Last Updated on augustus 5, 2018 by Adriaan de Man
[vc_row][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Theresa Oost” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Ftheresa-oost|||” undefined=”” icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” tutorials=”” icon_image_id=”21638″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]
In mijn werk als organisatie-luisteraar kom ik veel mensen tegen die moeite hebben met luisteren. Ze praten liever of ze vinden het lastig om in een gesprek het denken uit te zetten, waardoor ze niet met aandacht kunnen luisteren.
Goed kunnen luisteren is echter in veel situaties ontzettend belangrijk. Goede samenwerking valt of staat bij goed kunnen luisteren, en niet bij goed kunnen praten, zoals veel mensen lijken te denken.
[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]
Luisterende leidinggevende
Als teamleider, manager of leidinggevende in een organisatie kun je niet zonder goede luistervaardigheden. Om te begrijpen hoe je team functioneert en wat er echt speelt is het je oor te luisteren leggen essentieel. Een goed leider zorgt daarmee dat de ander zich gehoord en gezien voelt. Een goed leider luistert daarnaast ook naar het gevoel, naar ervaring, naar stilte en vooral ook naar zichzelf.
Luisteren naar het gevoel (en het laten gebeuren)
In mijn vorige blog haalde ik al het boek “Reinventing organizations” van Frederik Laloux aan. Hij ziet organisaties als een levend ecosysteem: een entiteit met eigen energie, eigen identiteit, een eigen creatief potentieel en richtingsgevoel. In zijn ogen is ‘niets bijzonders doen’ de eenvoudigste manier van luisteren. Aanvoelen en laten gebeuren wat gebeurt, is zijn advies.
Luister naar iedereen
Dat aanvoelen gebeurt overal, altijd, bewust en onbewust. Maar in traditionele organisaties wordt de verkregen informatie vaak weg gefilterd. Bovendien wordt er niet naar iedereen geluisterd. Het is belangrijk dat iedereen in een organisatie zich gehoord voelt. De kleinste schakel kan een groot verschil maken.
Dat er naar je ideeën en je visie geluisterd wordt geeft niet alleen een gevoel van serieus genomen te worden. Hét perspectief van de mensen op de werkvloer biedt veel inzichten om een organisatie te versterken en de communicatie te verbeteren. En daarmee een organisatie beter te laten functioneren. Dus luister naar iedereen in de organisatie en niet alleen uit gemak naar de mensen die het voor het zeggen hebben.
Luisteroefening voor groepen
Er zijn diverse managementgames ontwikkeld die het leren luisteren stimuleren of activeren. Er wordt bijvoorbeeld een vaag geformuleerde opdracht gegeven, waarbij de clou is dat als je goed luistert, je voordeel kunt behalen bij de uitvoering. Zo gebruik ik in mijn workshops bij bedrijven ook opdrachten om mensen aan het luisteren te zetten. Bijvoorbeeld deze vraag: Laat per team zes keer een pijl afschieten op een roos. Hoe pak je dit aan? Laat je zes verschillende leden schieten of kies je de beste schutter en laat je hem/haar zes keer schieten? Zo beschreven lijkt het een logische afweging, maar in de setting waarin dit spel wordt gespeeld, blijkt dat dit niet zo vanzelfsprekend is. En dat is precies wat er overal in de dagelijkse praktijk gebeurt. Er wordt primair gereageerd en gehandeld vanuit aannames. En zaken worden niet goed doordacht of nagevraagd. Men oordeelt zonder goede basis of geeft een mening of een advies waar niet om werd gevraagd of wat niet aansluit bij de behoefte. Terwijl goed te luisteren naar gevoel, ervaring, stilte, de ander en jezelf altijd naar een betere uitkomst leidt.
Heb je als teamleider of leidinggevende behoefte aan tools en ideeën om je team beter te laten luisteren en er zelf achter te komen wat er in je organisatie speelt? Ik geef onder andere workshops waarin we door middel van ‘gamification’ aan de slag gaan met echt luisteren naar de ander.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″ el_class=”sticky” col_shadow=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)” col_shadow_hover=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)”][dfd_single_image image=”22380″ img_rounded=”50″ tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][/vc_row]