De toekomst is kleurrijk

Last Updated on maart 27, 2021 by Léon Polman

[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Kathalijn Vergeer” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fkathalijn-vergeer” undefined=”” icon_image_id=”21644″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” tutorials=””][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Als een aquarel kleur ik zelf mijn ervaringen in. En iedere keer wanneer het penseel over het papier glijdt, ziet mijn tekening er anders uit. Verandert groen ineens in blauw. Kijk ik weer anders naar wat mij is overkomen. Reflecterend op afgelopen jaar was het voor mij een aaneenschakeling van veranderingen in mijn leven. Ik ben daardoor tot het inzicht gekomen dat het niet alleen gaat om hoe je omgaat met wat er op je pad komt, maar dat hoe je er mee omgaat ook van tijd tot tijd verschilt. Laat ik het illustreren aan de hand van een persoonlijke ervaring.

Recent heb ik weer een kleurrijke tekening geschilderd. Ik deed mee aan een grote aanbesteding en na een slopend proces kreeg ik eindelijk, na vele malen uitstel door de uitvragende organisatie, het beslissende antwoord. Het bericht was niet groen van kleur zoals ik haar zelf al op papier had geschilderd. Maar felrood. Niet de kleur van de liefde, maar die van afwijzing en diskwalificatie.

De contouren van mijn tekening

Ik had een vormfout gemaakt in een van de tientallen documenten die ik moest aanleveren. Een menselijke fout en daardoor was mijn inschrijving, ondanks het doorlopen van de gehele procedure, ongeldig verklaard. Het was niet de situatie, maar de emotie over deze situatie die mijn reactie hierop bepaalde. En mijn reactie op de situatie leek in de dagen daarna bijna per dag te veranderen. Omdat mijn emotie over de situatie veranderde. Volg je mij nog? Dit staat ook wel bekend als de RET theorie. De eerste dag van het verkrijgen van het bericht was er vooral ongeloof, maar ook heel veel zelfverwijt. Die dag zijn er veel tranen gevallen, en zwart ontbrak dan ook zeker niet op mijn tekening. Uiteraard ben ik niet voor een gat te vangen en is er bij mij altijd een sprankje hoop te vinden. En probeerde ik op verschillende manieren te ontdekken of er toch niet iets mogelijk was. Al gauw verscheen er een paarse krokodil op de tekening waardoor de kleur van zelfverwijt iets meer naar de achtergrond verdween. Toch kwam er ook weer een moment dat het rood meer naar de voorgrond trad en de klap van afwijzing echt binnen bij mij kwam.

Blijf tekenen

De tekening is nog niet af, want er is nog steeds een groot stuk wit zichtbaar op het papier. Een leegte wachtend tot die zich zal vullen. Maar na regen komt zonneschijn, en ik mijmer weg bij de gedachtes aan nieuwe mogelijkheden en ideeën. Geel verschijnt op het papier. Vrolijkere en positievere kleuren zullen langzaam, maar zeker op het papier verschijnen. Want de toekomst is sowieso kleurrijk. Dat ik hier een rotsvast vertrouwen in heb, komt mede door gesprekken met lieve mensen om mij heen. Zij helpen mijn leed verzachten, maar weten vooral ook mijn blik op de werkelijkheid te herkaderen. Het van een ander perspectief te bekijken. Met als gevolg dat ik niet alleen nieuwe kleuren toevoeg aan de tekening, maar ook oudere kleuren lichter maakt of zelfs laat verdwijnen.

Tekening op maat

Herken je dit en hoeveel tekeningen heb jij al eigenlijk in je leven gemaakt? Hoe kleurrijk en compleet zijn deze? Ik besefte dat dit proces al vaak bij mij gebeurd is en ik onbewust al heel veel tekeningen heb gemaakt in mijn leven. Niet alleen in mijn persoonlijk leven teken ik mijn leven, maar ook (on)bewust met de organisaties waarmee wij werken. Waarvan sommige organisaties zich hier al heel goed bewust van zijn zoals het Rode kruis die ons heeft gevraagd om een online game te maken gericht op diversiteit en inclusie. Juist omdat ze zo bewust zijn van hun eigen tekening en deze kleurrijker willen maken.

Ik bedacht mij, hoe mooi zou het zijn als we onszelf en elkaar helpen om de juiste kleuren te vinden? Om kleur te geven aan ons eigen leven, aan elkaars leven en aan onze organisatie. Die van tijd tot tijd mag verschillen, die we gezamenlijk herkaderen om zo uiteindelijk wanneer jij vindt dat de tekening af is, de tekening een mooie plek kan geven. Juist nu we vol met vragen en een mix van emoties ervaren hoe we kleur aan onze toekomst moeten geven. Maar hoe die er ook uit komt te zien, laten we hem samen kleurrijk maken. Ik ben benieuwd jullie tekening![/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][dfd_single_image image=”24014″ tutorials=””][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie