Je kunt mensen niet dwingen om te leren… deel 2

Last Updated on juli 4, 2020 by Léon Polman

[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Joos Jacobs” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fjoos-jacobs|||” undefined=”” icon_image_id=”21636″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

Een koffertje met leerherinneringen

Op de middelbare school vond ik geschiedenisles saai, totdat ik les kreeg van een Belgische docent. De eerste opdracht die hij ons gaf was om 10 dingen uit zoeken die wij in een schatkist zouden willen begraven. Het idee was dat, wanneer mensen over 250 jaar deze schatkist zouden vinden, ze een goed beeld zouden hebben van hetgeen in onze tijd speelde en belangrijk was. Pas toen begreep ik dat geschiedenis niet zozeer ging om het van buiten leren van wat ooit was, waar ik toen een hekel aan had, maar om het typeren en begrijpen van een tijdperk.

 

Voor mijn zoon, die inmiddels 24 is, heb ik in de loop van zijn leven allerlei spulletjes bewaard. Zijn eerste paar schoenen, een tekening, een trouwe knuffel, een trui die ik gebreid had, een brief van zijn oma enzovoorts. Een poging om dat wat van betekenis was te onthouden en te bewaren. Ik heb een mooie oude hutkoffer gekocht en daar zitten deze spulletjes in. Hij staat op zolder.

 

Vooruit leren

Je kunt niet vooruit slapen en slapen kun je niet inhalen. We weten dat als je slaaptekort hebt, dat een paar dagen in een vast patroon slapen helpt. Beter dan lang uitslapen. Ook vooruit slapen, werkt meestal niet heel erg goed. Onze patronen, onze behoefte aan regelmaat in onze slaap, zijn niet te doorbreken.

Kun je wel vooruit leren of leren inhalen?

 

Leerherinneringen

Als ik nu een koffertje zou maken met wat ik in de loop van mijn leven geleerd heb, wat zou daar dan inzitten? En dan bedoel ik niet mijn diploma’s, maar inzichten die mij helpen, in het leven en in mijn werk. Een leerherinnering die me als eerste te binnen schiet is wat een collega waar ik zo’n twintig jaar geleden mee samenwerkte zei. De aanleiding was dat ik verwoed op zoek was naar interventies om iets in een groep aan de orde te stellen. Zij zei: ’Trust the process’. Waarmee ze bedoelde dat alle deelnemers met elkaar ook verantwoordelijkheid voelen voor het proces en er belang bij hebben dat het goed gaat.

Analoog aan wat Rutger Bregman in zijn boek “De meeste mensen deugen” zegt zijn mensen niet aan het proberen om iets te laten mislukken. Integendeel mensen zijn, soms handig en soms onhandig, op zoek naar hoe het goed kan zijn. Als ik me nu druk maak over mijn eigen rol en bijdrage helpt het nog steeds om tegen mezelf te zeggen: ‘Trust the process’. Waarom is deze leerherinnering mij bijgebleven en is dat over tien jaar nog zo? Misschien is het antwoord wel heel simpel en wil ik nog steeds in control zijn en leer ik niks, waardoor ik iedere keer opnieuw tegen mezelf moet zeggen dat ik het ook los kan laten en mezelf overtuigen van dat ik niet de enige ben die zich verantwoordelijk voelt. Ik vrees dat dat het goede antwoord is.

 

Koffertjes in de tijd

Interessant is of het koffertje dat ik vandaag maak hetzelfde is dan wanneer ik dat tien jaar geleden gedaan zou hebben? Of wanneer ik dat over tien jaar doe. En kun je vooruit leren? Of is dat net als met slapen? Is het de regelmaat die het effect geeft?

 

In mijn vorige blog schreef ik over leren en dat niet de training of de situatie bepaald of ik iets leer, maar dat we leren door het pad te bewandelen waarin keuzes zich keer op keer voordoen én door op die keuzes te reflecteren. Door te doen en daar wat van te vinden.

Ik was toen vrij stellig dat ik niet wist wat mijn sabbatical mij geleerd had. Nu denk ik daar meer over te weten. Maar bovenstaande indachtig, kan dat over een tijdje anders zijn.

 

Ik kan niet vooruit bedenken wat ik te leren heb, ik kan dat achteraf misschien wel beredeneren. Ik vertrouw erop dat wat ik leer, dat wat binnenkomt op dat moment, het goede is. Dat er voor alles een tijd en een plaats is.

 

Ik ben wel benieuwd naar de inhoud van jouw koffer met ‘ultieme’ leerherinneringen. Wat is de belangrijkste, steeds terugkerende of opvallendste? Fijn als je die wilt delen in de reactie hieronder!

[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][dfd_single_image image=”23774″ tutorials=””][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie