. Niet in plaats van, maar vooral mét de zaken welke wel meetbaar en voelbaar zijn. Maar toch merk ik in al mijn activiteiten dat ik er vaak last van heb, tot piekeren en wakker liggen aan toe, dat mensen zo verschillend kijken naar het fenomeen wat ik hier maar even ‘maatschappelijke waardecreatie’ noem. Met een paar recente voorbeelden uit mijn leven wil ik je meenemen in de vraag: wat is voor jou werkelijk van waarde en is het zo dat alles wat van waarde is niet telbaar is? En andersom, dat alles wat telbaar is er niet toe doet?

Case 1

In ons werk bij Pentascope helpen we een klant met een Management Development traject. Resultaat on-tel-baar :). Maar wel merkbaar: men gaat meer met elkaar om en weet elkaar in allerlei werksituaties veel sneller te vinden waardoor processen soepeler lopen en problemen voorkomen worden of sneller worden opgelost. MD staat in dit geval voor Mee Doen. Wat is dit waard?

Case 2

In ons dorp hebben we in de 7 jaar geleden gesloten school De Holm, een broedplaats voor leren, werken en zorgen ontwikkeld die geheel draait op vrijwillige inzet, een winkeltje in brocante, horeca en incidentele subsidies. Zo’n 35 vrijwilligers vinden daar een mooi tijdsbesteding. Welke waarde is hier leidend?

Case 3

Tenslotte het voorbeeld van ons NPG project Vakland het Hogeland. Doel: iedereen in de gemeente Het Hogeland te stimuleren en te faciliteren om te leren met de regio als klaslokaal. In 3 jaar tijd zijn er o.a. tientallen projecten gestart, een paar duizend mensen (weer) gaan leren en is er een structurele samenwerking tussen Overheid Onderwijs Ondernemers en Omgeving (inwoners) ontstaan die bestendigd is in een gebiedscoöperatie.

Welke waarde is er gecreëerd?

Case 4

En dan een heel klein voorbeeld: wat heeft mijn zomervakantie opgeleverd? Rust, ruimte en overzicht. Allemaal onbetaalbaar, ontelbaar maar vooral onmisbaar!

Mijn conclusie: veel wat je kan tellen (meten) is van waarde en veel wat je niet kan tellen draagt zeker bij aan een mooier, eerlijker en schoner leven. Waardeer beide.

We helpen organisaties, zowel in de publieke als private sector, om in beweging te komen. Wil je iets binnen jouw organisatie veranderen? We onderzoeken samen met jou wat ervoor nodig is.  


Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie