HOERA! Een out-of-office!

Last Updated on juli 27, 2023 by Tara Vester


Terwijl buiten de zomer straalt, regent het binnen out of offices. Op meer dan de helft van de mail die ik in dit kiertje voor de zomervakantie nog verzend heeft iemand een poos geleden zijn reactie al geschreven. Waarschijnlijk getypt terwijl de tassen al gepakt staan, vanuit het kantoor thuis, snel nog even het leven definitief afsluiten voor de komende twee, drie weken. 

‘Geachte relatie,

Op dit moment ben ik afwezig, met beperkte toegang tot mijn mail. Bij dringende verzoeken of urgente zake ben ik bereikbaar via Whatsapp.

Vanaf X augustus ben ik weer bereikbaar.’

Gek op out-of-offices

Ik ben persoonlijk gek op out-of-offices.
Ten eerste zegt het heel veel over de schrijver. Wat is de reden van de absentie? Lees je de voorpret voor het verlof terug in de tekst? Is er een einddatum genoemd? En wat gebeurt er nu met mijn mailtje? Is er een alternatieve contactmogelijkheid,  wordt dit doorgestuurd of zoeken we het allemaal maar uit tot je weer terug bent?

Ten tweede is een out-of-office de zichtbare keuze van iemand om er echt even niet te zijn. Een melding van het terugtrekken uit het werkende leven en het omarmen van vrije tijd. En die melding is goed nieuws. Vrij zijn is namelijk iets waar je een innige relatie mee moet houden. Wanneer anders dan in je vrije tijd kan je even afkoppelen, terugschakelen, ontladen, opladen en met gezonde afstand de boel opnieuw beginnen?   

Neem jij pauze, of neemt de pauze jou? 

Dat schaamteloos omarmen van vrij zijn is echter iets wat steeds moeilijker lijkt te zijn. Het grote niksen wat in de zomervakanties hoort te gebeuren lijkt door onze symbiotische relatie met onze devices een grotere opgave dan iemand willen bereiken in deze komkommertijd. Dit altijd in verbinding en ‘aan’ staan is, bewust of niet, wat mij betreft één van onze grootste sociale problemen en uitdagingen als maatschappij. Vergis je niet, mensen die geen vrije tijd nemen lopen een vergoot risico op sociale isolatie, verminderde creativiteit, gezondheidsproblemen, een verminderde levenskwaliteit en natuurlijk de burn out. 

Oftewel, als jij geen pauze neemt, neemt de pauze jou.

Vier de vrije tijd

Dus, vier die vrije tijd zo serieus mogelijk. Omarm het, dans ermee en drink met je vrije tijd een drankje met een parapluutje erin.

En hoe beter kan je je vrije tijd vieren met een out-of-office. En dan het liefst één waaruit blijkt hoe weg je écht bent. Hoe onbereikbaarder, absenter en afweziger, hoe beter. In deze laatste stuiptrek van arbeid moet de vakantie en vrijheid druipen als het vocht uit een overrijpe mango. Zoet en overdadig, zodat de lezer de smaak van jouw grote-weg-zijn voorop zijn tong voelt prikkelen.

Mijn out-of-office

Dus… bij deze alvast de mijne schot voor de boeg. Deel vooral de jouwe in de comments.

‘Beste allemaal,

Deze jongen doet echt niks de komende weken en gaat daar volledig in hangen. Ik ben niet bereikbaar en er is niets geregeld. Jullie komen er wel uit… en anders komt het later wel.

Een fantastische, luie, lome en onproductieve zomer toegewenst vanuit mijn Haarlemse thuiskantoortje met zwembad.’  

Kay.

We helpen organisaties, zowel in de publieke als private sector, om in beweging te komen. Wil je iets binnen jouw organisatie veranderen? We onderzoeken samen met jou wat ervoor nodig is.  


Een drankje mét parapluutje

Foto: Kay de Jong

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie