Waarom consistentie cruciaal is in verandering

Last Updated on januari 18, 2020 by Léon Polman

[vc_row content_alignment=”text-center” content_two_alignment=”text-left” module_animation=”” title=”Henk Pieter Bouma” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” more_show=”permanent” readmore_style=”read-more-1″ readmore_text=”More info” icon_type=”custom” select_icon=”dfd_icons” ic_dfd_icons=”dfd-socicon-paper” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fhenk-pieter-bouma|||” undefined=”” icon_image_id=”21653″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff” content_only_hover=”” extra_features_elements_heading=”” tutorials=”” readmore_show=”” icon_number=”” icon_number_text=”” number_color=”” number_bg_color=”” icon_text=”” icon_color=”” text_icon_font_options=”” text_icon_use_google_fonts=”” text_icon_custom_fonts=”” border_color=”” hover_border_color=”” border_width=”” title_t_heading=”” use_google_fonts=”” custom_fonts=”” subtitle_t_heading=”” subtitle_font_options=”tag:div” content_t_heading=”” font_options=”” title_responsive=””][vc_column width=”3/6″][dfd_info_box title=”Léon Polman” subtitle=”” main_content=”” read_more=”box” icon_type=”custom” main_style=”style-2″ main_layout=”layout-2″ link=”url:https%3A%2F%2Fwww.pentascope.nl%2Fwie-zijn-wij%2Fleon-polman|||” undefined=”” icon_image_id=”22729″ icon_size=”60″ border_radius=”30″ title_font_options=”tag:div” icon_bg_size=”60″ hover_border_radius=”60″ background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#ffffff”][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”20″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][vc_column_text]Vaak worden veranderprocessen gezien als groot en heroïsch en gaan ze gepaard met grote interventies, inspirerende sprekers en organisatiebrede trainingen. Vervolgens vergeet men echter vaak de geleerde lessen uit die interventies en trainingen consistent in de praktijk te brengen. Uiteindelijk zit het resultaat namelijk in de kleine acties en niet in de grootse plannen.

Hoe vaak poets jij je tanden?

Persoonlijk ken ik niemand die alleen maar één keer per jaar naar de tandarts hoeft te gaan voor een perfect gebit. In plaats daarvan poetst iedereen 2x per dag 2 minuten zijn of haar tanden. Zie je meteen resultaat? Nee, maar als je deze kleine handeling consistent blijft doen zul je een mooi gebit krijgen.

Desalniettemin is dat bezoekje aan de tandarts heel waardevol, je krijgt feedback en krijgt misschien nieuwe inzichten. Misschien kan je beter overstappen op een andere tandenborstel of moet je iets meer focus leggen op het poetsen van je tandvlees. Op deze manier kun je ook naar trainingen en evenementen kijken. Deze zijn erg waardevol voor reflectie, inspiratie en de goede dialogen, maar waardeloos als je het vervolgens niet consistent toepast in de praktijk.

Ridicuul kleine stappen

Om te zorgen dat je ook daadwerkelijk consistent kunt zijn in nieuw gedrag is het belangrijk om de handeling ridicuul klein te maken, op zo’n manier dat je het ook vol kunt houden. Gemiddeld duurt het namelijk 66 dagen[1] voordat nieuw gedrag ook daadwerkelijk een gewoonte is, dat zijn heel wat dagen waar je bewust elke keer die stap moet zetten.

Om weer terug te gaan naar het tanden poetsen: ik ken niemand die elke dag 5x zijn tanden poetst, 3x spoelt en 2x flost, dat is gewoonweg niet vol te houden. Elke dag 2 minuten is behapbaar, vol te houden en levert daarom resultaat op.

Ben Tiggelaar schrijft in zijn boek ‘De Ladder’ iets soortgelijks. Hij zegt ook dat je moet beginnen met gedrag waarvan je honderd procent zeker weet dat je het kunt uitvoeren. “Stel dat je doel is om minder stress te ervaren in de ochtend. Je kunt dan besluiten om voortaan een uur eerder op te staan. Maar je kunt je ook voornemen om met kleine stapjes te beginnen en elke dag een minuut eerder op te staan, tot je op zestig minuten zit.”

Na stap 1 komt stap 1

Wat wij als Pentascope toevoegen aan het verhaal van Ben Tiggelaar is dat al die kleine stapjes (bijvoorbeeld richting eerder opstaan) elke keer een nieuwe eerste stap moeten zijn. Op het moment dat jij een eerste stap zet verandert er namelijk weer iets. Er verandert iets aan jezelf, aan je omgeving en aan de organisatie. Dan is het zaak om goed na te denken en wéér een eerste stap te zetten.

Op deze manier kom je er misschien achter dat 30 minuten eerder opstaan ook wel voldoende is voor minder stress in de ochtend. Of misschien kun je beter gaan sporten in de ochtend, wie weet waar je uitkomt. Je kunt van tevoren nou eenmaal niet weten wat het best voor je is (en je omgeving).

Een stap in de goede richting

Zo is het ook in grotere verandertrajecten, je kunt niet alles plannen om het vervolgens simpelweg te monitoren. Daar is de werkelijkheid nou eenmaal te complex voor. Wat je wel kunt doen is elke keer weer een (ridicuul) kleine stap in de goede richting zetten. Het kan zijn dat je dan niet uitkomt bij je oorspronkelijke doel, maar je zet wel flinke stappen in die richting. Wie weet kom je wel bij iets beters uit, wat je nooit van te voren had kunnen bedenken. Zo ontstaan ook heel veel innovaties: door consistent te experimenteren en open te staan voor kansen onderweg. De post-it, viagra en teflon zijn ontstaan op die manier.

Welke ridicuul kleine stap ga jij zetten? Ik ben benieuwd waar je uitkomt!

 

[1] https://timemanagement.nl/nieuwe-gewoonte-aanleren/[/vc_column_text][dfd_spacer screen_wide_spacer_size=”40″ screen_normal_resolution=”1024″ screen_tablet_resolution=”800″ screen_mobile_resolution=”480″][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][dfd_single_image image=”23378″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/6″][/vc_column][/vc_row]

Deel op LinkedIn

LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer inspiratie