Klimaatregelen: van Corona-maat-regelen naar klimaat-maatregelen

Last Updated on januari 3, 2021 by Léon Polman

[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Engbert Breuker” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fengbert-breuker” undefined=”” icon_image_id=”21640″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff”][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Het is een een taalgrapje, maar ik hoop het vurig. Want nu zitten we midden in de volledige lock down en zijn misschien helemaal klaar met de maatregelen. Of we vinden het, al dan niet stiekem, best wel lekker én kerst met weinig familie én veel top2000 én wat boeken… Hoe dan ook we komen er wel weer door en ik denk ook, wen er maar aan. Niet omdat corona blijft (of misschien is Covid 20 al onderweg, dan wel) maar vooral omdat we dit moment van bezinning echt moeten pakken om een aantal dingen in ons leven structureel aan te pakken. Dit moment leent zicht er voor. Daarom ging ik in deze zomer in het BOT, het Break Out Team op initiatief van Jan Rotmans.

 

In het BOT werken we met inmiddels vele mensen aan de diverse onderwerpen. Hierbij verbinden we ook zoveel mogelijk de bestaande en andere nieuwe initiatieven. In het Noorden hebben we een eigen Break-out Cirkel gevormd net zoals op andere plekken in het land groepen mensen dezelfde kant op beweegt.

 

Mijn reden om deel te nemen zit ‘m niet in Corona of de pandemie in het bijzonder. Nee ik doe mee om het moment te gebruiken om een aantal systeemwijzigingen door te voeren en de initiatieven van onderop te verbeteren te verbinden en bekender te maken. Want er gebeurt zoveel moois in onze dorpen, buurten en wijken!

 

Bij mij is dat voor het centrum leren werken en zorgen De Holm Den Andel  http://deholm.net/ dat floreert als nooit tevoren. Zelfs in deze lock down tijd weten ze zich weer te manifesteren voor ouderen, eenzamen en andere dorpsgenoten met als recent hoogtepunt het 3 gangen bezorgkerstdiner (mag ik dan weer mee bezorgen).

 

Maar het is ook HenK  http://huisenkapitaal.nl/. Stichting HenK wil er voor zorgen dat kamerbewoners door kamers ‘te kopen’ i.p.v. van te huren, een startkapitaal ‘sparen’ voor hun eerste stap op de woningmarkt. We zoeken o.a. spaarders die weer wat rente willen voor geld, want we starten een pilot in 2021!

 

Mijn werk is ook structureel veranderd en, ja zeker, ook verbeterd. Ik hoef niet meer voor een uurtje vanuit Den Andel naar Amsterdam want iedereen weet nu dat online voor veel dingen ook kan. Natuurlijk niet altijd en alleen, maar dus af en toe de trein of de elektrische dorpsdeelauto zal wel fijn zijn…

 

Nog een losse opmerking die mij raakte in deze tijd, een vraag van mijn jong volwassen zoon: waarom kunnen we wel in een paar maanden tijd een vaccin maken tegen Corona en waarom duurt een middel tegen kanker dan zo lang… als kanker nou net zo besmettelijk zou zijn als…

 

Kortom laten we onze kop niet in het zand steken: er is bij veel meer problemen eigenlijk veel meer haast dan dat we lijken te willen zien. Zullen we daarom het gesprek openen over welke ‘Corona’ maatregelen structureel zouden moeten worden? Denk en praat jij daar over in jouw organisatie? Laat je me weten welke Klimaatregelen (ter voorkoming van de sluipende klimaatramp) er zouden moeten blijven of komen? Later in 2021 deel ik graag met jullie dan de opbrengst van deze oproep![/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][dfd_single_image image=”23943″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie