Ik houd (ook) niet van veranderingen…

Last Updated on september 15, 2022 by Léon Polman

(Als ze mij niet goed passen… Of toch wel?)                        

Heb jij dat ook dat je rond en in je vakantie nadenkt wat er de komende tijd anders of beter moet? Ik wel, en ook rond de kerst speelt die vraag vaak. Dat anderen dat ook hebben merk ik altijd als mensen mij rond of in die periode bellen om te zeggen dat ze ‘weggaan’ of ‘iets niet meer gaan doen’ en dan denk altijd weer: wat moet en wil ik eigenlijk veranderen? Dat betrek ik dan weer vaak op mezelf en voel weer aan den lijve dat veranderingen alleen werken als er een eigen persoonlijke intentie achter of onder zit die je gedrag werkelijk stuurt. In deze blog neem ik je graag mee in een paar voorbeelden van mijn persoonlijke zomer verander-overdenkingen.

Vliegen

Mijn zoon Mees en ik hebben via vrienden in Cardiff kaarten voor de rugbywedstrijd Wales -Nieuw-Zeeland. Dat is ongeveer het summum op rugby gebied en we zijn enorme fan van die sport. Nu komt de vraag hoe ga je daar naartoe? Het is op een zaterdag en Mees kan alleen vrijdag vrij krijgen. Onze eerste gedachte: we willen niet vliegen i.v.m. onze milieu overtuiging, dus dan de trein? Echter een vliegticket retour kost € 100,- en een treinticket € 250,-. De kosten voor de auto (LPG) met boot moet ik nog uitzoeken. Ik moet zeggen ook gezien de korte reistijd is het erg verleidelijk om het vliegtuig te pakken. Toch heb ik besloten om dat in ieder geval niet te doen omdat ik niet meer (kort) wil vliegen. Misschien ooit nog een verre reis (bijv. Nieuw-Zeeland) maar dat is het dan ook. (Tenzij de waterstof korrel technologie o.i.d. nog in mijn leven wordt geïntroduceerd). Dit besluit heb ik intrinsiek genomen en op dit punt ben ik veranderd met vroeger toen ik voor het gemak van het vliegtuig zou hebben gekozen.

Werk

In de zomer heb ik ook weer nagedacht over mijn werk bij Pentascope. Wat vind ik wel leuk en wat vind ik niet leuk? Ik heb besloten nog een aantal klussen te doen die mij passen. Maar verder heel selectief te zijn in het ja zeggen tegen projecten. Dit moet ik nog waarmaken en hier is de intentie minder sterk voelbaar want ook erg situationeel.

Projecten en bestuurstaken

Ik noem ze niet allemaal, slechts een paar ter illustratie van wat zomergevoelens.

DMHVMD (Door Mensen Hier Voor Mensen Daar): het leek zo’n geweldig idee, ik schreef er eerder over, maar het project komt niet van de grond. Mijn intentie is nu: nog 1 keer over vergaderen en durven te stoppen.

Wrklst: jarenlang creatiesessies gedaan. Nu maar onder brengen bij Vakland Het Hogeland. Mijn intentie is het slim ergens in onderbrengen en de Stichting opheffen.

Noorden Duurzaam: komt die nieuwe loot aan de democratie er? Intentie: dit jaar moet het een doorbraak krijgen, anders (ga ik) stoppen.

Strong Babies: Hier ben ik net begonnen, het geeft mij nieuwe energie vanwege een vakgebied waar ik geen inhoudelijke kennis in heb. Het voelt als een nieuw avontuur wat mij inspiratie geeft omdat ik er niets van afweet en ik het een mooi doel vind! Mijn intentie: op avontuur gaan.

Raad van Toezicht: Is dat echt iets voor mij? Wel leuke mensen, maar de vergaderingen doen een hoog ‘stukken-verwerken’ beroep op mij en dat is niet echt mijn hobby. Mijn intentie om te veranderen en de stukken echt te spellen is nul en dat ga ik ook niet doen. Mijn toegevoegde waarde ligt op andere gebieden en dat weten mijn RvT collega’s gelukkig J

HenK, (Huis en Kapitaal): tja een superidee, volgens mij is dit een gamechanger en toch de wereld wil het (nog) niet. Wie helpt ons aan een doorbraak? Anders moeten we (vooralsnog) de handdoek in de ring gooien. Dit najaar maar eens goed bekijken. Mijn intentie: ik weet niet waarom dit niet lukt en heb hulp nodig, wie kan en wil ons helpen?

SVN (Social Venture Network) wordt opgenomen in een mooi initiatief van Henry Mentink. Mijn intentie om SVN zelfstandig te houden was niet sterk genoeg en ik vind het wel prima zo.

Vakland Het Hogeland : superleuk om aan te werken en nu over te dragen aan collega Dieke. Zelf ga ik verder bouwen aan de gebiedscoöperatie(s). Mijn intentie: 100% positieve energie omdat ik iets toe wil voegen aan mijn eigen woon- en leefgebied.

WAKKERAAN: Wereldvrede in 2025 vieren blijft ons doel. Via zwaan-kleef-aan bijeenkomsten en een event op 5-5-25 geven we verder vorm aan de invulling van de gedachte dat innerlijke vrede de basis is voor wereldvrede.

Dan nog wat projecten uit de straat: verder met het besturen van Dorpshuis, de Holm en Jeugdwerk. Mijn intentie: doorgaan!

Dit alles is een mooie balans van wat we vroeger ‘werk en privé’ noemden, maar nu door mij de balans tussen ‘inspanning en ontspanning’ gedoopt is. Mijn intentie: per dag, per week, per maand, per kwartaal, per jaar goed wil ik dit goed in balans houden. Bovendien leef ik zo veel mogelijk in het nu: wat geweest is kan je niet meer veranderen en wat komt is er nog niet….

Zo ik ben veranderd (of toch niet?)

De verandering die ik bij mezelf ontdekte over de jaren is dat ik mijn activiteiten nu tweemaal per jaar toets ‘langs’ mijn intenties. Kortom hou ik me aan mijn eigen motto: ‘als ik mijn hoofd met mijn hart verbindt, doen mijn handen de goede dingen!’

Meer weten over hoe veranderingen en intenties zich verhouden? Ik of mijn Pentascope collega’s nemen je bijvoorbeeld graag mee in de wereld van Ken Wilber en zijn AQAL model (zie illustratie) om te leren doorzien dat je anderen niet kan ver-anderen, maar hoe je wellicht wel inzicht krijgt in andere mogelijkheden.

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie

Wat is de bedoeling van de Serious Game?

Onze spelmakers broeden al een tijdje op een nieuwe serious game dat het spanningsveld tussen ‘de systeemwereld’ en ‘de leefwereld’ in een spelsituatie tot leven laat komen. Bij het bedenken van uiteenlopende simulatiekeuzes in een specifieke situatie, raakten ze zelf verstrikt in de complexiteit van de werkelijkheid.

Lees verder in mijn blog

Lees verder »