The future is Female!

Last Updated on oktober 27, 2018 by Adriaan de Man

[vc_row][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Barbara Jansen” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fbarbara-jansen%2F|||” undefined=”” icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” icon_image_id=”21637″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

The future is female – zag ik laatst op een trui van mijn collega staan. En ja, dat klopt! Dit heeft niks met vrouwen of mannen te maken, wel met vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten.

 [/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]

Drie redenen waarom vrouwelijke kwaliteiten meer waardering mogen krijgen

Veel organisaties willen meer vrouwen aan de top. En tot nog toe – ondanks diverse programma’s om dit voor elkaar te krijgen – met onvoldoende resultaat. Waarom lukt dit nog niet? Kan het gemis aan vrouwelijke kwaliteiten (in een organisatie) een mogelijke verklaring zijn waarom vrouwen minder topposities bekleden?

Alle mannen en vrouwen beschikken over zowel mannelijke als vrouwelijke kwaliteiten. Afhankelijk van je opvoeding, overtuigingen, je opleiding en omgeving ontwikkel je deze. Hierbij een drietal redenen waarom vrouwelijke kwaliteiten, naar mijn mening, meer gewaardeerd moeten worden:

 mannelijke versus vrouwelijke kwaliteiten

  1. Mannelijke kwaliteiten zijn over-ontwikkeld

De westerse maatschappij hecht hier veel waarde aan. Zoveel, dat we ze over-ontwikkeld hebben. Want: Mannen én vrouwen lijken meer waarde te hechten aan mannelijke dan aan vrouwelijke eigenschappen. Logica bijvoorbeeld, wordt op de meeste scholen hoger geacht dan intuïtie. Doen is belangrijker dan zijn. Denken belangrijker dan voelen. Veel vrouwen (en mannen) in onze maatschappij hebben dan ook hun mannelijke kwaliteiten ver ontwikkeld en herkennen en/of erkennen hun vrouwelijke kwaliteiten niet (meer).

  1. Vrouwelijke kwaliteiten zijn onderontwikkeld

Veel van deze kwaliteiten worden niet gezien of niet gewaardeerd in de functie die ze hebben. Sterker nog: Helaas beschouwen we vrouwelijke eigenschappen, in de wereld waarin wij leven, vaak als inferieur of zwak. Echter de wereld vraagt niet om meer mannelijkheid, maar om meer vrouwelijkheid.

  1. Balans voor duurzaam succesvolle organisaties

Alle kwaliteiten zijn van belang en waardevol, zowel mannelijke als vrouwelijke. Om een duurzaam succesvolle organisatie te zijn, moeten deze twee kwaliteiten in balans zijn. Omdat ze niet zonder elkaar kunnen. Ze zijn zowel tegengesteld als complementair. Het is een Yin en Yang principe, samen vormen ze een geheel.

Mijn stelling is: “Bedrijven kunnen meer waarde genereren voor hun klanten en medewerkers en daardoor ook voor hun eventuele aandeelhouders, wanneer ze de balans vinden tussen de mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten”. Ook als individu levert het je iets op. Door de balans kun je meer jezelf zijn en daardoor natuurlijker handelen. En volgens mij leidt dat tot een gezonder en gelukkiger leven.

Om deze kwaliteiten in onze westerse maatschappij meer in balans te brengen – zeker ook in organisaties – zullen de vrouwelijke kwaliteiten meer ontwikkeld en gewaardeerd moeten worden! Dit start met de bewustwording van wat deze dan zijn (herkennen) en welke meerwaarde ze brengen (erkennen). Daarna is het mogelijk om deze kwaliteiten in te zetten en te waarderen.

Kaija – Leiderschap voor Vrouwen

Om hier een versnelling aan te geven ben ik vanuit Pentascope Kaija gestart. Vanuit de idee dat vrouwen en mannen niet gelijk zijn, maar wel gelijkwaardig. En dat we door de vrouwelijke kwaliteiten weer te herkennen, erkennen en toe te passen, bijdragen aan een betere wereld…. En dat is waar Pentascope voor staat.

Met Kaija maak ik vrouwen (weer) bewust van hun eigen (vrouwelijke) kracht en weten, zodat ze in staat zijn om hun volle potentie, kwaliteiten en talenten in organisaties in te brengen. En daarbij NIET onderdoor gaan aan een burn-out, een verstoorde privé-werk verhouding, of te weinig voldoening halen uit het werk.

Mocht je meer willen weten kun je hier het gratis  Ebook “5 slechte gewoontes die je uit je kracht halen en hoe je ze overwint  downloaden, of deelnemen aan een van de workshops in de komende maanden.

Ik ben benieuwd hoe jij de verschillende kwaliteiten ervaart? Bij jezelf of in je organisatie? Wat valt je op? Je kunt hieronder je reactie achter laten.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″ el_class=”sticky” col_shadow=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)” col_shadow_hover=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)”][dfd_single_image image=”22503″ img_rounded=”50″ tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Eén reactie

  1. Helder Barbara! En helemaal mee eens. Vrouwen en mannen zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Door meer oog voor de kwaliteiten van beide ontstaat er meer balans en voelt ‘iedereen’ zich thuis. Ik wens je hele fijne workshops en ik hoop dat je veel vrouwen in hun authentieke vrouwelijk kracht kan helpen. Dat zal ze veel brengen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie