Large Scale Serious Gaming – The Next step

Last Updated on juni 5, 2023 by

Zo. Nu eerst de titel naar gewoon Nederlands vertalen: We hebben met heel veel mensen een heel leerzaam spel gespeeld. 30 projectteams van de grootste bouw- en infraprojecten van Nederland (Maasvlakte, Afsluitdijk, etc.) kwamen samen voor hun jaarlijkse congres. Dit keer geen spreker om naar te luisteren, maar een zorgvuldig ontworpen beleving waar iedereen aan meedeed.

Fanatisme

Dat mensen fanatiek kunnen worden van spelletjes, spreekt voor zich (vraag maar aan mijn familie), maar we ontwerpen ook altijd voor de minder fanatieke spelers. Rustmomenten in het programma of plekken waar je even uit het spel mag stappen, bijvoorbeeld. Maar bij dit evenement niks geen rustmomenten. De deelnemers bleven doorspelen. Zoveel zelfs dat de 300 puzzelstukken (en dat waren al twee keer zoveel puzzelstukken als noodzakelijk) allemaal op waren aan het einde. Nu is de vraag natuurlijk wat dit fanatisme veroorzaakte? Was het de doelgroep (zijn projectmanagers fanatieker dan gemiddeld?), de mengeling tussen inhoud en spel (beloond worden voor luisteren naar een expert)? We weten het niet precies.
Het mooiste aan dit large scale project was dat het heel veel elementen, die we apart wel vaker gebruiken, samenkwamen in een totaalbeleving voor de deelnemers: Verhaal, acteurs, vormgeving, inhoud… En uiteraard Serious Gaming: Van kleine spelletjes als ‘Het verboden woord’ en inhoudelijk ‘memory’, tot spelvormen waarbij 180 mensen tegelijkertijd met blacklight door elkaar heen krioelden. En als hoofdmoot van de dag: leerzame, op maat gemaakte Escape Rooms.

Trillende broekspijpen

Nieuw voor ons was om met professioneel geluid te werken. De locatie, Theater de Flint, leverde ontzettend betrokken technici die ons beloofden om ‘de broekspijpen te laten trillen’ van de geluidseffecten (en dat is gelukt!). Ook maakte een productiebedrijf voor ons speciale muziekbestanden. Hiermee gaven we elk moment van de beleving een eigen muzikale sfeer: mysterieus, bombastisch, adrenaline-verhogend en, als afsluiting, triomfantelijk.

Mijn gok is dat de totaalbeleving ervoor zorgde dat de deelnemers door wilden blijven gaan. Dus dat inzicht nemen we mee naar de volgende keer. Als Pentascope hebben we wel vaker ‘large scale serious gaming’ ingezet, maar dit was toch weer een niveau hoger, met een hoop nieuwe inzichten. Lees hieronder die inzichten en ontdek wat de deelnemers beleefd hebben. En wie precies wilt weten wat we die dag gedaan hebben, vindt onderaan een linkje naar een mooi fotoverslag van de dag.

Wil je meer weten over deze game?

Ben je nu benieuwd hoe het eruitzag? En vooral: wat de deelnemers er zelf over zeggen: Klik dan hier voor het fotoverslag van de dag. Maar voordat je gaat willen we hier nog even de opdrachtgever bedanken die het lef en de ambitie had dit evenement neer te zetten: Neerlands Diep. En dank aan de Cocreatieschool, met wie Pentascope dit event samen heeft vormgegeven.

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie

Wat is de bedoeling van de Serious Game?

Onze spelmakers broeden al een tijdje op een nieuwe serious game dat het spanningsveld tussen ‘de systeemwereld’ en ‘de leefwereld’ in een spelsituatie tot leven laat komen. Bij het bedenken van uiteenlopende simulatiekeuzes in een specifieke situatie, raakten ze zelf verstrikt in de complexiteit van de werkelijkheid.

Lees verder in mijn blog

Lees verder »