Ik ga op Corona en neem mee

Last Updated on mei 9, 2020 by Léon Polman

[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Adriaan de Man” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fadriaan-de-man%2F|||” undefined=”” icon_image_id=”21649″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Vooropgesteld ik vind deze tijd verre van fantastisch. Allereerst om de vele mensen die ziek zijn geworden, de mensen die zijn overleden, hun familie, vrienden en alle mensen die keihard werken om deze pandemie in te dammen. Ik prijs me gelukkig dat ik niet tot een risicogroep behoor en er in mijn familie en vriendenkring geen besmettingen zijn. En dat ik een vrij beroep heb dat ook met enige creativiteit, maar wel met substantieel omzetverlies doorgang kan vinden.

Alhoewel ik geen mens ben die zich graag in grootschalige mensenmassa’s begeeft, hangt die social distancing me inmiddels ook behoorlijk de keel uit. Maar ik begrijp het grotere doel van ‘flattening the curve’ en pas me, net als het merendeel van de mensen aan.

 

Veerkracht

Die redelijke makkelijke aanpassing of veerkracht is mij bij mijzelf, maar ook bij mijn omgeving opgevallen. Opeens kon veel van het werk digitaal. Zelfs scholen die in mijn ogen nooit echt uitgeblonken hebben in technologische innovatie kregen het voor elkaar binnen een week lessen via videoconferencing aan te bieden met leuke natuurkunde proefjes die je thuis kunt doen, opdrachten om videofilmpjes te maken etc. En in ons werk kunnen wij opeens ook alles digitaal omdat we wel moesten. We worden gedwongen creatief om producten/diensten digitaal aan te bieden. De mooiste voorbeelden daarvan vind ik:

En wij en onze klanten komen erachter dat ook veel afspraken digitaal kunnen. Dus waarom straks nog altijd op locatie afspreken terwijl veel gesprekken net zo makkelijk digitaal kunnen. Scheelt een hoop reistijd en daarmee files, fossiele brandstof en daarmee luchtvervuiling.

 

Nieuwe vergezichten

Als bewoner van een huis onder de rook van Schiphol merk ik dagelijks dat het in ieder geval veel stiller is en heb ook het idee dat de lucht schoner is. Ik heb de foto’s gezien op Internet die minder luchtvervuiling aangeven in verschillende industriële regio’s in de wereld, maar nog treffender zijn de prachtige foto’s van de Himalaya vanuit Noord-Indiase steden. Mensen die daar al 20 jaar wonen en aangeven voor het eerst de Himalaya te zien. Ik zou graag willen dat die vergezichten zo blijven en we wereldwijd de lucht minder vervuilen. Kunnen deze beelden ons inspiratie bieden voor de vergezichten hoe wij de wereld verder vorm willen geven? Wat als al die bedrijven die nu voor miljarden steun ontvangen als tegenprestatie nu ook eens echt werk gaan maken van het integreren van schonere technologieën? En kunnen we als samenleving gaan nadenken over een basisinkomen? In plaats van geld voor m.n. salarissen aan bedrijven te geven lijkt mij een basisinkomen rechtstreeks aan mensen geven effectiever. Wil je ook je steun geven aan de beweging om socialer en schoner uit de crisis te komen? Laat je horen, bijvoorbeeld door het tekenen van deze petitie.

 

Menselijk contact

Het interessante van veel werken via digitale kanalen is dat mensen er opeens achter komen hoe belangrijk menselijk contact is in hun werk. De digitale wereld maakt contacten over het algemeen formeler. Je ziet meestal alleen de hoofden – in de begintijd vaak met plafond, boekenkast, schilderij, was e.d. als achtergrond, maar nu steeds vaker met een kekke achtergrond. En bijna iedereen heeft het Zoom-filmpje van Jennifer langs zien komen, een gewaarschuwd mens telt inmiddels voor twee.

Het voordeel van videoconferencing is dat we beter luisteren naar de persoon die in beeld en aan het praten is, dat we sneller overleggen en doelgericht afspraken maken. Het nadeel van videoconferencing is echter dat we alleen het hoofd zien van de persoon die spreekt en met een beetje mazzel de hoofden van de andere deelnemers (als dat in het systeem kan en mensen hun beeld niet hebben uitstaan). Aan hoofden alleen kun je niet altijd aflezen hoe een boodschap overkomt, dan is het fijn als je het hele lichaam ziet voor de non-verbale communicatie. Daarnaast kun je nu niet even bij iemand langslopen met een vraag. Met een directe collega is dat meestal zo op te lossen, maar met een drukbezette leidinggevende of directeur, waarbij je anders altijd even langs kon lopen kan dat nu niet. Vaak vormt (formeel) bellen een grotere drempel en werpt het de vraag op hoe je het vroegere informele contact ‘van even langs lopen’ kunt ‘formaliseren’ om voortgang in je werkzaamheden kunt houden. Kortom de positieve kant en kracht van de ‘onderstroom’ verdwijnt totaal door digitaal communiceren!

 

Goede sfeer

In een van onze digitale bijeenkomsten kwam de vraag naar voren hoe je kunt zorgen voor een goede sfeer in een team dat werkt op afstand van elkaar. Het frappante is dat mensen zich nu meer bewust zijn van de andere situatie en ze het heel normaal vinden om te vragen hoe het met je gaat. En dat je het daar nu wel met elkaar over kunt hebben in plaats van de dooddoener ‘goed’ in het pré-Coronatijd perk. Door hier tijd voor te nemen vóór dat je in het inhoudelijke deel van de meeting stapt, zet je met elkaar een persoonlijkere sfeer neer en dat leidt mijn inziens ook tot betere bijeenkomsten, digitaal of niet (zie ook een eerdere blog).

 

Mijn voornemens

Ik blijf zeker doorgaan met een aantal zaken die ik deze tijd in mijn dagelijkse routine hebt gewoven: Iedere ochtend starten met meditatie en yoga oefeningen, iedere dag een uur buiten wandelen, vaker digitaal afspreken, meer aandacht voor de sfeer en menselijk contact en vragen mensen mij te attenderen als ik mijn valkuil van direct-naar-de-inhoud val.

En die nieuwe vergezichten? Dat zullen we met elkaar moeten doen en daar gaan wij vanuit Pentascope zeker ook een bijdrage aan leveren. Voor een groot deel start die natuurlijk ook bij jezelf. Hoe bewust kies je voor wel of niet vliegen, goedkope of duurzame kleding, kopen bij een lokale winkelier of internationaal digitaal warenhuis, etc. Jouw en mijn gedrag gaan uiteindelijk bepalen of we die nieuwe vergezichten gaan realiseren.

 

If it is to be, it is up to me![/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][dfd_single_image image=”23640″ tutorials=””][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie