Last Updated on april 14, 2019 by Adriaan de Man
[vc_row][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Fokke Hofman” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Ffokke-hofman%2F|||” undefined=”” icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” icon_image_id=”22725″ tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]
De laatste tijd hoor en ik lees ik veel over wendbare organisaties. De snel veranderende maatschappij en veel technologische uitdagingen vragen van organisaties steeds meer wendbaarheid is de vaste en gedeelde overtuiging in managementland. Een organisatie moet wendbaar, of misschien nog beter, behendig en lenig zijn om soepel en snel te kunnen inspelen op de veranderende omgeving. Agility is het toverwoord.
[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]
Wendbare organisatie
Veel aandacht gaat uit naar wat organisaties moeten doen om wendbaarder te worden. Ze moeten namelijk van alles. Ze moeten continue focus hebben op met het creëren van waarde. Ze moeten klanten tot achter de komma begrijpen. Ze moeten integrale klantbenadering organiseren. Ze moeten teams en medewerkers empoweren. Ze moeten innovatiekracht vergroten etc. Daarbij zijn de medewerkers in mijn optiek de allerbelangrijkste factor. Want mensen maken organisaties wendbaar en niet andersom.
Wendbare medewerkers
Dit betekent dat het fijn zou zijn als medewerkers ook werken aan hun eigen wendbaarheid, hun eigen lenigheid. Maar wat is daar dan voor nodig? En wat houdt die wendbaarheid of lenigheid dan in?
Slangenmens?
Met een wendbare mens heb ik niet direct een associatie in een werkomgeving, ik heb meer beeld bij mens en lenigheid. Ten aanzien van het woord lenigheid is namelijk mijn eerste associatie een super getrainde turner die met het gemak zijn linker voet rechts achter in zijn nek kan leggen of nog mooier het slangenmens die ik een paar maanden geleden tijdens het Wereldcircus in Monaco zag optreden en die in kleermakerszit met zijn bovenromp 360 graden kon draaien rond zijn superelastische ruggengraat. Eerlijk gezegd, ik kon er bijna niet naar kijken maar dat zal wel te maken hebben met mijn enigszins vastgeroeste beeld van wat een menselijk lichaam van nature aan kan. Dus ja, hoe lenig ben ik zelf eigenlijk? Of laat ik eerst eens mezelf de vraag stellen: wat zou er voor nodig zijn dat ik weer leniger word? Want als ik die vraag zou kunnen beantwoorden kan ik wellicht iets meer zeggen over wat er nodig is voor een organisatie om leniger te worden?
Leniger worden
Aldus heb ik verder verdiept in wat er bij komt kijken om leniger te worden. Bij lenigheid gaat het uiteraard om het fysiek. Is je lichaam voldoende flexibel om soepel te kunnen draaien, uit te rekken, om snel en moeiteloos in één vloeiende beweging mee te bewegen. Maar minstens zo belangrijk is het mentale. Ben je in staat om door een bepaald punt heen te denken als je bijvoorbeeld met yoga de lotusbloem doet?
In relatie tot organisatievraagstukken gaat het mijns inziens uiteindelijk om de mentale lenigheid. En natuurlijk: een gezonde geest huist vooral in een gezond lichaam dat regelmatig beweegt.
Versterken mentale lenigheid
De centrale vraag is dus wat kan je doen om de mentale lenigheid te versterken? Hoe kan je zorgen dat medewerkers mentaal wat acrobatischer worden?
- Bewustwording
Werk met de medewerkers aan bewustwording van vaste patronen, belemmerende overtuigingen, van vooroordelen en vastgeroeste denkbeelden. Om te zien wat er is en dit ook te waarderen. Om te realiseren wat er misschien in de weg zit en dat er meerdere werkelijkheden zijn. Waarmee de kiem wordt gelegd om eens anders te kijken en te handelen.
- Loslaten
Help medewerkers vaardigheden te ontwikkelen om los te komen van belemmerende overtuigingen en om mentaal ‘lenig’ te worden. Om meer zelfinzicht te krijgen en vrijer te worden. Om ook de kunst van het (even) niet weten te leren beoefenen.
- Inspireren en stimuleren
Zorg voor inspirerende voorbeelden. Stimuleer medewerkers om nieuwe stappen te zetten. Om uit hun confortzone te komen. Stimuleer ze ook om te werken aan hun innerlijk leiderschap en hun persoonlijke ontwikkeling. Leer ze te reflecteren op wie ze zijn, op hun gedrag. Daag ze regelmatig uit om te dromen.
- Creëer ruimte
Zorg dat er ruimte is om te leren en om te experimenteren. Zorg voor een veilige omgeving waarbinnen medewerkers fouten mogen en durven maken. Waarbinnen ‘het even niet weten’ helemaal niet erg is, in tegendeel: dat het beter is om aan te geven dat je het (even) niet weet dan te doen alsof je de waarheid in pacht hebt. Een omgeving waarbinnen ook ruimte is voor nieuwe ideeën en andere zienswijzen. Waar een kritisch geluid wordt omarmd.
Durf eens niets te doen
Maar misschien is wel het belangrijkste om mentaal leniger te worden: regelmatig de ruimte en mogelijkheid bieden om even helemaal niets te doen en gedachten, ideeën, dromen en verlangens de vrije loop te laten gaan. Om zo helemaal los te komen en vrijheid te ervaren. Dus mentale lenigheid vraagt om even stil te staan om vervolgens de juiste koers te kiezen en echt vooruit te komen![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″ el_class=”sticky” col_shadow=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)” col_shadow_hover=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)”][dfd_single_image image=”22848″ img_rounded=”50″ tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][/vc_row]