Internationale vrouwendag 2024 Over de meervoudige werkelijkheid

Last Updated on maart 18, 2024 by Gea Maring

Op de een of andere manier stond internationale vrouwendag dit jaar weer meer in de belangstelling. En als feministe uit de ‘nadagen van de tweede feministische golf’, begin jaren tachtig, fascineerde me dat. In die tijd heb ik met vele anderen samen gestreden, onder ander voor legale abortus. Hoe mooi was het dat in de week voorafgaand aan internationale vrouwendag Frankrijk abortus als recht op zelfbeschikking  voor de vrouw heeft opgenomen in de grondwet. 

…..en ook in die week

In diezelfde week werd deze reclame op TV uitgezonden. Internationale vrouwendag verbonden met commercie! Waarom stoorde me dat? Om dat te begrijpen is er nog meer te vertellen. 

De avond voorafgaand aan internationale vrouwendag was er een indrukwekkende documentaire over vrouwenvoetbal op TV: ‘Copa ‘71’. De documentaire vertelt het verhaal van een wereldkampioenschap vrouwenvoetbal dat volledig uit de sportgeschiedenis is verdwenen. Het succes van dit kampioenschap (recordaantallen bezoekers in Mexico) was enorm. Het leek er op dat het vrouwenvoetbal internationaal zou doorbreken. Maar dat is niet gebeurd. De door mannen gedomineerde voetbalwereld was er niet klaar voor. En het is zo rigoureus uit de geschiedenis verdwenen dat ik, en vele anderen met mij, er nog nooit van gehoord had tot die avond vóór internationale vrouwendag 2024.

Een paar jaar geleden vertelde een vriendin dat ze het boek ‘De Schaamte voorbij’, van Anja Meulenbelt uit 1976 nog een keer opnieuw gelezen had. Het boek lokte indertijd hevige reacties uit omdat thema’s als alleenstaand moederschap, vrouwelijke seksualiteit en scheidingen nog niet of nauwelijks bespreekbaar waren. Voor mij was het herlezen van dit boek een aangename verrassing: er is ontwikkeling, we zijn wel verder gekomen, er zijn wel zaken veranderd. Hoe vreemd vind ik het nu, dat we het toen bijzonder vonden als een vrouw alleen met haar kind op reis ging. En waarschijnlijk is het nog steeds niet voor iedereen gewoon.

Veranderen

In veranderprocessen maken wij vaak gebruik van de meervoudige werkelijkheid. Persoonlijke ervaringen, verschillende perspectieven en ook rollen en posities bepalen hoe jij de werkelijkheid beleeft of ervaart. Er bestaan meer werkelijkheden die lokaal en ook nog eens tijdelijk zijn. Wat vandaag voor jou belangrijk is kan op een ander moment of in een andere context anders zijn. Het met elkaar delen en bespreken van die meervoudige werkelijkheid en waar die vandaan komt leidt tot een ander gesprek. De nadruk ligt minder op het ‘waarheidsgehalte’ of het voorspellend vermogen, maar meer op het voeren van een dialoog, een persoonlijk verdiepend gesprek, het doorbreken van blokkerende patronen en vanzelfsprekendheden en het benoemen van alternatieve wijzen van denken en handelen. We streven niet naar een gedeelde ‘objectieve waarheid’, we zien intersubjectiviteit als het hoogst haalbare. En dat is een voortdurend proces.

Geen make-up   

En als we dan teruggaan naar internationale vrouwendag, de schaamte voorbij en Douglas….

Dan is er vanuit mijn perspectief veel veranderd voor vrouwen ten opzichte van begin jaren tachtig en vind ik het stom om reclame voor make-up te verbinden aan internationale vrouwendag. In dat staartje van die 2e feministische golf waar ik deel van uit maakte, was make-up een teken van onderdrukking en seksualisering van vrouwen. En al denk ik er nu zelf inmiddels anders over, hier steekt het dan toch nog even de kop op…. de meervoudige werkelijkheid zit natuurlijk ook in mij.

We helpen organisaties, zowel in de publieke als private sector, om in beweging te komen. Wil je iets binnen jouw organisatie veranderen? We onderzoeken samen met jou wat ervoor nodig is.  


Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie