Kleine visjes vangen

Last Updated on maart 14, 2020 by Léon Polman

[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Pauline Schueler” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fpauline-schueler|||” undefined=”” icon_image_id=”23247″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Op een vroege ochtend luister ik naar een filosofische podcast van filosofe Minke Tromp en trainer/therapeut Piet Weisfelt. De laatste staat vooral bekend vanwege zijn ‘werken met liefdesenergie’. Ze gaan in gesprek over Waarheid en Liefde en hoe die twee grote thema’s zich tot elkaar verhouden. Ik herken mijn verleidkundig perspectief op de aanpak van verandervraagstukken. Wat me triggert is een verhaaltje uit de TAO waarmee Piet zijn aanpak illustreert. Ik sluit deze blog ermee af. Het gaat over waarheid en wijsheid. Volgens Piet is ‘wijsheid’ hét instrument in een meervoudige werkelijkheid. Zijn uitdaging: hoe breng je wijsheid praktisch in uitvoering? Hoe handel je ‘wijs’? Hoe kijk je ‘wijs’ om je heen?

 

Wijs omgaan met verandervraagstukken

Ik vertaal ‘wijs omgaan’ naar de aanpak van organisatieverandering. Als verleidstrateeg bied ik een ander perspectief op beïnvloeding van houding en gedrag. Organisaties kloppen aan als ze een verandervraagstuk op een andere manier willen aanvliegen. Veel van mijn eerste vragen zijn gericht op de opdrachtgever zelf zoals: Hoe nodig jij mensen uit te kijken naar hun eigen houding en gedrag? Wat is jouw leiderschapstijl? Hoe voelt het met jou in verbinding te zijn? Laat jij jezelf zien in het veranderproces? Wat is jouw voorbeeldgedrag? Piet vraagt: ”Hoe handel jij wijs in jouw werkelijkheid? Hoe geef je hier uitdrukking aan in de ontmoeting met anderen?” En Minke vult aan: “Hoe blijf je trouw aan je eigen verlangen waarachtig te zijn? Ook als het lastig is en je de kans loopt de ander te verliezen?”

 

Positioneren, (mee)bewegen en 100% erbij zijn

Piet beschrijft vervolgens drie essentiële sociale vaardigheden in relatie tot (concretisering van) leiderschap bij organisatieverandering: Positioneren, (mee)bewegen en 100% erbij zijn.

Zelf ‘speel’ ik ook met afstand en nabijheid in het veranderproces. Ik herken het belang van present zijn in het contact en tegelijkertijd beweeglijk te zijn. Zoals Piet zegt: ”Letterlijk en figuurlijk bewegen. In de beelden, in je stembeweging, het is voortdurend heen en weer schieten en aftasten om steeds nabijer te kunnen komen. Aandacht schenken. Luisteren. Vragen stellen. Jezelf zichtbaar maken nodigt een ander uit hetzelfde te doen.”

 

 

Waarheid en werkelijkheid

De dialoog tussen Piet en Minke gaat verder over grote leidende vragen van het leven zoals ”Hoe kan ik de waarheid de werkelijkheid laten ontmoeten?”

Een gewenste organisatieverandering komt ook voort uit een verlangen naar een nieuwe werkelijkheid. Een nieuwe waarheid die de opdrachtgever in de werkelijkheid wil vormgeven met o.a. ander menselijk gedrag. De uitdaging aan onze organisatieadviseurs is: hoe maken we het veranderproces uitnodigend?

 

Kleine visjes vangen

Piet’s verhaaltje uit de Tao geeft een inspirerend antwoord: “In een land heerst grote hongersnood. De zee zit vol vis. Mensen zijn niet gewend om te vissen dus dat doen ze niet. De Wijze roept: “Jongens, ga de zee op, ga vissen vangen!”. De bevolking denkt: “wat een idioot. We hebben al zo’n honger en nu probeert deze gek ons ook nog te verzuipen. Zijn raad wordt niet in dank afgenomen. De Wijze zit treurig op het strand en denkt na over zijn ellendige situatie. Om als Wijze te zijn uitgekotst terwijl hij de oplossing voorhanden heeft. Dan komt hij een oude Taoist tegen. De man vraagt wat er aan de hand is. Als De Wijze zijn verhaal heeft verteld, kijkt de Taoist hem glimlachend aan en zegt: ga maar kleine visjes vangen. De Wijze laat de woorden even bezinken en denkt laat ik in Godsnaam maar doen wat hij zegt. Hij loopt met een schepnetje naar de waterkant. Daar vangt De Wijze een emmertje kleine visjes en gaat ermee naar huis. Hij gooit de kleine visjes in de koekenpan. En de baklucht trekt over het dorp… Zo leerden de mensen in het dorp vissen.”

 

Zelf bakken!

Vraag jezelf af welke kleine visjes jij kan vangen bij aanvang van een veranderproces. Hoe maak jij de eerste stappen aantrekkelijk zodat mensen zélf zin krijgen om mee te doen? En vooral: wees je bewust dat je zelf moet bakken!

 

Luister naar de gehele podcast van Piet Weisfelt en Minke Tromp over werken met liefdesenergie via onderstaande link.

https://weisfelt.nl/podcast-een-interview-over-werken-met-liefdesenergie/[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][dfd_single_image image=”23458″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie