Last Updated on januari 18, 2022 by Léon Polman
[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Barbara Jansen” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fbarbara-jansen” undefined=”” icon_image_id=”21637″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff”][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Ik maak me grote zorgen. Niet om corona, niet of ik wel of niet op vakantie kan en ook niet of we dit najaar wellicht weer in een lock down komen. Corona mag dan een crisis heten; de klimaatcrisis is een veel grotere! Mijn collega Engbert schreef eerder een blog hoe we de lessen van Corona kunnen gebruiken ten gunste van het klimaat.
Tijdens het schrijven van dit blog komt de regen met bakken uit de hemel. De Waal, waaraan ik woon, is tot een zomerhoogte gekomen die niet normaal is. Straten in veel Limburgse plaatsen zijn volgelopen en in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts is het water tot 10 meter hoog gekomen. Mijn ouders hebben daar in een hotel op een derde verdieping de nacht met angst doorgebracht en zijn met een helikopter geëvacueerd.
Klimaatverandering gaat nog sneller dan gedacht
Recent is er een rapport gelekt van het Klimaatpanel (IPCC), de internationale club wetenschappers die namens de Verenigde Naties onderzoek doet naar de staat van het klimaat. De bevindingen zijn ronduit alarmerend: Klimaatverandering gaat sneller dan gedacht en dreigt op hol te slaan, extreme weersverschijnselen gaan vaker tegelijk voorkomen (brand, cyclonen, overstromingen), soorten sterven massaal uit, de voedselproductie wordt instabiel met meer hongersnoden tot gevolg.
En… de mensheid kan de grote klimaatveranderingen niet aan…
De belangrijkste vraag die bij mij rijst is: ‘We weten dit al zo lang, waarom zijn we dan toch zo verrast door de extreme weersomstandigheden die er nu zijn?’
En vooral ook: ‘Zijn wij als mensheid in staat om het tij te keren?’
Voorzichtig optimisme
Als ik kijk hoe flexibel wij als mensheid met Corona en alle maatregelen zijn omgegaan dan stemt mij dat enigszins optimistisch. Dan kunnen we ook ons leven drastisch omgooien om een verandering te bewerkstelligen voor het klimaat.
De grote veranderingen moeten echter wel komen vanuit de politiek en het bedrijfsleven. En dan ook drastisch het roer om – wat een grote impact zal hebben op ieders leven. Net zoals de Corona-maatregelen een impact hebben op ieder van ons.
Stap 1 voor die grote veranderingen is, mijns inziens, dat er een gedeeld bewustzijn komt dat wij onderdeel van de natuur zijn en niet erboven staan als mensheid. En dat we ons daar ook naar gaan gedragen.
Onze stap voorwaarts
Persoonlijk wil en kan ik daar niet op wachten. Samen met mijn partner heb ik besloten om mijn nog verkoopbare diesel auto naar de sloop te brengen. Hiermee halen we deze auto uit het systeem. Voor ons vervoer gaan we met vrienden een elektrische auto delen. Onze bijdrage aan een stap voorwaarts.
Wil jij, bijvoorbeeld als bestuurder van een organisatie, drastische wijzigingen doorvoeren in je organisatie t.b.v het klimaat? Maar weet je niet hoe je de mensen mee krijgt, omdat ze wellicht ook iets moeten ‘opgeven’? Ik onderzoek graag met je de mogelijkheden.[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”10″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”2/6″ col_shadow=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)” col_shadow_hover=”box_shadow_enable:disable|shadow_horizontal:0|shadow_vertical:15|shadow_blur:50|shadow_spread:0|box_shadow_color:rgba(0%2C0%2C0%2C0.35)”][dfd_single_image image=”24355″][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”10″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]