Hoe de projectmanager zijn projectteam gelukkig maakt!

Last Updated on april 12, 2021 by Léon Polman

[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Fokke Hofman” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Ffokke-hofman” undefined=”” icon_image_id=”21634″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff”][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Tijdens het geven van trainingen aan zowel startende als meer ervaren projectmanagers vertel ik altijd dat het belangrijkste instrument dat tot je beschikking staat als projectmanager je eigen persoonlijkheid is én hoe  je deze inzet. Want jouw rol als projectmanager gaat veel verder dan het beheer van scope, budget en planning. Begrijp me niet verkeerd, het hebben van de kennis en het vermogen om deze cruciale projectmanagementtools te beheren is belangrijk. Maar deze vaardigheden alléén houden een projectteam echter niet gemotiveerd en betrokken. De soft skills van een projectmanager geven uiteindelijk de doorslag of een project succesvol is of niet. De soft skills van effectief leiderschap zijn daarin naar mijn mening alles bepalend.

Maar hoe kan je als projectmanager jouw soft skills effectief inzetten om van jouw projectteam een betrokken en gelukkig team te maken?

Kom in verbinding met jouw projectteam

Betrek, communiceer en leer jouw teamleden eerst kennen als zowel professionals als gewone mensen. Luister naar ze en laat ze zien dat je hun waardeert door complimenten en constructieve feedback te geven op hun werk. Wederzijds respect op het werk is een belangrijke bouwsteen voor goed teamwerk, dus neem de tijd om relaties met jouw teamleden op te bouwen. Leer wie ze zijn, wat hen motiveert, wat belangrijk voor hen is en wat ze nodig hebben om te slagen. Dit kan allemaal van invloed zijn op het gevoel van verbondenheid, de motivatie, het betrokkenheidsniveau en de algemene houding van een teamlid ten opzichte van het project.

Stimuleer persoonlijke interactie

Verbinding tussen de projectteamleden onderling is ook erg belangrijk. Dus breng de projectteamleden met elkaar in contact. Creëer mogelijkheden dat ze elkaar te ontmoeten en elkaar leren kennen. Zeker in deze tijd van veel thuiswerken is dit natuurlijk een extra uitdaging en vraagt dit juist éxtra aandacht en effort van jou als projectmanager. Organiseer daarom naast de inhoudelijke zoom/teams/skype-meetings ook regelmatig informele sessies. Breng projectteamleden bij elkaar. Stimuleer dat ze elkaar opzoeken, bijvoorbeeld dat ze een keer samen een wandeling maken. Wanneer mensen op afstand werken, kan dit er toe bijdragen dat ze zich onderdeel van het team voelen. Het stimuleren van de persoonlijke interactie betaalt zich echt uit.

Geef het goede voorbeeld aan je projectteam

Als je je team echt wilt motiveren en vooruit wilt helpen, moet je ernaar streven om zelf het goede voorbeeld te geven. Dus ‘practise what you preach!’ Als je zelf niet hetzelfde gewenste gedrag vertoont dat je ook vraagt van je projectteamleden, waarom zouden of moeten ze je dan volgen? Behandel je teamleden met respect en leg een basis voor goed gedrag.

Betrek projectteamleden bij de projectaanpak en besluitvorming

Projectteamleden zijn doorgaans betrokken wanneer een nieuw project begint, het team wordt gevormd en het projectplan wordt geformaliseerd. Een manier om vroege ‘buy-in’, samenwerking en motivatie verder te bevorderen, is door nauw samen te werken met het team bij het bepalen van de projectstrategie-en aanpak en het nemen van belangrijke beslissingen. Betrek ze en vraag om hun input. Leden van een projectteam hebben ervaringen en inzichten uit het verleden en goede ideeën die een significant verschil kunnen maken. Het in overweging nemen van individuele ideeën bevordert het eigenaarschap in het project, onderschrijft de acceptatie van de werklast en resulteert in een team dat gemotiveerd is om dingen voor elkaar te krijgen.

 

Ondersteun je projectteamleden

Wanneer je merkt of weet dat een projectteamlid het moeilijk heeft, geef dan advies over mogelijke oplossingen of benoem iemand die kan helpen. Laat aan jouw projectteamleden zien dat jij je bewust bent van hun mogelijke worsteling, bijvoorbeeld de balans houden tussen tijdsbesteding aan het project en aan hun lijnverantwoordelijkheden. Dat je er om geeft hoe het met hen gaat. Praat regelmatig met jouw teamleden en ga naast ze staan. Geef op constructieve wijze feedback over hun bijdrage aan het project. Denk met ze mee over de uitdagingen waar ze op dat moment voor staan.  En als je zorgen hebt, vertel ze dat dan tijdig en geef ze de kans om bij te sturen.

 

Begrijp de kwaliteiten en talenten van het team

Het is belangrijk om de vaardigheden, expertise, eigenaardigheden, persoonlijke voorkeuren en tekortkomingen van je team te begrijpen. We zijn allemaal individuen met unieke kwaliteiten en talenten; begrijp wat ze zijn en gebruik ze in het voordeel van het project. Probeer jouw projectteamleden zoveel mogelijk in te zetten op hun kwaliteiten én hun drive. Bijvoorbeeld: als er een belangrijke gedetailleerde taak gedaan moet worden, is het teamlid dat er aan is toegewezen dan een op details gericht persoon? Als dit niet het geval is, probeer dan de taak opnieuw toe te wijzen. Als dit niet mogelijk is, bied dan ondersteuning zodat het teamlid niet gefrustreerd raakt, in verlegenheid wordt gebracht of motivatie verliest. Overweeg eventueel ook om anderen met complementaire vaardigheden aan je team toe te voegen.

 

Kortom: eerlijkheid, openheid, integriteit, persoonlijke betrokkenheid, veelvuldige én zorgvuldige communicatie en andere interpersoonlijke soft skills van jou als projectmanager zijn de sleutel tot een betrokken en gelukkig projectteam. En een betrokken en gelukkig projectteam is weer een belangrijke basis om van een project een succesvol project te maken.

 

Wat geeft volgens jou de doorslag voor een goed projectteam? Laat het hieronder weten![/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][dfd_single_image image=”24038″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie