Het antwoord is altijd gaaf

Last Updated on januari 23, 2023 by Léon Polman

Op mijn whiteboard staat een plaatje, getekend door mijn schoonzus. “Keep chasing your dreams, follow your heart, it’s going to be awesome!”. Het is een constante herinnering aan mijzelf, die ik toch nog wel eens vergeet. Want als er weer eens een persoonlijke vraag is die me bezig houdt, dan duurt het vaak even voordat ik terug kom op mijn kern. En die kern is: Gaaf.

 

En wat is gaaf? Dat weet ik eigenlijk niet. Althans, er is geen definitie van. Maar ik weet wel wànneer iets ‘gaaf’ is. Dan schitteren mijn ogen, dan kan ik er niet over ophouden, dan vloeien de ideeën en dan stroomt de energie. Dan gaan er mensen met me meedoen. Dan is alles leuk. Dan is alles, tja… dan is alles Gaaf!

Het is een antwoord op de grote vragen: Wat wil ik doen met mijn leven? Wil ik mijn vriendin ten huwelijk vragen? Wil ik kinderen?

En het is een antwoord op kleinere vragen. Ik noem dat de ‘van-gaaf-naar-gedoe-meter’. Is het meer gedoe dan gaaf? Zeg dan maar nee tegen die klus, die uitnodiging of dat verkooppraatje. Maar weegt het gaaf op tegen het gedoe? Dan gaan we ervoor!
Voorbeelden? Een huis kopen bijvoorbeeld. We zitten er middenin en mijn hemel, wat is dat een gedoe. Maar ja, de gedachte aan ons mooie stekkie, zittend in het zonnetje in onze eigen achtertuin, dat is nog veel gaver.
Of een eigen mobiele Escape Room bouwen als leerinterventie voor teamontwikkeling. Dat is zo ontzettend gaaf dat ik er met liefde meerdere weekenden en mijn halve kerstvakantie voor opoffer. En gelukkig ben ik niet de enige die het gaaf vind en hebben vier organisaties de Escape Room al besteld!

En nog steeds kan ik soms dagen, weken, maanden rondlopen met een vraag als: “Doe ik wel de goede dingen” of “Hoe kan ik er het beste zijn voor mijn collega’s”. En altijd komt het antwoord op hetzelfde neer: Maak het gaaf. Doe gave dingen. En daarom staat er nu onder de tekening van mijn schoonzus, geschreven in mijn eigen kriebelschrift: “Vertrouw gaaf – Trust Awesome” en “Het antwoord is altijd gaaf.”

Ik wens je, namens al mijn collega’s bij Pentascope, een gaaf 2018!

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie