Hybride werken: van frustratie naar begrip

Last Updated on januari 23, 2023 by Léon Polman

Na 1,5 jaar thuiswerken mogen we van het kabinet langzaamaan weer terug naar kantoor. ‘Werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is’, dat is nu het devies. Dat maakt dat we nu samen de stap gaan maken naar de ‘hybride’ periode. Is die stap zomaar gezet? En hoe willen we samen het hybride werken gaan invullen? Wij deden hier onderzoek naar.

Uit het onderzoek blijkt dat 80% van de respondenten volledig zelf wilt bepalen waar en wanneer hij/zij werkt. De meeste respondenten willen dan ook niet verplicht worden om naar kantoor te komen. Vaste thuis en kantoordagen  voor iedereen lijkt niet de juiste invulling voor het Hybride Werken. Maar hoe doe je dat dan wel?

‘Wij zien dat het in de komende periode gaat om het delen van behoeften met elkaar. De meeste organisaties zijn geneigd om te beginnen met het herinrichten van fysieke ruimtes en werkplekken, maar vergeten onderling het goede gesprek te voeren en duidelijke afspraken te maken’.

Een mooi voorbeeld waar dit gesprek wel gevoerd wordt is Prorail. Wij zijn een van de partijen die Prorail helpt bij het faciliteren van dialogen voor de teams om zelf invulling te geven aan het hybride werken. Hierbij gaan medewerkers op teamniveau aan de slag om met elkaar hun behoeften te delen en zo gezamenlijk afspraken te maken over het hybride werken.

 Gesprekken over Hybride Werken

Dit soort gesprekken kunnen ook emotioneel zijn. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 13% zijn/haar vaste werkplek wilt behouden en dat aan de andere kant 17% het liefst nooit meer naar kantoor gaat. Dit zijn gevoelige punten die besproken moeten worden om te komen van frustratie tot begrip.

Deze betekenisvolle gesprekken zijn niet makkelijk te voeren, maar uitermate belangrijk in deze periode. Zo heeft meer dan twee op de vijf respondenten nog geen duidelijke onderlinge afspraken gemaakt over het hybride werken.

Hoe voer je dat gesprek?

Speciaal voor deze spannende periode hebben wij de Hybride Escape Room ontwikkeld. In de Hybride Escape Room ervaar je als team hoe het is om hybride te werken én voer je hier samen het gesprek over. Het concrete resultaat is dat je een leuke, mooie ervaring hebt én dat ieders behoefte op gebied van hybride werken op een veilige manier kan worden gedeeld.

In welke vorm je ook besluit dit gesprek te voeren, het is cruciaal om hier samen met je team wel bij stil te staan. Deel elkaars behoeften en kijk samen hoe je van jullie hybride samenwerking een succes kunt maken!

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie

Wat is de bedoeling van de Serious Game?

Onze spelmakers broeden al een tijdje op een nieuwe serious game dat het spanningsveld tussen ‘de systeemwereld’ en ‘de leefwereld’ in een spelsituatie tot leven laat komen. Bij het bedenken van uiteenlopende simulatiekeuzes in een specifieke situatie, raakten ze zelf verstrikt in de complexiteit van de werkelijkheid.

Lees verder in mijn blog

Lees verder »