Iedereen houdt van appeltaart

Last Updated on februari 3, 2019 by Adriaan de Man

[vc_row][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Jacqueline Hospers” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fjacqueline-hospers%2F%2F|||” undefined=”” icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” icon_image_id=”21646″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

Het is zondagmiddag. Ik moet nog van alles doen en heb eigenlijk nergens zin in. Het Grote Uitstellen staat in de startblokken om mij zijn kunsten op te dringen. Alle kleine dingen die moeten gebeuren kosten op zichzelf maar een half uurtje, bedenk ik me. Alles bij elkaar opgeteld komt het toch over als een eeuwigheid en ik zie tegen alles op. Ik kan er maar beter niet aan beginnen. Het is onmogelijk dat ik door mijn lijst heen kom vandaag. En zo start een willekeurige uitstelgedrag dag.

[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

6 oorzaken van uitstelgedrag

Uitstelgedrag voorkomen is, zo leren we van verschillende leraren, een groot goed en het kennen van de oorzaken helpt bij het vinden van een uitweg.
Uit een willekeurige blog op internet zijn dit bijvoorbeeld 6 oorzaken van uitstelgedrag:

  1. Teveel hooi op je vork nemen
  2. Gebrek aan motivatie
  3. Perfectionisme
  4. Vermoeidheid
  5. Heel veel afleidingen hebben valt ook onder oorzaken van uitstelgedrag
  6. Houden van werkdruk

Per onderdeel lees ik handige tips. Bijvoorbeeld bij oorzaak nummer 1 is de tip: begin gewoon met kleine dingen. Bij oorzaak 2 krijg je de tip om aan het fijne gevoel te denken dat het straks klaar is. En bij oorzaak 3 staat dat je wat liever voor jezelf moet zijn. Allemaal tips die zeker kunnen helpen.

Tips zetten niet aan tot actie

Ik ontdekte dat die tips mij niet aanzetten tot actie. Ik heb gewoon geen zin om nu de badkamer te ontdoen van dat akelige schimmellaagje op het plafond. Dat zit er al weken en een weekje meer of minder maakt niet uit, besluit ik. Volgende week kan het ook. Natuurlijk voel ik me ook wel een beetje een slappeling met dit besluit. Maar ik heb een oplossing. In plaats van te poetsen besluit ik een appeltaart te bakken. Zomaar, spontaan. Iedereen houdt van appeltaart. Ik zoek de appels uit de bijkeuken, pak het pak zelfrijzend bakmeel. De boter zet ik klaar en een ei. Eerst het deeg maken. Dat moeten even in de koelkast opstijven. Dan schil ik de appels. Wat ben ik blij dat ik mijn tijd sta te verdoen met het schillen van de appels. Er zitten wat rotte plekken op en de vergelijking met de badkamer dringt zich op. De appels liggen al vanaf Kerst in een dichte plastic zak te snakken naar zuurstof.

Hoe erg is uitstelgedrag?

Inclusief mijn uitstelgedrag heb ik ondertussen wel iets lekkers gemaakt. Zomaar, zonder reden. De geur van de appeltaart verwarmt het huis. Iedereen komt naar beneden en vraagt zich af waaraan ze het hebben verdiend dat er een zonder-reden-appeltaart is. “Omdat ik zoveel van jullie hou”, geef ik als antwoord. “Achhhh” zegt zoon, “zo lief”.

Waarom leggen we eigenlijk zo de nadruk dat je geen uitstelgedrag mag vertonen? Is het niet zo dat als je het één niet doet, je misschien wel kiest voor iets anders? Iets dat leuker is, of dat spontaan opkomt? Is dat uitstelgedrag? Dat is vast een dikke vette uitstel. Maar hoe erg is dat?

Mijn tip bij uitstelgedrag

Mocht je zelf eens in een uitstelgedrag situatie terecht komen. Dan heb ik een tip voor je. Lekker laten gaan, vooral aan toegeven en een appeltaart bakken! Iedereen houdt van appeltaart.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″ el_class=”sticky” col_shadow=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)” col_shadow_hover=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)”][dfd_single_image image=”22643″ img_rounded=”50″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie