De beste ‘foute’ bedrijven van 2022

Last Updated on januari 23, 2023 by Tara Vester

Het was wel even schrikken. Aan het eind van vorig jaar stond in de krant dat de aandelenhandel wereldwijd gedaald was. Dat dalen interesseerde me niet zo heel veel (en dat was niet waar ik van schrok), maar wel van de aanvullende informatie. Er waren namelijk ook sectoren die het wereldwijd veel beter hadden gedaan. Welke dan?

Zaterdagochtend quiz

Op zaterdagochtend deel ik vaak de bijzonderheden in de krant met mijn lief en doen we vaak wedstrijdjes bij dit type berichten. Lijstjes wat de grootste werkgevers van Nederland zijn, de meest verkochte auto, de stad met de meeste nationaliteiten of met de grootste armoede. De een verzint een onderwerp en de ander raadt. Zo hebben wij regelmatig op zaterdagochtend onze eigen quiz. We zijn er gek op.

Deze keer was het pijnlijk. Het onderwerp was namelijk: Welke ‘foute’ bedrijven deden het in 2022 goed op de beurs? (Link Volkskrant) Het betreffende deel van de krant was op dat moment in de handen van mijn lief, dus ik was degene die moest raden. De eerste stijger op de aandelenmarkt had ik meteen geraden: fossiele brandstoffen. Dat was een inkoppertje. De tweede, na enige aarzeling en ook met wat schaamte, de wapenindustrie. Ik wilde liever dat ik het fout had, maar deze stond helaas ook op het lijstje. Ik had in het spel de smaak te pakken en wist nog wel wat bedenkelijke sectoren te noemen die het goed deden. Zo fout als de tabaksindustrie kreeg ik het niet bedacht (ik was trots op mezelf), maar helaas; ook die stond in de lijst.

We spelen een spelletje op zaterdag ochtend dat de scheve verhoudingen in de wereld pijnlijk duidelijk maakt.”

Dat deed me denken aan een artikel van ‘De Speld’ in de Volkskrant die ik een aantal maanden daarvoor las met de titel ‘Wat is het geheim achter het grote succes van de Voedselbank?‘ (Link Speld) Zo zie je maar; de Voedselbank had ik niet als stijger op de aandelenmarkt geraden. Had ik natuurlijk wel moeten doen, puur om de twee kanten te benadrukken. Maar ja, het is maar een spelletje wat wij op zaterdagochtend doen. Wel een dat de scheve verhoudingen in de wereld weer zo pijnlijk duidelijk maakt.


Foto: Leah Kelley

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie