Meer gewenste intimiteit op de werkvloer

Last Updated on november 10, 2019 by Adriaan de Man

[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Pauline Schueler” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:%20https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fpauline-schueler%2F%20%E2%80%8E|||” undefined=”” icon_image_id=”23244″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

Dankzij de Belgische psychiater Dirk De Wachter heb ik een betekenisvol woord toegevoegd aan mijn woordenschat: ‘velvoelen’. Een prachtige uitdrukking! Vlaamse alliteratie in combinatie met de zachtheid van de klanken. Heel verleidelijk. Als verleidstrateeg ben ik daar gevoelig voor. Woorden die tot de verbeelding spreken, emotie oproepen. Én een beetje op het verkeerde been zetten mag, want dan is beweging in gang gezet.

 

Velvoelen

Met De Wachter’s ‘velvoelen’ kan ik wel uit de voeten! Sterker, ik juich zijn ‘mekaar op de werkvloer meer vastpakken en vragen: hoe ist met U?’ toe. In zijn nieuwe boek De kunst van het ongelukkig zijn propageert De Wachter het delen van twijfels en tegenslag in het leven, omdat het verbinding tussen mensen versterkt. Oók in het werkende leven. Hij onderstreept met zijn prikkelende pleidooi voor ‘velvoelen’ mijn verleidkundig perspectief op verandermanagement waar ik sinds 2006 in actief ben.

Bij de aanpak van houding- en gedragsvraagstukken is mijn uitgangspunt dat mensen zélf zin gaan krijgen in het nieuwe en onbekende. Mijn inspanningen richten zich dan ook op leiderschap in de organisatie en het aantrekkelijk maken van de weg waarlangs het veranderproces loopt. Verbinding en vertrouwen is daarbij de ’vruchtbare grond’ van waaruit verlangen naar andere houding en gedrag ontkiemt en gaat groeien.

 

Bullshitbaan

Als je daarbij in ogenschouw neemt dat 20% van de werkende mensen hun dagelijkse baan als zinloos en leeg ervaart1, is het voor mij evident dat de gebruikelijke op cognitieve transformatie gebaseerde toolbox allesbehalve prikkelt, laat staan aanzet tot zelfreflectie door mensen. De sleutels voor het ontsluiten van intrinsieke verandermotivatie liggen verstopt in onze comfort zone. De plek waarin menigeen liever geen collega’s binnenlaat. Mijn ervaring is dat de oorsprong van weerstand tegen verandering vaak emotioneel van aard is. Voorkomt uit angst, schaamte en/of onzekerheid. Persoonlijke thema’s waar mensen op het werk niet gemakkelijk uit zichzelf over delen. Het is mijn ambitie mensen vanuit emotioneel niveau actief in een veranderproces te betrekken. Op hun gemak te stellen. Zelfvertrouwen te versterken. Daarom pleit ik in een veranderproces voor nabijheid en persoonlijk contact. Vaardigheden als ‘velvoelen’, betekenis geven, kwetsbaarheid tonen, vragen stellen en gewenst voorbeeldgedrag kunnen daarom niet langer ontbreken in onze ‘21st century toolbox’. Met meer verbinding op het werk kunnen we mensen uitnodigen uit zichzelf te spreken. Over wat hen ten diepste drijft in het werk dat ze doen. En hoe ze zelf betekenis kunnen geven aan de gewenste verandering.

 

Gewenste intimiteit

De uitdaging van veranderprocesbegeleiders is mijns inziens: hoe creëer je gewenste intimiteit op de werkvloer? Hoe stimuleer je mensen elkaars ‘vel te willen voelen’?

Ik verleid mensen de grenzen van elkaars comfortzone te durven onderzoeken. Bijvoorbeeld: Bij de landmacht bevraag ik officieren in gevechtstenue hoe zij zich met elkaar verbonden voelen in het dagelijks werk. Deze onderwerpen staan gebruikelijk niet op hun agenda. Dit geldt ook voor ambtenaren van het openbaar ministerie. Ik nodig ze uit te reflecteren op hun gevoel van vertrouwen op de werkvloer. Beleidsmakers van gemeenten leer ik in het kader van de nieuwe Omgevingswet hoe verleidkundig ze van nature zelf zijn. Zodat ze burgers beter en actief kunnen betrekken bij verandering in hun omgeving. Ik kies daarbij voor ervaringsgerichte werkvormen die creativiteit en speelsheid stimuleren. Dit zijn belangrijke emotionele vaardigheden die samenwerking, innovatie, eigenaarschap en verantwoordelijkheid op positieve wijze prikkelen. In mijn leiderschapstraining introduceer ik de term ‘ver-leiderschap’ waarin ‘feminiene’ en ‘masculiene’ waarden in harmonie met elkaar vorm krijgen. We nodigen uit tot verkenning van de aantrekkingskracht van emotionele en affectieve intelligentie. Ik verleg de focus van de ratio naar de zin.

 

Affectieve intelligentie

Graag dank ik Dirk De Wachter voor de uitvinding van een nieuw en prikkelend woord voor affectieve intelligentie. ik voeg ‘velvoelen’ toe aan mijn 21st century toolbox voor verandervraagstukken. Ik vermoed dat menigeen het momenteel nog betitelt als een ‘soft skill’. De Vlaamse psychiater laat met zijn boodschap en voorbeeldgedrag zien, dat het onderscheid tussen een ‘mannelijke’ en een ‘vrouwelijke’ waarde langzaam maar zeker op zijn retour is. Het liefst adresseer ik organisaties met menselijke waarden die burn-out en ziekteverzuim uitbannen met gewenste intimiteit en ‘velvoelen’ op de werkvloer. En omdat ik geloof dat optimisme een verantwoordelijkheid is, voorspel ik harde cijfers over mensen die effectiever werken en tegelijkertijd gelukkiger zijn.

 

 

1 Antropoloog David Greaber presenteert dit percentage in zijn bestseller Bullshitbaan. Het beeld dat hij schetst, verklaart een hoop hedendaagse fenomenen, waar economen, sociologen en politicologen zich eerder geen raad mee wisten. De almaar uitdijende bureaucratie in bedrijven, bijvoorbeeld, waar niets of niemand effectiever of productiever van wordt. Volgens Graeber is de managerscultuur van vandaag een nieuw feodaal systeem, waarbinnen topmanagers hun koninkrijkjes opbouwen onder de vlag van efficiëntie. De bouwstenen zijn nutteloze afdelingen waar mensen de weg kwijtraken.[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][dfd_single_image image=”23260″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie